”Teimme virheitä” – Toimari katuu ja Spotify perui vihalinjauksensa

Spotifyn uudet käytännöt vihasisällön estämiseksi saivat kiivasta vastustusta.

Youtube

Kun Spotify pari viikkoa sitten ilmoitti käynnistävänsä uuden vihasisällön vastaisen politiikan, striimauspalvelun aikeet olivat periaatteessa hyvät. Ideana oli estää laitonta vihapuhetta sisältävän musiikin pääsy soittoalustalle.

Linjauksessa oli kaksi kärkeä: laittoman vihasisällön totaalinen poistaminen, sekä paljon vaikeammin määriteltävä pyrkimys lakata promotoimasta ”vihattavaa käytöstä” osoittaneita artisteja. Tämä toinen puoli linjauksesta tarkoitti, että palvelu poisti kuratoiduilta soittolistoiltaan muun muassa R. Kellyn ja XXXTentacionin biisit, koska kumpaakin artistia on syytetty tahoillaan naisten joko seksuaalisesta, väkivaltaisesta tai henkisestä pahoinpitelystä.

Nimenomaan tämä toinen kärki sai musiikkimaailman kärkkäästi takajaloilleen, ja nyt myös Spotify itse on myöntänyt tehneensä virheitä asiassa. Ensin palvelun toimitusjohtaja Daniel Ek antoi lausunnon, jossa sanoi Spotifyn ”tehneen virheitä linjauksen julkaisussa” ja vakuutti, ettei palvelun ole tarkoitus toimia maailman poliisina.

Nyt Spotify tiedottaa peruvansa nimenomaan ”vihattavaan käytökseen” viittaavan linjauksensa täysin. Laiton vihasisältö on edelleen kielletty palvelun musiikkikatalogista, mutta enää Spotify ei pyri sensuroimaan artisteja yksityiselämässä tehtyjen mahdollisten virheiden perusteella.

Koko tiedotteen voi lukea Spotifyn sivuilta.