Tänään televisiossa: Kalliossa asuvat parikymppiset ajelehtivat – mukana vilisee myös artisteja

Aikuiset alkaa tänään.

Hanna-Maria Grönlund

Anna Dahlmanin ohjaama ja Anna Brotkinin käsikirjoittama Aikuiset alkaa tänään Yle tv2 -kanavalta kello 21. Sarjan kaikki 10 jaksoa ovat jo katsottavissa Yle Areenassa, jossa ne ovat keränneet jo noin 700 000 katselukertaa. Aikuiset kertoo Helsingin Kalliossa asuvista parikymppisistä, jotka tuntuvat ajelehtivan vailla sen suurempaa päämäärää.

Kuten Anton Vanha-Majamaa ansiokkaassa kolumnissaan kirjoittaa, sarjaa ei ole luotu ”Pihtiputaan mummolle”. Vanha-Majamaa kertoo tunteneensa itsensä satavuotiaaksi katsoessaan uutta hittisarjaa. ”Televisio ei ole sitä mitä se oli silloin, kun kaikki kerääntyivät Uuno Turhapuron, Iltalypsyn, Teho-osaston tai Frendien ääreen.”

Ja jos yllä oleva kappale pitää vääntää rautalangasta: on vain ja ainoastaan positiivinen asia, että suomalaisia sarjoja uskalletaan tehdä muillekin kuin ”kaikille”.

Vaikka 2010-luvun nuorten aikuisten maailma on huimasti erilainen kuin vuosikymmentäkin aiemmin, löytyy samastumispintaa ainakin päähenkilöiden käsittelemistä tunteista. Ja täysin kulttuuriviitteiden kärryiltä pudonneita naurattaa varmasti Oonan isää esittävä Ville Myllyrinne ”timelätseineen” ja Game of Thrones -koukkuineen.

Sarjassa soivat musiikkivalinnat on tehty pieteetillä. Niistä lisää Brotkinin haastattelussa.

Artisteja vilahtelee myös rooleissa: Yeboyah näyttelee Oonan exän kanssa viihtyvää Caraa, Biniyam on Oonan kahvilan vakioasiakas Graafikko, dj:t Renaz Ebrahimi ja Sophia Wekesa esittävät itseään, ja Gimmelissä vaikuttanut Ushma Olava näyttelee Oonan isän asianajajaa.