Tämän suomiräppärin sanoituksia saa kuunnella sanakirja kourassaan – esittelyssä aito Stadin kundi

Avionin Prinssi sooloilee.

Vuonna 2009 pinnalle noussut SMC Lähörotat oli Ilmiö, jollaista ei ole vähään aikaan suomalaisessa hip hop -maailmassa vastaan tullut. Erä-Koiran Ihan vitun jepa -lausahdus kaikui kaikkialla, ja asenteella tehty kotimainen räp nosti pinnalle esimerkiksi Junon, jonka tekemisistä jopa juorulehdet ovat nykyään kiinnostuneita hänen Janna Hurmerinta -suhteen takia.

Jos eivät muutkaan lähiörotat kynttilää vakan alla pitäneet helsinkiläisyytensä suhteen, niin Avionin Prinssi on oikea stadilaisuuden perikuva. Miehen teksteissä on aina viljelty vanhaa Stadin slangia jopa siinä määrin, että paljasjalkaisilla helsinkiläisilläkin on välillä vaikeuksia ymmärtää miehen laineja.

Nyt Avionin Prinssi on julkaissut uuden singlen ja videon kappaleeseen Stadin etsityin, joka jatkaa samalla slangilinjalla. Otimme häneen tämän kunniaksi yhteyttä ja kyselimme, mistä slangifanituksessa on kyse.

Jäbä on siitä harvinainen ilmestys musiikkikartalla, että liputat avoimesti helsinkiläisyyden ja etenkin Stadin slangin puolesta. Onko Avionin Prinssi sinulle roolihahmo, vai onko helsinkiläisyys sinulle vahvasti identitenttiäsi määrittelevä osa?

”Kyl stadilaisuus on osa mua vahvasti siviilissäkin. Olen kasvanut ja asunut koko ikäni Helsingissä. Myös olen stadilla duunissa ni se tietenkin vahvistaa mun ulosantia, mikä näkyy vahvasti musiikissa. Musiikin kautta olen halunnut pitää vanhaa stadin slangia elossa.”

Huhujen mukaan et ollut räpännyt oikeastaan koskaan ennen ensimmäisiä SMC Lähiörottien biisejä? Oliko näin?

”En oikeastaan. Yks biisi oli aikasemmin meidän SMC-skeittileffas joskus mikä Ruudolfin kanssa tehtiin. Räppäily lähti sit ekasta SMC Lähiörotat -videosta.”

Ketkä ovat tekstityspuolella esikuviasi? Menenkö täysin mäkeen jos aavistelen, että esimerkiksi Hande Nurmio on ainakin joskus soinut soittimessasi?

Dumari on soinut ja soi edelleen ajottain. Sil on just sitä vanhaa slangii mist diggaan. Ei mulla varsinaisesti mitää esikuvia ole. Paljon sanoja mitä käytän olen vuosien varrelta poiminu mun duunifrendeiltä, jotka on vanhoi stadin ukkoja. Tsilari-lehteä (Stadin slangiin keskittyvä kulttuurilehti) tulee luettuu paljon ni sieltä tulee idiksii ja sanoja mitä käytän.

Vielä omassa nuoruudessani eli vahvasti käsitys siitä, että helsinkiläisyys oli Kehä III:n ulkopuolella vihattu piirre. Esimerkiksi SMC Lähiörotat ja etenkin sinä olette aina edustaneet pääkaupunkilaisuutta ja tietynlaista ”kovaa” peristadilaisuutta, jonka luulisi ärsyttävän ihmisiä. Jengi on kuitenkin ollut täysin pähkinöinä esimerkiksi festarikeikoillanne. Miten olette onnistuneet voittamaan ihmiset puolellenne?

”Meillä on aina kova meininki keikoilla riipumatta siitä missä päin ollaan. Tehdään biisejä jotka syntyvät meille luontevasti. Ehkä siinä näkyy se rehellisyys ja yhteenkuuluvuus, eikä meillä tietenkään ole mitään asennevammaa muita paikkakuntia kohtaan. Kyl se aluks tietenkin yllätti kuinka hyvin jengi ottanut vastaan muualla kun Helsingissä.

Kaikki on tervetulleita keikoille ja annetaan aina 100% niille ketkä on tullu tsiigaa keikkaa ja niin se pitää ollakin. Isompii keikkoja meillä on muualla kun stadissa nykyään.”

Mitä Stadin slangi merkitsee sinulle?

”Kulttuuria, osa hienoa Helsingin historiaa, jota ei pidä unohtaa.”

Stadin top 3 -skeittausmestat?

”Nykyään vaan kruisin pitkin katuja ni laitetaan mestoja missä kävin kun vielä kunnolla skeittasin:

1. Pasilan kurbit
2. Kulma/Säätis
3. Rantakurbit”