Tässä on soittolista, joka todistaa, että paras räppi tehtiin 90-luvulla

Dj Anonymous koosti 38 tunnin soittolistan ysäriräppiä.

A Tribe Called Quest

Otsikon väittämä on julkea, mutta helposti allekirjoitettavissa ainakin meiltä 90-luvulla kohti aikuisuutta kasvaneilta.

Helsinkiläinen Dj Anonymous oli 13-vuotias, kun 90-luku alkoi. Hän kertoo vuosikymmenen tuoneen useita musiikillisia valaistumisia, mutta tyyli joka niitä kohti johdatti oli rap.

”Rap johdatti dj-hommiin, aikuisuuteen, työelämään. Se johdatti internetin maailmaan, myöhemmin myös maailmalle: dj-uran definitiivisiä kokemuksia on Biggien droppaaminen Brooklynissä, N.W.A:n Los Angelesissa, Mac Dren Bay Arealla”, Anonymous kirjoittaa.

Suomessa Anonymous muistetaan räppiklubi Worldwidesta, radio-ohjelma Supersessiosta, levykauppa Lifesaverista ja lukuisista mixtapeistaan. Nyt hän on koonnut 38-tuntisen, yli 530 biisiä käsittävän Spotify-ysäriräppisoittolistan. Soittolista on järjestetty geografian, kronologian, lojaliteettien, beeffien ja muiden keskeisten muuttujien mukaan.

”Projekti on ollut tietynlainen oman nuoruuden autopsia. Ehkä se on myös auttanut laittamaan nostalgian ja todelliset meriitit perspektiiviin. Ysäri on vuosikymmen siinä missä muutkin. Mutta se on aika, jolloin rap saapui ja Helsinki muuttui. Ja vähän muukin maa. Ennen kaikkea se on mun ja monen teistä nuoruus.”

Anonymous kertoo, että aloitti projektin täysin itsekkäistä lähtökohdista. Hän alkoi kaivata biisejä, joita ei ollut kuunnellut aikoihin.

”Menneiden aikojen räpistä on tullut oman sukupolven Beatles: se soi jatkuvasti taustamusiikkina lounailla, kahviloissa, baareissa, mutta biisit on aina samoja.”

Tästä syystä soittolistalta ei löydy itsestäänselvimpiä klassikoita, kuten Wu-Tang Clanin C.R.E.A.M., Naughty by Naturen O.P.P., Pete Rockin & CL Smoothin They Reminisce Over You (T.R.O.Y.) ja Souls of Mischiefin ’93 Til Infinity. Anonymous myös vihjaa, että lista tulee elämään.

”Monia uber-klassikoita on tarkoituksella feidattu. Kaikki on 100-prosenttisesti subjektiivista. Jos Spotifyn puutteellinen valikoima täydentyy, uskon että päästään joskus 1000 biisiin.”

Kuuntele Dj Anonymousin The 1990’s Mega Rap List alta tai tästä klikkaamalla.