Tee itsellesi palvelus ja kuuntele Yonan uusin albumi

Yona julkaisi mykistävän kokonaisuuden.

Aki Roukala

Yona julkaisi uransa kahdeksannen albumin Uni johon herään. Albumi on samalla artistin uralla virstanpylväs, varmasti levy johon palataan vielä vuosien päästä. Se on nimittäin ensi sekunneista lähtien hämmästyttävän vaikuttava.

Kymmenen kappaletta käsittävä kokonaisuus on rakennettu jamisession tapaisesta bändisoitosta ja laadukkaasta orkesterisovituksesta. Parhaiten tämän naitos kuullaan Vitun unelmat -kappaleella, jossa riffittely pääsee kunnolla oikeuksiina orkesterin kohdatessa sen. Rouhevimmillaan taas Kultavehkan tapaisella kappaleella, jossa rosoisuus tukee biisin sanomaa.

Kultavehka on hätkähdyttävä. On se todenperäinen tai ei, niin Yona kertoo tarinan saaden kuulijan karvat pystyyn. Itsemurha-aikeista kertova kappale ei ole helppoa kuunneltavaa. Yona ei aiheilla mässäilem, hän kantaa tarinaa pienin yksityiskohdin eteenpäin, valoa kohti. Biisissä on monitulkinallinen sanoma, jonka kuulija voi itse arvioida.

Albumilla ammennetaan eroista ja suruista, mutta myös unelmista. Levyn nimi kuvastaa albumin tarinoita hyvin, lisäpontta saa tutustumalla Yonasta kirjotettuihin haastatteluihin. Parhaimmillaan musiikki kuitenkin on, kun sitä analysoi itse. Sinkkuna julkaistu upea Irti avautuu vielä paremmin, kun sen kuuntelee levyn kontekstissa. Artistilla on myös taito tuoda kuulija syvälle tarinaan. Viitaten esimerkiksi suopursun tuoksuun tai sääilmiöihin.

Tulkinallisesti levy on myös vaikuttava. Yonan ääni kuuluu paljaana ja on ansaitusti pääroolissa massiivisien taustojen tukemana. Laulajan tangomateriaali tulvii mieliin esimerkiksi Solut herää eloon -kappaleella, vaikka tangoa se ei olekaan.

Kokonaisuus on otteessaan pitävä ja teemat pohdituttavia. Kun levyn päättävä Kannolla soi, niin olo on palkitseva:

”Ehkä elämä kantaa, ehkä se kantaa kuitenkin.”

Yona on tehnyt sellaisen levyn, kun tiedotteella lupaa: syvän, mutta viihdyttävän. Koko albumi löytyy suoratoistopalveluista. Kuuntele se alta tai tsekkaa esimauksi muutama näyte.