Tiisun piti lähteä ikimuistoiselle kiertueelle, mutta yhtye menikin tauolle – nyt laulaja kertoo mitä tapahtui

Tiisu tuli takaisin, mutta miksi se meni pois?

08.06.2020

Kaiken piti olla hyvin. Toinen albumi oli ilmestynyt ja Tiisun oli määrä lähteä kiertueelle Ursus Factoryn kanssa. Kyseessä olisi ollut kaveribändikiertue, sillä bändien jäsenet ovat ystäviä keskenään. Kiertuetta oli järjestelty ja tapaamisia pidetty. Kaikki muuttui, kun keikkamyyjä huomasi jonkin olevan huonosti. Tarkalleen ottaen Tiisun vokalistin Henrik Illikaisen vointi.

”Se sanoi ton ensimmäisenä, että onko nyt hyvä meininki. Siitä se sitten lähti tavallaan”, Illikainen kuvailee tilannetta nyt omalla kotisohvallaan. Pian tapahtuneen jälkeen yhtye siirtyi luovalle tauolle.

Laulaja kertoo tehneensä tuolloin paljon musiikkia, mutta huomasi ettei mikään biisi ollut ”tiisumainen.” Nykyään myös soolomateriaalia julkaisseelle ja esimerkiksi Henrik & Mathias -duossa vaikuttavalle Illikaiselle Tiisu oli tuossa vaiheessa ainoa yhtye.

”Se oli semimälsää aikaa, kun kaikki mitä teki, tavallaan mikään siitä ei tulisi löytämään kotia.”

Yhtyeen kappaleista pääosin vastaavan Illikaisen luovan lukon syyt juontaa juurensa syvälle omaan ajattelumaailmaan. Laulaja koki ettei mikään riittänyt, teki mitä tahansa. Osittain hän näkee syyksi ison levy-yhtiön kanssa toimimisen. Niin sanottu ”major-retoriikka”, kuten laulaja itse sitä kuvailee, tuli otettua vastaan turhankin kirjaimellisesti.

”Vaikka pääosin kulutankin kaikkea kivaa vähän altsutavaraa, niin sitten kuitenkin tykkään fiilistellä isoja biisejä. Sit saatana, se major-retoriikka, se tuhosi kaiken”, Illikainen nauraa.

Yhtyeen debyyttialbumilta irtosi hittikappaleita eli niitä isoja biisejä, kuten Elämältä turpiin sain. Tiisu oli ainakin seuraavaa rock-ihmettä etsivien silmissä niin kiinnostava tapaus, että Helsingin Sanomat vei bändin soittamaan metroon. Sitten jotain tapahtui – kakkoslevy ei saanut vastaavaa huomiota, lähellekään.

”Suurin osa edes kavereista ei tajunnut, että me julkaistiin levy. Jotenkin se tavallaan kustiin kyllä markkinointi ja kaikki”, Illikainen toteaa.

Laulaja pohtii ettei levyn sinkkujulkaisuilla ollut yhtenäistä linjaa, vaan he julkaisivat ”vähän kaikenlaista settiä.” Pääsyyksi hän näkee levyn aikaisen materiaalin.

”Ei ollut liiemmin varaa mistä valita. Sieltä ei lohjennut yhtenäisen linjan ’isoja biisejä’. Olisi pitänyt luottaa sen levyn ydintunnelmaan enemmän kuin metsästää väkisin isoa biisiä ja luoda kokonaiskuvasta selkeämpi.”

”Ehkä se meidän ydinkuuntelijajengin ulkopuolinen porukka mikä saatiin messiin sen alkuhypen aikaan, oli ihan selkeästi kaikonnut pois. He eivät varmaan pysyneet perässä, että mikä bändin meininki oli. Kyllä tämä huomattiin”, Illikainen toteaa nyt.

”Sen takia varmaan siellä [Sonylla] oltiin silleen entistä tarkempia biisimatskujen suhteen. Sieltähän tuli sitä signaalia, että tää matsku ei ole sellaista, mikä Spotifyssa saisi kuuntelijoita. Siitä lähti tämmönen ajatusketju, kun mikään ei riitä”, Illikainen päättää sanansa laulahten. 

Pian Tiisu päätyi etsimään uutta levy-yhtiötä. Edellisestä levy-yhtiöstä ei kuitenkaan ole varsinaista pahaa sanottavaa.

Mikko Tukiainen ja Sami Rikala puhui täysin samaa kieltä kuin me, he olivat musadiggariheppuja. Ei olisi voinut parempaa tuollaista mestaa alkuvaiheessa uraa saada. Se ongelma oli ehkä just enemmänkin sen koko levy-yhtiön linja. Koskien sitä, että haluaako ne tehdä pitkäsoittoja. Se oli ehkä se suurin syy, miks yhteisymmärryksessä… jopa Mikko ja Sami oli sitä mieltä, että menkää sinne missä tehdään levyjä ja Leftillä näytettiin vihreää valoa levyajatukselle.”

Left on pieni levy-yhtiö, jolla on tällä hetkellä virallisesti kaksi artistia. Yhtiö toimii syvällä musiikkibisneksessä, a&r:n roolissa on Heikki Puhakainen ja keskustelun aikana kuullaan nimi Pekka Ruuska. Mainittua major-retoriikkaa ei olla päästy vieläkään täysin pakoon, mutta Illikainen kertoo suhtautuvansa siihen nyt ”chillimmin”. Lisäksi laulaja arvostaa saamiaan vinkkejä ja kertoo kaiken menevän kivasti.

Ensimmäinen ja samalla tauon päättänyt Leftin alainen single julkaistiin viime syksynä. Kuollaan me kaikki oli taattua Tiisua. Sen verran taattua, että se saa pohtimaan mitä sitä ennen tapahtui, mikä sai palaamaan tauolta?

”Me oltiin päätetty se jo alkuvuodesta 2019. Kun mentiin mökille vähän kelailee, pitäiskö jotain tehdä.”

Mökkireissun yhteydessä yhtye kuunteli biisejä, joita olivat tehneet ennen taukoa. Pian Illikainen huomasi, että kyseiset kappaleet olivat hyviä.

”Päätettiin, että meillä on helvetin hyvä levy käsillämme. Kasvettiin vaan kieroon, ennen kaikkea minä. Muu bändi on koko ajan uskonut, että meillä on helvetin hyvää materiaalia, mutta ite kasvoin kieroon. Löysin uskon tähän touhuun heidän kanssa sitten uudestaan.”

Tulevalle albumille on laulajan mukaan tällä hetkellä tulossa kolme tauon jälkeistä biisiä, joista singlenä julkaistiin Valitetettavasti valintamme ei osunut sinuun. Laulajan mukaan kappaleessa kuuluu Amerikka, asia johon ei ole Tiisun musiikissa erityisemmin törmännyt.

”Monissa seuraavan levyn biiseissä on Bruce Springsteen -sointuja. Jos aiemmin levyllä ollut iskelmällistä meininkiä tai sitten tosi lapsenomaista duuripomppimista, niin tässä on nyt enemmän sellaista, että soitetaan akustisella g-duuria ja sitte nostetaan c-duurille silleen, että sinne jää pikkurilli ja nimetön paikalleen.”

”Amerikkaharmonia on musta aina tuntunut kauheen tylsältä, mut nyt mä olen varmaan vähän aikuistunut, koska olen löytänyt siitä kiehtovia sävyjä. Mutta joo, tämä on ehkä helvetin harhaan johtavaa puhetta, koska tolla levyllä on kolme biisiä, jossa tämä ’Amerikka’ näkyy selkeästi. Muu levy on yhtä sillisalaattia. Mun mielestä yhtenäisenä tavallaan, mutta nämä pari amerikkabiisiä on itselle semmosia selkeästi tuon levyn päätukipilaribiisejä, jotka määrittää sitä levyä. Amerikkaa, haluttiin tai ei.”

Entä miksi yhtye nousi kuolleista laulamalla kuolemasta?

”Symboliikkaa, me oltiin vähän kuin kuolleita. Joku tämmöinen jossain omissa perverseissä fantasioissa oli tuolla”, Illikainen paljastaa ja osoittaa päätään.

”Ainakin musavideossa oli jotain semmoista, että kuinka helposti sitä on kuollut eläessään. Omassa elämäntilanteessaan ei jotenkin aina kuunnella omaa sydäntä ja ynnä muuta. Tavallaan tauon myötä löydettiin oma sydän. Herättiin kuolleista bändin suhteen. Sen takia se oli jotenki semmoinen eka biisi.”

Kuoleman jälkeen yhtye ehti julkaisemaan vielä yhden singlen, mutta sitten koko maailma meni tauolle – tuli korona. Illikainen luettelee kuinka laajalla skaalalla korona on musiikkialalla vaikuttanut. Omaa tilannetta hän luonnehtii ”ei niin vaativaksi”. Sillä hänellä ei ole jälkikasvua, joten taloudellinen tilanne säästöjä käyttämällä ei ole täysin vaakalaudalla.

Lisäksi hän näkee parantamiseen varaa omassa ja vähän muiden toiminnassa. Laulajan mukaan moni tekee nyt ”yhtä luuserilla tavalla” kuin he, eli viivästyttävät uuden levyn julkaisemista keikkamyynnin takia.

”Uudet julkaisut olisi niitä elintärkeitä levykauppiaille. Tässä nyt näytämme heidän suuntaan keskisormea tahtomattamme.”

Tällä hetkellä Tiisu suunnittelee julkaisevansa albumin ensi vuonna. Biisejä on kasassa niin paljon, että sinkkuja on vielä mahdollista irroitella lisää. Plussan puolella pysytään niin kauan, kuin yli puolet levystä on julkaisematonta.

”Eikö Thrilleristäkin tullu helvetin monta sinkkua ennen kuin se tuli julki.”

Tiisu on laulanut kolmella edellisellä sinkulla kuolemasta, elämän vaikeudesta ja työttömyydestä. Hetken voisi ajatella, että on juttelemassa Morrisseyn kanssa. Mitä sieltä seuraavaksi siis tulee?

”Nyt on kaikki nää rakkausbiisit odottamassa päivänvaloa. Vai oisko ne enemmänkin rakkaudettomuusbiisejä. Ehkä lähetään siihen suuntaan seuraavaksi. Kuulostaapa ankeelta levyltä. Toivon, että joku semmoinen positiivinen viba löytyy. Jollei sieltä löydy, niin voi sitten ainoa sanoa haastattelussa, ’heti kun tää biisimateriaali oli valmis, niin rupes elämä hymyilee sen jälkeen’. Pitää varmaan kirjoittaa kansilehtiin sitten. ’Laulujen kirjoittamisen jälkeen kaikki kyynisyys hävisi ainakin hetkellisesti’.”

Lisää luettavaa