Ammattivalokuvaaja kirjoitti Garbagelle kiusallisen avoimen kirjeen tekijänoikeuksista, ja siitäkös kehkeytyi kunnon julkinen riita

Tekijänoikeudet puhuttavat aina vain.

Kuva: BB Gun Press.

Pat Pope -niminen valokuvaaja otti Garbagen promokuvia yhtyeen kulta-aikoina vuonna 1995. Viime viikolla hän kirjoitti yhtyeelle avoimen kirjeen. Garbagen edustajat olivat ottaneet Popeen yhteyttä, sillä he halusivat käyttää Popen kuvia tulevassa kirjassa, joka summaa yhtyeen uran.

Pope pöyristyi Garagen edustajien pyynnöstä ja siitä, että hänen kuvansa haluttiin mukaan kirjaan ilman korvauksia. Garbagea edustavan Big Picture Music Co:n mukaan kirjan budjetti on rajallinen, eikä heillä ole varaa maksaa kuvista uusia käyttömaksuja.

Pope kirjoitti asiasta avoimen kirjeen, jonka voit lukea täältä. Popen mukaan hänelle oli kyllä maksettu korvaus kuvista 1990-luvulla. Popen mukaan hänellä olisi kuitenkin oikeus uusiin korvauksiin kuvien käytöstä, sillä hän ei 1990-luvulla antanut kuvien täysiä käyttöoikeuksia yhtyeelle.

Garbage kirjoitti Popelle oman vastineensa Facebookiin. Vastineen voit lukea täältä. Garbagen näkemyksen mukaan heillä ei ole aikomuksena kääriä kirjan myynneistä voittoa, vaan sen on ainoastaan tarkoitus olla historiikki yhtyeestä. Garbagen mukaan Popen avoin kirje oli sävyltään hyökkäävä ja turhan kärjistetty.

Pat Pope palasi aiheeseen Huffingon Post -lehden kirjoituksessa. Pope kertoo saaneensa aimo kasat sontaa niskaansa siitä, että hän yrittää puolustaa valokuvaajien oikeuksia omiin otoksiinsa. Popen mukaan hänelle lähetettiin vihamielistä palautetta ja suoranaisia uhkailua asian tiimoilta. Pope kertoo, että hänen ajamansa asia ja avoin kirje sai myös kehuja osakseen, mutta luonnollisesti uhkailut ja haukut jäivät paremmin hänen mieleensä.

Huffington Postin kirjoituksessa Pope kertoo, ettei halua ryhtyä tekijänoikeuksia puolustavan liikkeen keulakuvaksi. Hän haluaa kuitenkin herättää keskustelua siitä, millä tavoin luovien alojen taiteilijoiden oikeuksia poljetaan tätä nykyä törkeällä tavalla.

Popen viimeisen puheenvuoron asian tiimoilta löydät täältä. Mielenkiintoista pohdintaa taitelijan oikeuksista korvauksiin löytyy kaikista linkeistä, joten suosittelemme lukemaan.