Tuuttimöröstä tuli Ex Tuuttiz ja musiikista raaempaa – haastattelussa vapautunut räppäri

Kaikki keil on välii digaa Ex Tuuttizt -albumi on julkaistu.

Suomiräpin omaleimaisimpiin hahmoihin kuuluva Tuuttimörkö saapui suomiräpin ystävien laajempaan tietoisuuteen On totta -albumilla, jota seurasi Rumbassa arvosanan 9,4 saanut Kromihammas.

Kromihammas levyn jälkeen Tuuttimöröstä ei kuulunut pitkään mitään. Kunnes helmikuussa alkoi kuulua kummia. Tuuttimöröstä tuli Ex Tuuttiz, eli Tuuttimörköä ei enää ole.

”Kaikki räppärit taitaa vihata omaa taiteilijanimeä, joka on keksitty joskus 15-vuotiaana. Mua huvitti tämä, että ottaa sen nimen, mikä kertoo kuka mä ainakaan en ole”, Ex Tuuttiz avaa nimenvaihdosta Rumballe.

Räppärin elämässä on tapahtunut. Viime syksynä hän muutti Hauhoon, jonka kertoo pitkään olleen yksi unelmista. Hauhossa asuminen antaa mahdollisuuden rauhoittumiselle ja puuhailulle, josta jälkimmäinen on ainakin jossain määrin tarkoittanut musiikin tekemistä.

Räppäri-tuottaja rakensi navettaan studion, jossa on vieraillut eri tekijöitä tuotantosessioilla. Sessioiden tuloksena on syntynyt kourallinen kappaleita, jotka antoivat mahdollisuuden valita parhaat päältä. Se kuuluu Kaikki keil on välii digaa Ex Tuuttizt -albumilla.

”Perinteinen räppisessiotyyli – pari tyyppiä, muutama laite”, artisti avaa tuotannon kulkua.

Levy on tehty täysin päinvastaisella tyylillä kuin Kromihammas, joka oli silloisen Tuuttimörön yksin tuottama. Artistin mukaan vastaten parhaiten omaa tyyliä. Levyllä ei myöskään kuultu vierailijoita, toisin kuin nyt. Uusi levy on tuotannoltaan huomattavasti räpimpi.

”Tuntuu kun edellinen oli tosi melodinen, niin oli kiva tehdä raaempi.”

Ex Tuuttizin musiikissa on aina kuulunut rentous, nokkeluus ja tietynlainen huolettomuus. Helsingin Sanomien Oskari Onninen kuvaili Kromihammas-albumia laiskuriräpiksi.

Neljän vuoden levytystauko ei kuitenkaan johtunut liiallisesta huolettomuudesta. Artisti kertoo syystä ja toisesta olleen lukossa. Juuri siitä syystä artistin oli aika muuttua, nimeä myöten.

”Kaipasin pientä riehtaisua. Rupesin edellisen levyn jälkeen tekemään uutta Tuuttimörkö-levyä, mutta se tuntui velvollisuudelta. Olin pitkään täysin lukossa. Yksityiselämässä oli kaikenlaista, ei mitkään helpoimmat neljä vuotta. En halua sitä kuitenkaan enempää karnevalisoida”, räppäri avaa.

Hänen mukaansa muutos palvelee eniten omaa vapautumista. Kyseessä ei siis ole pelkkä brändiuudistus.

”Tunne on se, että on vapaampi tekemään mitä huvittaa. En osaa tarkemmin kertoa, mutta tulevat levyt näyttää. Olen jo aloittanut tekemään seuraavaa. Siihenkin korona vaikuttaa, että on pakko yrittää tähyillä tulevaisuutta.”

Kaikki keil on välii digaa Ex Tuuttizt -albumin teemana toimii räppärin mukaan kyllästyminen kaupunkiin, yleinen tylsistyminen ja vaikeus löytää seuraavaa juttua. Artisti itse toivoo, että kuulijat löytävät levyltä ajankuvaa ja tutkistelua.

Ulkopuolisen korvaan levy vaikuttaa kertovan myös siitä, kuka on Ex Tuuttiz.

”Siellä on rivien välissä henkilökohtaisia tunteita ja ehkä aiempaa enemmän lupa purkaa vitutusta ja turhautumista.”

Jutussa mainittuun koronaan ja sen aiheuttamiin epävarmuuksiin räppäri palaa vielä lopuksi, nähden tilanteessa yhden mahdollisuuden.

”Fuck korona. Poliittinen tilanne Suomessa on ollut sellainen, että jokainen vihaa toisiaan. Nyt yhteinen vihollinen iski ja ollaan pidetty toisistamme huolta. Toivottavasti se sama jatkuu kriisin jälkeen.”

Uusi levy löytyy suoratoistopalveluista.