”Teos tutkii elämää kroonisen sairauden kanssa ja tuo kokemukset musiikin avulla lähelle kuulijaa” – suomalaisartistit tekivät valtavan henkilökohtaisen levyn

Ei helppoa musiikkia, tämä.

01.03.2019

Stina Koistinen on elänyt aivokasvaimen kanssa yhdeksän vuotta. Syöpä alkoi käpyrauhasesta, muutti aivolisäkkeeseen, ja myöhemmin sieltä aivo-selkäydinnestekanavaan. Koistinen on käynyt läpi kolme sädehoitoa, neljä aivoleikkausta ja elää hormonikorvaushoidon avulla. Nyt syöpä on ollut rauhallinen 1,5 vuotta.

Astrid Swan on elänyt syövän kanssa viisi vuotta. Tammikuussa 2014 hän sai tietää sairastavansa rintasyöpää ja toukokuussa 2017 syöpä todettiin levinneen muihin elimiin. Tähän mennessä Swan on käynyt läpi kolme leikkausta, kaksi sytostaattikierrosta, yhdet sädehoidot ja vuosia kestäneet hormooni- ja ylläpitohoidot jotka jatkuvat. Tällä hetkellä syöpä on stabiili ja ylläpitohoidot riittävät pitämään syövän näkymättömissä.

Nyt artistit ovat yhdistäneet voimansa, ja Koistinen/Swan -EP-levy ilmestyy toukokuussa. Kokonaisuus yhdistää kahden taiteilijan ja sairaan naisen äänet hetkeksi yhteen juhlistaen vertaisuuden, läheisyyden ja jakamisen voimaa. Teos käsittelee elämän jatkumista muuttunein ehdoin, sen haurautta, luopumisen surua, ja elämisen riemua. Kappaleissa pohditaan lääketieteen kohteena olemista, ruumiillisuutta ja niitä ohjaa feministinen pyrkimys naistaiteilijoiden ja vammautuneiden potilaiden äänen kuulumiseen.

Swanin ja Koistisen yhteiset sävellykset ja sanoitukset yhdistävät sairaalan äänimaiseman ihmisääniin, eletroniikkaan, pianoon sekä kanadalaisen maailmankuulun popsovittajan ja viulustin Owen Pallettin viuluun (sooloartisti, sekä sovittaja mm. Arcade Fire, Taylor Swift, Grizzly Bear, Frank Ocean, Charlotte Gainsbourg).

Sanoitukset kertovat tarkasti diagnoosin saamisesta, sairaalassa olemisesta, toivosta, kivusta, surusta, menetyksistä ja peloista.

Väkevää, väkevää musiikkia, kuten alta löytyvästä ensimmäisestä kappaleesta voit itse todeta.

Kesällä 2019 Swan/Koistinen esittää teoksen livenä, kun Owen Pallett liittyy yhtyeeseen.

Lisää luettavaa