”Olen luonnonlapsi, ja mulla on kyky saada ihmiset innostumaan välittämällä energiaani” – haastattelussa Safira

Safira on mukana eilen julkaistulla Monsp Bootcamp -mixtapella.

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Valma, sen löydät täältä.

Tänään haastatteluun istahtaa Safira, jonka uusin biisi Tuhat kipinää avaa eilen julkaistun Monsp Bootcamp Mixtape vol. 2 -levyn. Safira on kuitenkin kirjoittanut ensimmäiset räppinsä jo kymmenisen vuotta sitten, ja julkaissut omia kappaleitaan vuodesta 2020 lähtien. Hän myös vierailee muun muassa Slyrre Äs:n ja Sebastiwanin viime vuonna julkaistulla albumilla.

 

YouTube video

Mikä soi napeissa just nyt?

”Just nyt soi Lava La RueWiddit. Mutta yksi lempibiiseistä on pyörinyt jo vuoden ajan säännöllisesti kuulokkeissa, eli Ariana Granden 34+35 Remix feat. Doja Cat ja Megan Thee Stallion. Siinä yhdistyy ihanasti eri tyylejä tehdä räppiä ja R&B:tä, joita haluan itsekin oppia käyttämään omissa biiseissä. Suomessa tällä hetkellä mielenkiintoisinta musiikkia tekee Pehmoaino. Pehmoainon musiikissa on jotain erittäin kiehtovaa ja kokuttavaa. Sitä pysähtyy kuuntelemaan.”

Mist sä tuut?

”Olen Safira, 20-vuotias espoolainen. Teen melodista easygoing-räppiä. Lukiossa aloin kirjoittaa runoja ja freestailaamaan. Koin myös elämäni ensimmäisen tosirakkauden. Hän teki musiikkia ja kannusti minuakin sitä kohti opettamalla paljon räppäämisestä ja biisien tekemisestä.”

”Ihan ensimmäisiä kosketuksia räpin tekemiseen oli kuitenkin AnkkaRäp-ohjelma (2012), jota juonsi Puhuva Kone. Olin ihan fani, joten halusin ohjelmaan mukaan. Kirjoitin sitä varten räppejä 12-vuotiaana, mutta onneksi idea ei sitten kuitenkaan vielä silloin ollut edennyt oman vihkon sivuja pidemmälle. Löysin nimittäin muuton yhteydessä niitä räppejä, jotka olivat vielä vähän hakusessa:
Rullaan skedel ja syön pullaa
-Minisafira 2012.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”2020 osallistuin räp-leirille, koska näin ilmoituksesta, että Yeboyah on mentorina. Kirjoittaminen on aina ollut helppoa ja kivaa, joten oli luontevaa siirtyä erilaisten tekstien kirjoittamisesta laulun sanoihin. Olin tehnyt ja julkaissut Soundcloudiin ensimmäiset kappaleeni Palasiks ja En kaipaa. Jengi alkoi kiinnostua, ja homma lähti nopeasti pyörimään eteenpäin. En ollut silloin yhtään suunnitellut, että musta tulisi artisti. Halusin vain tehdä musiikkia koska se oli kivaa.”

”Duunasin alkuvuoden aikana Palasiks ep:n, ja kesällä pääsin esiintymään Öfesteille. Siellä oli ensimmäinen keikkani. Muistan kun odotimme bäkkärillä keikan alkamista, ja mua juonnettiin lavalle tyyliin ’Oletteko valmiita, Suomen kuumin räppäri, upea tulokas SAFIRA!’. Yleisö huusi hiton lujaa, ja mietin että mitä täällä oikein tapahtuu. Keikalla jengi tanssi ja lauloi biisien sanoja mukana. Se oli se hetki kun tajusin mitä mä olen ja että tätä mä haluan tehdä. Mut on luotu esiintymään, viihdyttämään ihmisiä ja välittämään tunteita lavalta.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Löysin Iben musiikin lukiossa, ja samoihin aikoihin olin juuri alkanut itse kirjoittaa runoja. Ihastuin Iben tapaan sanoittaa kappaleita ja pystyin samaistumaan hänen teksteihinsä. Löysin samankaltaisuutta omiin kirjoituksiini, ja tajusin että niistä voisi myös tehdä biisejä.”

Supervoimasi?

”Olen luonnonlapsi, ja mulla on kyky saada ihmiset innostumaan välittämällä energiaani. Osaan luoda hyvää yhteishenkeä, ja se tulee hyvin esiin keikoilla, kun saan yleisön osaksi esitystä.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mun lyriikoihin, vaivattomaan menoon ja maalaileviin melodioihin. Siihen että se kuulostaa luonnolliselta ja aidolta.”

Safira?

”Kirjoitan biisejä ihmissuhteista, elämästä ja fiiliksistä. Tärkeintä musiikin tekemissä mulle on tunteiden kokeminen ja artistina niiden välittäminen muille.”

Lisää luettavaa