Tänään tv-ensi-illassa N.W.A:n tarinan kertova Straight Outta Compton

"You are now about to witness the strength of street knowledge."

05.10.2018

Straight Outta Compton (2015) saa Suomen tv-ensi-iltansa TV5-kanavalla tänään 5. lokakuuta kello 21.

Huumekauppiaan, dj:n ja mc:n kohtaamisesta kireätunnelmaisessa Comptonissa sai alkunsa hip hopin uusi alagenre sekä kuolemattomia tarinoita, jotka eivät rajoittuneet levyille. Ensin mainittu teini on bisnesvainulla paiskattu Eazy-E, joka pähkäilee turvallisempaa tapaa täyttää taskut taaloilla. Dj on kirkkaalla musiikillisella visiolla siunattu Dr. Dre ja mc on sanan säilällä kilon paloiksi vastaantulijat lyövä Ice Cube.

Straight Outta Comptonin ohjaaja F. Gary Grey vie N.W.A:n maailmaan, jossa poliisit ovat ne ja nuoriso me, väkivallan uhka on läsnä ainiaan, nyrkit ovat työkalut siinä missä mikrofonit, naiset ovat kulutustavaraa, raha on kaiken pahan alku ja juuri, ja kassan päällä istuvat managerit ja levy-yhtiömogulit tietävät pelkkiä ongelmia. Tuottajina toimineiden Dr. Dren, Ice Cuben ja Eazy-E:n lesken Tomica Woods-Wrightin varjot pitävät huolen, että rakastat lopputekstien rullatessa edelleen näitä räppäreitä.

Straight Outta Comptonia on kritisoitu siitä, että elokuva sivuuttaa Dr. Dren naisiin kohdistuneen väkivallan ja romantisoi nuorten miesten misogyynistä maailmankuvaa, ja ottaa elämäkertaelokuvaksi muutenkin liikaa taiteellisia vapauksia. Helmasynti on kuitenkin se, että mukaan on yritetty saada lähes jokainen jollain tavalla liittynyt hahmo, josta viestii myös kahden ja puolen tunnin kesto. Lisäksi päähenkilöiden luonteenpiirteitä alleviivataan monilla tarinan kannalta irrallisilla tai itseään toistavilla kohtauksilla, jotka ovat omiaan luomaan tilkkutäkkimäistä kokonaisuutta.

Monille edellä mainituille asioille on valmis antamaan anteeksi, sillä ainakin sukupolvikokemuksena itse musiikkiin liittyvät kohtaukset tempaavat mukaansa. Studiossa syntyneitä spontaaneita oivalluksia ja tulevaisuuden täsmäosumia pääsee myötäelämään. Nuorten miesten turhautumisesta purkautuva uhma ja gangsterikarisma yhdistettynä aggressiivisesti jytisevään bassoon saa lavalle vietynä adrenaliinin virtaamaan.

Tärkeimpiä N.W.A:n ulkopuolisia henkilöitä ovat manageri Jerry Heller, joka paperinpyörittelyllään esitetään vähintään osasyylliseksi jäsentenvälisiin kahnauksiin, ja henkivartijasta levymoguliksi ryhtynyt Suge Knight, joka jonka lahjat eivät löydy pienestä präntistä vaan suuresta raamista ja häikäilemättömyydestä. Näistä hahmoista kertoo ironisen paljon se, että oikeassa elämässä Heller uhkasi saapua elokuvan ensi-iltaan lakimiesarmeijan kanssa ja Knight istuu vankilassa kuvauksissa syttyneen henkirikokseen johtaneen riidan selvittelyn takia.

N.W.A:n hajoamisen jälkeen myös elokuva alkaa natista liitoksistaan. Ice Cube porskuttaa soolourallaan, Dr. Dre rakentaa imperiumiaan ja Eazy-E:n korttitalo kuvataan huojuvaksi. Kullakin taholla tapahtuu niin, että käteen jää välähdyksiä ja pinnan raapaisuita.

Näyttelijöiden suorituksista ei tarvitse Oscareita odotella, mutta kulmikkaat ja nuoruuden into edellä vedetyt roolit sopivat elokuvan viitekehykseen. Ice Cubea näyttelevä Ice Cuben poika saa muutaman kerran aiheutettua kylmiä väreitä kanavoidessaan isänsä ruumiinkieltä. Sivuosissa vilahtavien 2Pacin ja Snoop Doggin roolitukset lienevät tehty suoraan työhakemusten kasvokuvista.

Kritiikistä huolimatta elokuva pysyy kuin pysyykin kasassa koko pitkän kestonsa ajan. Tästä kiitos kuuluu ohjaajan valinnalle pitää kaasu pohjassa koko tykityksen ajan. Pilkut ja pisteet paikoilleen panevaa dokumenttia odottavien ei kannata vaivautua – mitä edes odottaa kohteilta, jotka kirjoittavat näitä tarinoita työkseen? Legendaarisen gangsta rap -yhtyeen legendoista kiinnostuneille on luvassa toiminnan, viihteen ja värikynän täyteinen ilta. Älä anna faktojen pilata hyvää tarinaa. You are now about to witness the strength of street knowledge.

Lisää luettavaa