Vaarallisia keloja ja Disney-musiikkia – Haastattelussa Miri, joka huomasi jo pienenä, että omia biisejä on mukavampi soittaa

Haastattelussa Miri.

29.01.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Safira, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Miri, joka julkaisi juuri debyyttisinglensä Vaarallinen kela. Aiemmin hänet on voinut bongata muun muassa Pyhimyksen Tapa poika -albumilla. Rumballe artisti kertoo historiasta musiikin parissa ja tietysti omasta musiikistaan.

YouTube video

Mikä soi napeissa just nyt?
”Ääk, paha jos pitää sanoa vaan yksi. Napeissa soi just nyt Maija Vilkkumaan Kristiina. Sitä biisiä voin kuunnella sata kertaa putkeen ja se toimii joka kerta. Se on supermielenkiintoinen niin sanoituksien, melodian kuin sovitusratkaisujen osalta. Ja hei mihin sellaset soolot on kadonnut?”

”Päässä taas soi jatkuvasti Viivin Hyväuskoinen. Se on hieno, jotenkin niin rehellinen kappale. Mielenkiintoista musaa tällä hetkellä tekee Rosalia! Ihana yhdistelmä perinteikästä flamencoa ja superfresh latinpoppia. Inspiroi, olen fani!”

Mist sä tuut?
”Olen Miri, 25v artisti ja biisintekijä. Teen suomenkielisiä pop-lauluja pienillä yllätystwisteillä. Oon syntynyt Karkkilassa muusikkoperheeseen, muuttanut Suomusjärvelle ja sieltä Helsinkiin. Oon soittanut ja tehnyt musaa 6-vuotiaasta. Oli hauskempaa säveltää itse soittamansa biisit kuin opetella muiden tekemiä.”

”Ensimmäinen soittimeni oli harmonikka, mutta teini-ikäisenä löysin pianon ja aloitin laulamisen. Biiseihin sai tietenkin vuodatettua kaikki sydänsurut ja kuohuttavat asiat. Kun istuu soittimen äärelle saa samalla parhaimmillaan pienen terapiahetken.”

”Oon opiskellut musiikkia pitkän kaavan kautta ja kypsytellyt samalla omaa musiikillista ääntäni rauhassa, vaikkakin määrätietoisesti. Alunperin koulun kautta löysin itseasiassa Miko Kontturin, mun tuottajan, jonka kanssa palaset loksahtivat paikoilleen. Sellaisen aisaparin löytäminen on ollut mun tekijyydelle onnenpotku.”

”Mulla ei ole oikeastaan ollut kuin yksi tie jota oon halunnut seurata: tehdä biisejä ja esittää niitä. Eli sillä tiellä nyt ollaan, ja toivottavasti pitkään!”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Mulla on olemassa yksi video, jossa esitän harmonikalla joululauluja 5-vuotiaana. Biisien välissä silloinen opettajani kysyi että ’mikä haluat olla isona?’. Vastaan siinä, että laulaja.”

”Varsinaisesti ’the hetkeä’, jolloin olisin tajunnut asian, ei ole ollut. Mutta joka kerta, kun näen jonkun hyvän artistin tai bändin keikan, niin vahvin fiilikseni on, että mä haluaisin olla tuolla lavalla kanssa.”

YouTube video

Musiikillinen esikuvasi?
”Tämä on vaikea, koska mulla ei koskaan ole ollut mitään yhtä suurta esikuvaa ylitse muiden. Koska perhe ja suurin osa lähipiiristä ovat muusikoita, olen saanut kylpeä todella laajassa musiikkimaailmassa ja olen kuunnellut vähän kaikkea aina.”

”On kuitenkin yksi kaveri, joka on ollut suurkulutuksessa lapsuudesta tähän päivään asti ja sillä on takuulla vaikutusta omaan tekijyyteenikin. Se on Disney.”

”Suurkulutin lapsena Disneyn animaatioita ihan hulluna. Parhaimmillaan monta päivässä. Musiikit elokuvissa kuten Ariel, Leijonakuningas, Pocahontas, Tarzan ja Aristokatit ovat niin syvällä sielussa, että mulle riittää kaksi sekuntia Circle Of Lifea ja silmissä aukeaa vesihanat.”

Supervoimasi?
Sanoisin ehkä, että mun supervoima on yhdistää sellaista suomalaisille tyypillistä haikeutta toivoon, välillä myös pilke silmäkulmassa. Pieneen pakettiin paljon tunteita.”

YouTube video

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Mä luulen että rakastuisin siihen, kuinka se musiikki pelaa yksinkertaisesti tunteella. Kaikki mun tekemisessä perustuu siihen, että se herättää mussa jonkun erityisen ja vahvan tunteen.”

”Sellaisen samanlaisen tunteen kuin ne Disneyn laulut, sen seulan pitää mennä. Kuulostaa tosi kliseiseltä, tiedetään, mutta niin se vaan menee. No, rakastuisin varmaan myös mun melodioihin.”

Miri?
”Mun musiikissa yhdistyy ajattomat sävelkulut nykypäivän pop-tuotantoon. Jos biisiä tehdessä tulee fiilis, että hei olispa siistiä ottaa tähän vaikutteita vähän tästä ja tästä, niin luultavasti teen sen. Sen takia biiseistä löytyy yllätyksellisyyttäkin.”

”Aiheina toimii – mitkä muutkaan kuin – rakkaus ja ihmissuhteet, toki niistä näkökulmista mistä itse niitä katselen ja koen.”

”Artistina ja musantekijänä tärkeintä on ne hetket, kun musiikilla saa luotua jonkun sellaisen siteen jota ei muuten ehkä osaisikaan luoda. Tyylillä ’en oo kovin hyvä puhumaan tunteista, mutta laulun voin niistä sulle kirjoittaa’.”

Lisää luettavaa