Tuska kannustaa nuorisoa osallistumaan poltettavaan taideteokseen

"Meillä on kaikesta huolimatta oikeus tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa."

06.05.2021

Suvilahteen on alkanut nousta kollektiivinen taideteos, joka poltetaan toukokuun lopussa. Assembly of Dark Matter – Helsinki -nimisen teoksen taustalla on Tuska-festivaali, joka on peruttu jo toista kesää putkeen.

Noin kolmen viikon ajan rakentuvan monumentin tekemiseen voi osallistua kuka vain tuomalla paikan päälle ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettuja esineitä. Inspiraatiota omiin töihinsä voi hakea Tuskan sosiaalisen median kanavista, joissa ohjeistetaan kotona tehtäviin matalan kynnyksen taide- ja käsityöprojekteihin.

”Ihmiset eivät voi kokoontua, mutta ajatukset, ideat ja esineet voivat taas tulla yhteen. Meillä on kaikesta huolimatta oikeus tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa”, Tuskan pääsuunnittelija Jenni Kääriäinen sanoo.

Taideprojektilla pyritään tavoittamaan erityisesti nuoria, joiden hyvinvointiin korona-ajalla on ollut selkeä vaikutus. Mukana on myös Helsingin nuorisotoimi, jonka toukokuun toiminnassa kannustetaan osallistumaan Asdama Hel -projektiin. Malmitalolle, Kanneltalolle, Stoaan ja Tiivistämölle perustetaan pysäkkejä, joihin omia töitä on helppo tuoda installaatiota varten vietäväksi.

”Poikkeusajat ja kotona pysyminen vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin. Eristäytyminen vaikuttaa nuoriin kuitenkin vielä paljon radikaalimmin kuin meihin aikuisiin. Nuoren kasvuun ja hyvään elämään kuuluvat kaverit ja yhdessä tekeminen sekä uudet kokemukset. Poikkeusaikojen jälkeen nuorten tapahtumille ja yhdessä tekemiselle on aivan erityinen tarve”, Helsingin kaupungin nuorisoasianjohtaja Mikko Vatka kertoo.

Oheisen videon alla kuva taideinstallaation sijainnista.

Lisää luettavaa