Tänään julkaistu Pipefest on paras Profeetat-biisi – syy siihen on hyvin yksinkertainen

Suomen ensimmäisen hiphop-festivaalin muistelu saa konkariräppärit nostalgisiksi.

04.08.2017

Profeetat eli Cheek ja Elastinen julkaisivat tänään Palefacen vierailun sisältävän biisin nimeltä Pipefest. Se on parempi kuin aiemmin julkaistut Sinuhe, Yhtäccii, Jokainen kyynel ja Eyo. Miksi?

No siksi, että Jare Tiihonen, 35, Kimmo Laiho, 36, ja Karri Miettinen, 39, esiintyvät kuin ikäisensä ihmiset.

Elastisen tuottamaa taustaa ehti joku jo Instagramissa kommentoida ”uudeksi soundiksi”. Biitti voi toki kuulostaa tuoreelta, jos ei esimerkiksi ollut syntynyt vielä 2001. Siinä piilee myös sen viehätys: biitti voisi melkeinpä löytyä joltain Fintelligensin levyltä.

Äänimaailma tukee myös kappaleen tarinaa, eli Pipefest-nostalgiatrippailua. Vuokatissa vuodesta 2001 järjestetty ja sittemmin Himokselle siirtynyt festivaali jäi viime kesän jälkeen määrittelemättömän mittaiselle tauolle.

Jos räppi ei vuosituhannen alussa ollut aivan ”salaseura”, kuten Paleface kappaleella räppää, niin ainakin hyvin kaukana nykyisestä valtavirta-asemasta. Ensimmäisessä Pipefestissä – siis Suomen ensimmäisellä hiphop-festivaalilla – vieraili kaiken kaikkiaan kolmisen tuhatta kävijää. Artisteille tapahtuma oli tärkeä verkostoitumiskanava (”antoi kasvot nimille”, kuten Elastinen räppää), vaikka toisinaan verkostoiduttiin nyrkein.

Neljääkymmentä lähestyvät räppärit eivät Pipefest-kappaleella ole imelän pateettisia kuten Sinuhella, väkisin nuorisolenkkareihin itseään survovia kuten Yhtäccii-biisillä, marttyyreitä kuten Jokaisella kyyneleellä, eivätkä, noh, suoranaisen raakilemaisia kuten Eyolla. Pipefest-muistoja jaetaan lämmöllä ja suomihiphop-saarnausta suoritetaan kunniakkaasti, kolmikon suuhun istuvalla keskitempo-tiputtelulla.

Profeetoille ominainen laulettu kertosäe loistaa poissaolollaan – ja hyvä niin.

Herroille niin ikään ominaiseen pullisteluun turtuneena on raikasta kuulla, että myös se maltetaan laittaa syrjään neljäksi minuutiksi. Elastinen vastaa biisin lähes ainoasta henkseleiden paukuttelusta. Se on tehty nöyrältä kuulostaen ja ehkäpä siksi tuntuukin niin salakavalan nerokkaalta sivallukselta: ”Siellä tuli bondailtua, tapeltua, dokattua / Taisin olla ainoa, joka esiintyi siellä joka vuonna”.

Cheek muistelee ensimmäistä Pipefest-esiintymistään 5th Elementin riveissä vuonna 2002 vaatimattomuudella, joka Cheekin suusta kuultuna sykähdyttää: ”Oli unelma päästä festareille räppäämään / Jotenkin Brädi meidät sinne onnistui säätämään”. (Elastinen ja Paleface esiintyivät jo 2001.)

Biisiä kuunnellessa on helppo lumoutua hetkeksi johonkin maagiseen hiphop-yhteinäisyyteen, eikä vähiten Profeettojen ja Palefacen jyrkästi eriävien poliittisten profiilien vuoksi (jonka takia yhteistyötä on ehditty somessa kritisoida). ”Tuntui kuin oltais oltu osa jotain suurempaa”, Cheek onnistuu summaamaan myös kuulijan fiiliksen.

Profeetat onnistuvat antamaan sivistävän suomiräppioppitunnin nuorille faneilleen ja tarjoamaan nostalgisen neliminuuttisen ikäisilleen. Tämän statuksen artisteilta Pipefest on erittäin tervetullut biisi.

Lisää luettavaa