Vesa-Matti Loirin musiikkituotannon outouksia ja muita B-puolia

10. elokuuta kuolleen Vesa-Matti Loirin varsin mittava musiikkiura ei suinkaan koostunut pelkistä Lapin kesän kaltaisista hiteistä. Mukaan mahtuu myös aimo annos käännösiskelmää, levyllinen Junnu Vainio -lainoja sekä versiointi ehkä maailman ensimmäisestä hevikappaleesta. Tässä muutama nosto Loirin monisyisestä tuotannosta.

12.08.2022

Vesa-Matti Loiri aloitti musiikkiuransa varsin hienolla teoksella. Esikoisalbumi 4 + 20 (1971) on panhuilun täyteinen progejazzpläjäys. Levy on täynnä psykedeliaa, Woodstock-henkeä ja muuta ajalleen tyypillistä. Hasse Wallin kitara soi tunnistettavaan sävyynsä ja levyllä soittaa muutenkin hieno kollektiivi suomalaisia muusikoita kuten Eero KoivistoinenPekka SarmantoMikko KuoppamäkiReiska Laine ja Affe Forsman. Levyn kohokohdat löytyvätkin jazzjamiosioista. Etenkin Candle Dance on oikein mainiota jazztunnelmointia. Tosin Mummon Kaappikello -pikkuoravaviritelmän olisi voinut jättää julkaisematta.

Pari vuotta myöhemmin ilmestyneeltä Veskunoita levyltä löytyy ainakin yksi nostamisen arvoinen kappale, Roudari Roope ja hengari Hertta (Roland The Roadie). Roudari Roope on kiinnostunut hengari Hertasta, mutta Hertalle seuraksi kelpaavat vain bändin jäsenet. Lopputulos on kuultavissa kappaleen sanoista.

Loirin levyissä kansitaiteeseen on kiinnitetty paljon huomiota. Debyyttilevyn ajattoman potretin lisäksi Veskunoita -levyn kannessa maestro ajelee asfalttikoneella kameraa kohti varsin psykedeelisen taustan edustalla.

Loiri on myös vieraillut suomalaisten metalliyhtyeiden kappaleilla pariin otteeseen. Mies lausuu Esa Holopaisen Alkusointu kappaleella Eino Leinon saman nimisen runon. Veskun ääntä kuullaan myös Ensiferumin Unsung Heroes -levyllä.

Ystävän laulut -levyllä Loiri tulkitsee Juha Vainion kappaleita. Levyltä löytyy tuttujen kappaleiden kuten  Vanhojapoikia viiksekkäitä lisäksi vieraampia helmiä kuten Kun mä rupesin ryyppäämään sekä hulvaton Panaman konsuli (joka ei tosin ole kestänyt aikaa ihan kaikilta säkeiltään).

Todellisen huumoriosaston pariin päästään Jean-Pierre Kuselan nimellä julkaistun materiaalin aikana. Saattokeikka-rap on absurdi teos, jossa kuullaan, miten Kuselalta taittuu räppääminen. Huumorikaudelta löytyy myös Froggy Mountain Breakdown käännös Saiskos pluvan sekä Fiilaten ja höyläten. Myös arvokas tango Lääketieteen opiskelijan epätoivo (La Paloma) tarjoilee hyvät naurut. Sekä tietysti legendaarinen Naurava Kulkuri.

Yksittäisistä kappaleista Chick Corea -laina Spain sekä Brontosauruksen yö ansaitsevat tulla nostetuksi. Vuoden 1972 Brontosauruksen yö kuvastaa hienosti Loirin tapaa näytellä rooli koko kehollaan sekä äänellään. Vaikka kappale kuuluu tuotannon erikoisimpiin, on se hyvä otos maestron persoonaa.

Loirin versioima Spain ei sorru käännöskappaleiden kliseisiin vaan on hieno tulkinta omaperäisellä tavalla. Alla loistava live vuodelta 1992. Huomionarvioista videolla on myös Juha Björnisen loistava kitarasoolo.

 

 

Sisarlehtemme Soundi on koonnut soittolistan Vesa-Matti Loirin tuotannon erikoisuuksista. Voit kuunnella soittolistaa tästä.

Artturi Siromaa