Weekend Festival uhkaa muuttaa pois Helsingistä – kaupungin kulttuurijohtaja ihmettelee ympäristökeskuksen logiikkaa

Weekend pohtii muuttamista Helsingin ulkopuolelle.

Weekend Festivalia järjestävä RL Concerts on ottanut tiukasti kantaa Helsingin kaupungin asettamiin rajoituksiin.

Weekend kerää tänä vuonna kahden päivän aikana 60 000 hengen yleisön Helsingin Kyläsaareen. Kaupungin ympäristökeskuksen määräysten mukaan festivaalin pitää kuitenkin lopettaa tänä vuonna keikat viimevuotista aiemmin. Weekendin mukaan tämä on ollut estää joidenkin megatähtien esiintymisen festivaaleilla kokonaan. Tiedotteessa sanotaan, että festivaali harkitsee siirtymistä pois Helsingistä kaupungin asettamien rajoitusten vuoksi.

”Kyseessä on hyvin huolestuttava tilanne, joka pahimmillaan tappaa tapahtumamme Helsingissä. Kaupungin asettamien rajoitusten vuoksi menetämme lisäksi kilpailuasemaamme muuhun Eurooppaan nähden. Haluaako Helsinki oikeasti luopua yhdestä sen suurimmasta yksittäisestä yleisötapahtumasta?” tapahtuman promoottori Hardi Loog ihmettelee.

Weekendistä kerrotaan, että he ovat suuttuneita kaupungin politiikkaan melurajoitusten epätasa-arvoisessa määrittelyssä eri festivaalien kesken. Esimerkiksi Weekend ottaa Flow Festivalin, joka saa jatkaa soittoa yhteen asti yöllä.

”Ihmettelemme, miksei kaupunki noudata samanlaisia ehtoja kaikkien toimijoiden kanssa ja anna kaikille tapahtumille yhdenvertaista käytäntöä. Flow Festival on tietääksemme ainoa Helsingin musiikkifestivaali, jolle on sallittu luvat soittaa jopa yli keskiyön samaan aikaan kun kenellekään muulle ei ole koskaan sallittu vastaavaa. Tilannetta voisi verrata siihen, että kaupungin ravintoloista kaikkien muiden tulisi sulkea ovensa kello 23 tai 24 ja yksi saisi jatkaa toimintaansa ilman rajoituksia”, Loog kirjoittaa.

Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula ymmärtää Weekendin harmistuksen. Vastakkainasetteua hän pitää kuitenkin huonona lähtökohtana hedelmäiseen keskusteluun soittoajoista.

”Hyvä, että edes jossain soi. Flow’ssa musiikki soi viimeisen tunnin kuitenkin teltoissa eikä paljaan taivaan alla. Myös Flow’lta on viety minuutteja ja desibelejä koko ajan. Tämä vastakkainasettelu tuskin johtaa Weekendin lupien pitenemiseen vaan Flow’n lyhenemiseen”, Nikula sanoo.

Mitä mieltä Nikula on Weekend-festivaalin ukaasista, että he poistuisivat Helsingistä ja järjestäisivät festivaalinsa muualla?

”Ymmärrettävää ja surullista. En ymmärrä ympäristökeskuksen logiikkaa puhua tapahtumien ympäristökuormasta, kun samaan aikaan melun takia ohjaavat yleisön tapahtumapaikoille, joihin ei pääse sporalla tai fillarilla. Kumpi on isompi ympäristöongelma? Melu poistuu luonnosta äänen nopeudella.”