Syl Johnson on kuollut – Public Enemyn, Wu-Tang Clanin, De La Soulin ja satojen muiden sämpläämä soul-laulaja menehtyi 85-vuotiaana

Chicagolaisartistin poismenosta tiedotti hänen perheensä.

07.02.2022

Syl Johnson on kuollut 85-vuotiaana. Tiedon on vahvistanut Pitchforkille chicagolaislaulajan perhe.

Soul-uransa lisäksi Johnsonin merkitys hiphopin saralla on kiistaton. Twinight-levymerkille Johnsonin vuonna 1967 levyttämä Different Strokes on yksi hiphopin saralla sämplätyimmistä biiseistä. Sitä ovat sämplänneet muun muassa Public Enemy (Fight the Power), Wu-Tang Clan (Shame on a N***a), De La Soul (The Magic Number), Eric B. & Rakim (I Know You Got Soul), Jay-Z ja Kanye West (The Joy), EPMD (It’s My Thing), Boogie Down Productions (Criminal Minded) ja Whosampled-tietokannan mukaan sadat muut.

Se ei suinkaan ole ainoa Johnsonin kappale, jota hiphop-tuottajat rakastivat: hänen toisen albuminsa, Is It Because I’m Black? (1970), nimikkobiisiä sämpläsivät esimerkiksi Snoop Dogg, Cypress Hill ja Wu-Tang Clan. Viimeksi mainitun yhtyeen Rza on sämplännyt Johnsonia monissa muissakin yhteyksissä.

Pieteetillä tehdyistä uusintajulkaisuista tunnettu, arvostettu chicagolainen levymerkki Numero Group paketoi Johnsonin oman tuotannon yksiin kansiin vuonna 2010. Julkaisu poiki Johnsonille hänen ensimmäiset Grammy-ehdokkuutensa.

Johnsonista on tehty myös vuonna 2015 ensi-iltansa saanut dokumentti Syl Johnson: Any Way the Wind Blows. Siinä hänen merkityksestään puhuvat muiden muassa Rza ja Prince Paul.

”Jokainen hänen matkansa varrelle osunut jää kaipaamaan häntä. Hänen kataloginsa ja perintönsä tullaan muistamaan. Faneille ympäri maailman: hän rakasti teitä. Musiikin rakastaja ja Chicagon ikoni Syl Johnson eli elämänsä anteeksipyytelemättä”, Johnsonin perhe tiedottaa.

Lisää luettavaa