”Tällainen näkökyvyttömyys tuskastuttaa” – Anssi Kelalta kannanotto kulttuurialan ahdingosta

Anssi Kela ottaa kantaa.

26.02.2021

Anssi Kela on ottanut Facebook-sivuillaan kantaa vallitsevaan koronakurimukseen, joka on jo vuoden päivät iskenyt kovasti kulttuurialan työntekijöihin. Kirjoituksessaan Kela lähestyy asiaa nimenomaan tällä kertaa työllistävästä kulmasta.

”Työskentelen alalla, jonka toiminta koronamaailmassa kiellettiin ensimmäisenä, ja todennäköisesti tullaan sallimaan viimeisenä. Ammattikuntani vaikea tilanne on poikinut monenlaisia kannanottoja, joita on julkisessa keskustelussa usein seurannut huutelu siitä, miten tämä ei itse asiassa ole työtä ollenkaan, ja ettei tällaista puuhastelua ainakaan pitäisi millään tavalla taloudellisesti tukea”, Kela alustaa tekstin ja jatkaa:

”Tällainen näkökyvyttömyys tuskastuttaa. Se panee miettimään, millaista hyötyä tekemästäni työstä on?”

Hän avaa kirjoituksessa omia tuntojaan artistin näkökulmasta, mutta myös takahuoneen puolelta. Eli niiden tyyppien osalta, jotka monesti keikan mahdollistavat ja ketkä kaikki omalta osaltaan siihen palapeliin kuuluu. Yhteen keikkaan voi kuulua monia eri liikkuvia palasia, aina roudareista hotellin työntekijöihin, ääniteknikoista taksikuskeihin.

Muusikko alleviivaa ja kysyy, että jos mainitut alat ei ole työtä, niin mitkä sitten ovat.

”Se, millainen merkitys musiikilla ja kulttuurilla on ihmisten henkiseen pääomaan, olisi jo kokonaan eri kirjoituksen aihe. Mutta pelkästään tätä kansantaloudellistakin taustaa vasten on pohjattoman surullista lukea kerta toisensa jälkeen ”tehkää oikeita töitä” -kommentteja. Korona on myös murheellisella tavalla valaissut sen, ettei työllämme nähdä yhteiskunnan huipullakaan kovinkaan suurta arvoa. Olen huomannut työskenteleväni alalla, jolla nyt ei ole niin paljon väliä.”, Kela summaa kirjotuksensa päätteeksi.

Postaus on herättänyt runsaasti keskustelua ja tuhansia tykkäyksiä vain kahdessa tunnissa. Lue koko teksti alta.

Lisää luettavaa