”Taaken esiintymiselle Korjaamolla ei ole esteitä” – kiertueen perumiseen johtaneet natsisyytökset eivät vaikuta Helsingin-keikkaan

Norjalainen black metal -yhtye nähdään keväällä Helsingissä.

02.03.2018

Taake joutui antifasistisen Antifa-ryhmittymän hampaisiin Yhdysvaltain-kiertueensa kynnyksellä. Norjalaista black metal -yhtyettä syytettiin natsi-ideologian kannattajiksi. Väitteen tueksi oli kaivettu vuoden 2007 keikkakuva, jossa nokkamies Hoest esiintyy Saksassa hakaristi rintaansa maalattuna.

Keikkapaikka toisensa jälkeen perui Taaken esiintymisen, joka johti lopulta koko kiertueen perumiseen. Taaken mukaan perumisiin johtaneeseen kampanjointiin liittyi muun muassa keikkajärjestäjien ja yhtyeen fanien uhkailua väkivallalla.

Taaken on määrä esiintyä Korjaamolla 27. huhtikuuta. Rumban saamien tietojen mukaan myös Helsingin-keikka on saanut ulkopuolista painostusta osakseen. Soitimme konsertin promoottorille, Tuska-festivaalin toimitusjohtajalle Eeka Mäkyselle.

Onko teitä yritetty saada perumaan Helsingin-keikka?

”Korjaamo on saanut anonyymiä palautetta, jossa on vaadittu keikan perumista. Allekirjoittajana on ollut Antifa Finland. Olemme yrittäneet aloittaa dialogia palautteen antajien kanssa, mutta yhteenkään viestiimme ei ole vastattu.”

Koetko, että tällainen aktivismi on ilmaisunvapauden rajoittamista vai epäkohtiin puuttumista?

”Mielestäni väkivallalla uhkailu ei ole tuottanut koskaan mitään hyvää.”

Hoestin mukaan hakaristi oli maalattu rintaan provosointimielessä. Siinä on nyt selkeästi onnistuttu, joskin jälkijunassa. Voiko tästä sitten syyttää kuin itseään?

”Näen asian tämän ajan ilmiönä. Todella väsynyttä kaivaa 11 vuoden takainen tempaus. Tällainen loan kaivaminen on pahempaa kuin politiikassa.”

Hoest kirjoitti lausunnon (lue se tästä klikkaamalla), jossa kiisti itsensä ja yhtyeensä olevan natseja. Riittääkö teille, että artisti itse näin sanoo?

”Me tiedetään ja tunnetaan kyseinen bändi muutenkin. Tiedämme, että bändin jäsenet eivät ole natseja, eikä bändin keikkojen yleisökään ole. Tuskan seula on todella tarkka, tutkimme ja tutustumme artisteihin, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Emme koske pitkällä tikullakaan epäilyttäviin artisteihin.”

Taake kohtasi Yhdysvalloissa natsisyytösten lisäksi myös väitteitä islamofobiasta. Mikä on kantanne siihen?

”Edelleen: ajan henki. Media poimii asiayhteydestä ne puhuttelevimmat kohdat. Black metaliin kuuluu, että kaikille uskonnoille annetaan täyslaidallinen, ei se kohdistu vain yhteen uskontokuntaan. Black metal on rajuilla symboleilla leikittelyä ja se voi näyttää arveluttavalta.”

Sekä Tuska että Korjaamo ovat sitoutuneet Music Finlandin teeseihin tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi musiikkialalla. Kuinka black metal ylipäänsä soveltuu tällaiseen ympäristöön?

”Tällä viittaamme toimistomme ja firmamme toimintaan. Black metal on taidemuoto, joka kumpuaa synkkyydestä, emmekä me ala puuttumaan yksittäisten taiteilijoiden sielunmaisemaan. Toimimme toki portinvartijoina, mutta taidetta ei ole syytä sensuroida, kunhan pysytään laillisuuden piirissä.”

Mäkysen, Tuskan ja Korjaamon näkemyksen mukaan Taaken 11 vuotta vanha Saksan keikan tapaus on loppuunkäsitelty, eikä yhtyeen esiintymiselle siihen vedoten ole estettä.

Lisää luettavaa