Yle esitteli suomiräppäreiden sanoituksissa esiintyvää seksismiä – Petri Nygård listakärjessä, Gasellit hännillä

Tutkimuksessa ilmeni, että rasismia ei sanoituksista löytynyt juuri lainkaan, mutta seksismiä sitäkin enemmän.

01.07.2017

Ylen artikkelissa esiteltiin suomalaisten mies-rapartistien lyriikoissa esiintyvää seksismiä ja rasismia. Lisäksi tutkittiin, onko isojen ja pienten levy-yhtiöiden artisteissa eroja tässä suhteessa.

Asiaa selvitettiin laskemalla naisia halventavia ja esineellistäviä lauseita tai sanoja. Mukana oli 23 rapartistia tai ryhmää, joista jokaiselta kuunneltiin noin kymmenen kappaletta. Yhdestä seksistisestä kommentista sai laskennassa yhden pisteen. Kaikki kappaleet oli julkaistu vuosina 2016-2017.

Seksismiä sanoituksista löytyi runsaasti, homofobisuutta taas hyvin vähän. Samalla ilmeni, että rasismia ei löytynyt otannasta lainkaan.

Tutkimuksen mukaan eniten seksistisiä, naisia esineellistäviä tai negatiivista stereotypiaa toistavia sanoja noin kymmenessä kappaleessa oli Petri Nygårdilla, yli 30. Perässä tulivat Mouhous, Sairas T ja Tippa T. Keskitasolta, noin kymmenestä pisteestä löytyy muun muassa Cheek, Heikki Kuula ja Mikael Gabriel.

Elastinen, Töölön Ketterä ja JVG ovat häntäpäässä yhdellä pisteellä. Ainoastaan Gasellien otannasta ei löytynyt yhtään seksistisiä lauseita.

Henri Salonen

Grafiikka: Henri Salonen

Isojen mainstream levy-yhtiöiden artisteilta kuultiin hieman vähemmän seksistisiä kommentteja kuin itsenäisten, pienempien levy-yhtiöiden artisteilta, poikkeuksena Petri Nygård. Toisaalta eniten vähäpisteisiä artisteja oli itsenäisillä yhtiöillä.

Grafiikka: Henri Salonen

Ellinoora Sandellin toimittaman, Ilona Raivion opinnäytetyöhön pohjautuneen artikkelin ja tarkemmat tiedot pisteytysmetodista voit lukea täältä.

Lisää luettavaa