The Libertines nousee haudastaan: kesällä festarikeikkoja, puhetta jopa uudesta albumista

01.04.2010

The Libertines esiintyy ensi kesänä ainakin kahdella brittifestivaalilla. Pete Doherty on paluusta innoissaan, mutta hänen aisaparinsa Carl Barât sanoo, että Libertinesin tulevaisuutta on vaikea suunnitella ”seuraavaa tiistaita pidemmälle”.

Teksti: Julius Lahdenoja, kuva: EMI

Vuonna 2004 hajonneen The Libertinesin paluuta on odotettu kuin sitä kuuluisaa kuuta nousevaa. Nyt, kuuden vuoden tauon jälkeen, yhtye on buukattu soittamaan maineikkaille Readingin ja Leedsin kaksoisfestivaaleille, ja uudesta albumista on kuultu varovaista puhetta.

Elokuun 27.–29. päivinä järjestettävillä festareilla soittaa Libertinesin lisäksi muun muassa kanadalainen Arcade Fire sekä dance-punkia soittava Klaxons. Paikalle voi odottaa pyhiinvaeltajia niin Britanniasta kuin muualtakin päin maailmaa. Toistaiseksi bändiä on turha odottaa Suomeen.

Laulaja-kitaristien Carl Barâtin ja Pete Dohertyn väliseen kemiaan perustuva bändi kaatui aikoinaan Dohertyn huumeongelmasta johtuviin riitoihin, eikä muusikko lehtitietojen mukaan ole vieläkään täysin kuivilla.

Barât onkin sanonut, että albumin kaavailu on arvaamatonta meininkiä, koska Libertinesin tulevaisuutta on hankala suunnitella seuraavaa tiistaita pidemmälle.

Myrskyisästi hajonneen bändin kärkikaksikon välejä on seurattu tiiviisti brittimediassa, ja varsinkin Dohertylla on ollut tapana lupailla comebackia heti, kun se on mahdollista.

Barât on puolestaan ollut varovaisempi lupauksissaan, mutta viime vuoden aikana hänkin on alkanut ilmaista ikävöivänsä vanhaa bändiään. Bändin kaksi muuta jäsentä, rumpali Gary Powell ja basisti John Hassall, ovat olleet vaitonaisempia asian suhteen.

Uusimman NME:n kannessa komeileva yhtye on saavuttanut maineen, jollaisen musiikkimediassa tavallisesti saa vain kuolemalla nuorena. Harva odotti enää tosissaan kuulevansa bändistä mitään uutta.

Moni on yllättynyt, että Doherty on ylipäätään pysynyt hengissä yli 30-vuotiaaksi. Jo 16-vuotiaana kansallisia runokilpailuja voittanutta artistia on pidetty niin saarivaltakunnan Matti Nykäsenä kuin herkkänä runoilijapoikana, joka on joutunut yhteiskunnan uhriksi.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta bändillä on toivoa. Kärkikaksikon ystävyyttä on kutsuttu niin vuosisadan rakkaustarinaksi kuin molemminpuoliseksi riippuvuudeksi. Doherty on sanonut, että ainoat asiat, jotka voivat pitää hänet erossa huumeista, ovat Barât ja Libertines.

Viime vuonna Doherty julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Grace/Wastelandsin.

Lisää luettavaa