”Tällä hetkellä tuntuu, että hommat menee just niinkuin pitääkin” – haastattelussa Redi Niska

Redi Niska on Parast-kollektiivin jäsen.

Julian Riikonen

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Äspee, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on turkulainen Redi Niska, joka julkaisi hiljattain uuden singlensä Parast. Parast on sattumoisin hänen kaveriporukkansa nimi ja artisti kertookin Rumballe niin kyseisestä porukasta kuin omasta musiikistaan.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Omat julkaisemattomat träkit. Kuuntelen omaa kamaa tiukasti ennen julkaisua, koska mixin ja biitin täytyy olla kunnossa. Muuten olen kuluttanut puhki Tory Lanezin tuotantoa, sillä on äänenkäyttö ihan eri tasolla ja melodiat osuu suoraan sieluun.”

Mist sä tuut?
”Oon syntynyt ja kasvanut Turussa. Nykyään on tullut asuttua toisella paikkakunnalla pari viimeistä vuotta. Se on avartanut paljon. Tuotan, miksaan ja teen omia biisejä. Alotin joskus 2014 tekemään biittejä. Se on rullannut omalla painolla eteenpäin ja tällä hetkellä tuntuu, että hommat menee just niinkuin pitääkin.”

Silloin tajusin että halusin artistiksi.
”Mitään konkreettista muistoa ei ole. Oon vaan tehnyt tätä ajankuluksi ja katsonut mihin se vie. Se on hieno fiilis kun pääsee lavalle vetämään, kai se on jonkinlainen motivaattori ollut jatkaa tekemistä.”

Musiikillinen esikuvasi?
”Musiikillisesti en osaa mainita vain yhtä, mutta inspiroidun artisteista, joiden työskentely perustuu siihen, että freestylataan maksimissaan tunnissa biisi. Se on siistiä katsoa.”

”Se on myös auttanut itseä eteenpäin, kun ei enää kirjoita mitään ylös, vaan tekee studiolla just sen hetken moodin pohjalta taidetta. Toki saattaa olla joku läppä kirjoitettuna ylös ja siitä lähden rakentamaan, mutta oon vaan oma itseni. En osaa verrata itseäni kehenkään muuhun.”

Supervoimasi?
”Vaikea sanoa. No tehtiin viime viikolla Goldmaynin kanssa 3 biisiä yhdessä sessiossa suht valmiiksi. Kai se voisi olla yks supervoima, että osaa päästä sellaseen ’flowtilaan’, jossa ajan ja paikan tunne katoaa. Siinä tilassa tulee tehtyä aidosti omaa soundia, joka erottaa muut itsestä.”

Jos kuulisit omaa musiikkia nyt, niin mihin siinä rakastuisit?
”Flow ja melodia. Tykkäisin varmasti miten tietyt kohdat biisistä on kirjoitettu tai kuinka smuutisti biitin päällä niin sanotusti surffataan.”

Parast?
”Turusta lähtöisin 4-hengen porukka kollektiivimeiningillä. Tehdään hyvien frendien kanssa vaatteita ja musaa kaikessa rauhassa, eikä haluta puskea väkisin eteenpäin. Kuitenkin suunnitteilla on kaikenlaista.”

”Omalla uralla se näkyy vahvasti, on tarkoitus tehdä vain juttuja, jotka on pelkkää parast. Esikuvina meillä on New Yorkin vaate- ja musakulttuuri, joista varmaan suurimpana pidetään Awgea.”