Uusi Borat-elokuva on röyhkeä, mutta ennalta-arvattava – ja ajankohtaisen poliittisuutensa takia se kannattaa katsoa nyt

Borat Subsequent Moviefilm on katsottavissa Amazon Prime Video -palvelussa.

Borat Subsequent Moviefilm
Ohj. Jason Woliner
2020

Borat-elokuvan jatko-osa Borat Subsequent Moviefilm ei ole yhtä kohahduttava eikä hulvaton kuin alkuperäinen. Päällimmäinen syy: maailma on muuttunut aika lailla vuodesta 2006.

Ensimmäisessa elokuvassa Sacha Baron Cohenin esittämä kazakstanilainen toimittaja sai höntillä käytöksellään johdateltua amerikkalaisia paljastamaan konservatiivisuutensa ja möläyttelemään rasistisia asioita. 2006 niitä taivasteltiin silmät teelautasen kokoisina. Nyt moiset ovat arkipäivää ihan valtionpäämiestason viestinnässä. Lisäksi Youtube on täynnä samankaltaisella sapluunalla tehtyjä ”pränkkejä”.

Cohenin Borat-hahmosta on kasvanut vuosien saatossa niin suuri julkkis, ettei sen esittäminen mene läpi läheskään kaikkialla. Senpä vuoksi ”Borat” joutuu turvautumaan erilaisiin valeasuihin piilokamerastunttejaan tehdessä. Tämä taas rikkoo valedokumentin tarinallisuutta: illuusio Boratista rapistuu, kun Cohen pukeutuu tunnistamattomaksi ja puhuukin eri aksentilla. Tähän ei kazakstanilainen pölvästi pystyisi!

Elokuvan vahvimmaksi hahmoksi nouseekin Boratin tytär, Maria Bakalovan esittämä Tutar. Miesten alistama ulkomaalainen teinityttö saa revittyä kameroille ne pöyristyttävimmät asiat, mitä elokuvassa nähdään. Pakkoavioliitoille, insestille, raiskaukselle ja alaikäisen plastiikkakirurgialle löytyy ymmärrystä!

Punainen lanka on kuitenkin sidottu päivänpolitiikkaan: lähestyvät presidentinvaalit ja koronakriisi ovat pääteemana. Qanon-salaliittohörhöistä saadaan juuri niin vaivaannuttavalta ja kuumottavalta tuntuvaa materiaalia kuin osaa odottaa. Tämä on myös yksi elokuvan kipupisteistä: vaikka Cohen saakin röyhkeästi ja rohkeasti vietyä kohtauksia pitkälle hyvän maun tuolle puolen, ei mukana ole montaa kohtaamista, jonka suuntaa ei arvaisi.

Viimeinen puolituntinen on jo itsessään elokuvan katsomisen väärti. Kun Tutar puhkeaa kukkaan, se on menoa. Luvassa on raju cocktail myötätuntoa, lämminhenkisyyttä ja silkkaa iljettävyyttä.

Elokuvan julkaisun ajoittaminen Yhdysvaltain presidentivaalien alle ei ole sattumaa. Jatko-osasta tuskin tulee samanlaista komediaklassikkoa kuin alkuperäisestä Boratista, mutta juuri ajankohtaisuutensa vuoksi se kannattaa katsoa nyt.

Borat Subsequent Moviefilm on katsottavissa Amazon Prime Video -palvelussa.