Underground-räppiä vinyylille: Funkiestiin kiikutetuista cd-r-levyistä kokoelma

Svart aloittaa yhdeksänosaisen Kivijalka-kokoelmasarjan.

09.09.2020

Kivijalka – Suomiräpin kotipolttoiset vuodet on lokakuussa alkavan, Svartin julkaiseman peräti yhdeksänosaisen kokoelmasarjan nimi. Julkaisusarja käsittelee kotimaisen hiphopin moninaisia vuosia 1999–2009.

”Tuolloin biisit tehtiin kotona, poltettiin kotikoneilla cd-r:ille, jotka taas kiikutettiin suoraa päätä paikallisiin hotspotteihin, kuten legendaariseen The Funkiest -levykauppaan Helsingissä. Monet kotipolttoisten vuosien aktiiveista ovat nykyisin jollei nyt koko kansan, niin ainakin isojen joukkojen tuntemia, legitimoituja artisteja, kuten Jukka Poika tai Nopsajalka. Osa heistä taas suuntasi jo ajat sitten intressinsä toisille elämänalueille”, tiedotteessa kerrotaan.

Kokoelmasarjan on kuratoinut Niko Toiskallio (aka Chydeone), kun taas tuottajana on häärinyt Svartin oma Olli Hänninen (aka Klaus Kustaa). Pitkän linjan rytmimusiikki-aktiivit ovat keränneet julkaistaville levyille merkittävän määrän materiaalia, joita ei ole koskaan julkaistu vinyylillä. Sarjan ensimmäinen osa keskittyy pääkaupunkiseudun underground-julkaisuihin ja tuottajakaksikon mukaan julkaisusarjan ominaisin piirre on materiaalin moninaisuus.

”Kivijalan tyyppistä kokonaisuutta olisi ollut outoa tehdä, ellei sille olisi nimenomaan haettu esimerkkejä tyylikirjon eri puolilta. Siinä missä Salamaryhmän toimituksessa kuuluu reggae, on Juhanin biisin pohjana blues. Kun Kaverit tuntuvat sylkevän suoraan silmille, etsii UGC vieraineen syviä sävyjä. Olet oikeassa ajatellessasi, että tältä kokoelman avausosalta puuttuu palasia. Nokka kääntyy sarjan edetessä kohti Helsinkiä vielä uudelleen”, Toiskallio ja Hänninen kertovat.

Alta löytyy kokoelman ensimmäisen osan biisilista. Esimakua kokoelmasta saadaan Salamaryhmän kappaleella Kaikki on mahollista, jossa ääneen pääsevät Nopsajalka, Paarma, Jukka Poika, Sandra ja Matti P. Biisi on peräisin Funkiestin Juha Vakkarin pyörittämän Fjuu-levymerkin vuonna 2003 julkaisemalta Kaikki on mahollista -cd:ltä.

Kivijalka – Suomiräpin kotipolttoiset vuodet
A1 Tommy Deks – Mun naapurusto   3:43
A2 Salamaryhmä – Kaikki on mahollista 4:17
A3 Kaverit – Ai? Mist läpist olit kuullu?   3:22
A4 Juhani – Tuut tuut tuut 4:07
A5 UGC – Silmänsä sulkea ft. Dual, Yavis 5:43
B1 Murmurecordings – Hiekkamyrsky 6:38
B2 Saurus – Tuike 4:13
B3 Superjanne – Alkemisti 2:44
B4 Konala Cartelli – <3 (Pienempi Kuin Kolme) 4:30
B5 Aisti & Emeto – Se oli sit siin feat. Davo 4:01

Lisää luettavaa