Yleisö on puhunut – Tässä ovat vuoden 2014 lukijaäänestyksen voittajat

Kuten Rumbassa tapoihin kuuluu, kriitikoilla ja yleisöllä oli jälleen kerran erilaiset näkemykset vuoden ansioituneimmista yhtyeistä ja artisteista. Kun toimittajien listojen kärjessä olivat Jukka Nousiainen, Pepe Willberg, The War on Drugs ja Sia, lukijaäänestyksen tulokset ovat jotain aivan muuta.

Merkittävin ero toimittajien ja lukijoiden välisissä listoissa on, ettei kriitikkoportaan listoilla nähty metallia käytännössä lainkaan, mutta lukijat rankkasivat useilla listoilla heavybändejä kärkeen. On myös nähtävissä, että makuja on monia: etenkin parhaan ulkomaisen yhtyeen ja biisin kategorioissa hajonta oli niin suurta, ettei selkeitä kärkiviisikkoja löytynyt.

Lisäksi sillä on lukijaäänestyksessä huomattavasti painoarvoa, millä yhtyeellä on aktiivisin fanikanta sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Turmion kätilöt usutti kannattajiaan äänestystämään niin menestyksekkäästi, että vaikka yhtyeen viimeisin levy julkaistiin vuonna 2013, se menestyi myös vuoden 2014 listoilla. Te kehvelit!

Muistin virkistämiseksi kriitikoiden vuosilistat voi katsoa tästä: kotimainen biisi, kotimainen albumi, ulkomainen biisi ja ulkomainen albumi.

Kotimainen biisi:
1. Haloo Helsinki!: Beibi
2. Stam1na: Panzerfaust
3. Elonkerjuu: Tanssi pois paha
4. Stam1na: Dynamo
5. Tasatulos – Stam1na: Kuolleeksi ruoskitut hevoset & Haloo Helsinki!: Vihaan kyllästynyt

Jos CMX hallitsi Rumban lukijaäänestyksiä 1990-luvulla, Haloo Helsinki! tekee saman 2010-luvulla. Yhtye oli viime kerrallakin kovaa valuuttaa, ja jälleen irtosi ongelmitta useita ykkössijoja. Bändin Beibi-hittisingle oli kappalekategorian selkeä voittaja ja sai kaksi kertaa enemmän ääniä kuin seuraavaksi tullut Stam1na. Viimeksi mainittu voi kuitenkin paukutella henkseleitä sillä, että kaikki SLK-albumin kappaleet saivat ääniä.

Kotimainen albumi:
1. Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana
2. Stam1na: SLK
3. Elonkerjuu: Hehkuva rauta
4. Amoral: Fallen Leaves & Dead Sparrows
5. Tasatulos – Sonata Arcica: Pariah’s Child & Pepe Willberg: Pepe & Saimaa

Kovin samalta näyttää kärkikolmikko kuin parhaan kotimaisen kappaleenkin kategoriassa, mutta tällä kertaa Haloo Helsinki! vei voiton hiuksenhienolla erolla Lemin räyhääjiin. Viides sija olisi kuulunut äänten puolesta Turmion kätilöille, mutta kun Technodiktator julkaistiin jo vuonna 2013, sijoitus jouduttiin diskaamaan. Virallisesti viidennen paikan veivät jaetulla tuloksella Sonata Arctica ja Pepe Willberg.

Ulkomainen biisi:
Ulkomaisen kappaleen suhteen saadut äänet jakaantuivat niin laajalle skaalalle, että selkeän listan kasaaminen on mahdotonta. Ykkössijallekin tuli kolme biisiä samalla tuloksella. Huomionarvoisinta lienee, että Teflon Brothers sai aktivoitua kannattajiaan liikkeelle sen verran, että velmun yhtyeen Maradona (Año `86) Spanish tango-mix -kappale ylsi kärkikahinoihin. Hyvä!

Eniten ääniä siis saivat sekalaisessa järjestyksessä seuraavat biisit: Sabaton: Soldier of 3 Armies, Amaranthe: Drop Dead Cynical, Opeth: Eternal Rains Will Come, Pharrel Williams: Happy, The Black Keys: Fever, Slipknot: The Devil in I, Foo Fighters: Something from Nothing ja Sia: Chandelier.

Ulkomainen albumi:
Ulkomaisen albumin kohdalla kärsittiin samasta vaivasta kuin ulkomaisen kappaleenkin kohdalla, mutta onneksi sen verran vähemmän, että selkeä voittaja löytyi. Slipknot nousi korkealle massan yläpuolelle. Solstafir vei kakkossijan, mutta kolmannella sijalla tuli sitten jo tasalukemia.

1. Slipknot: .5: The Grey Chapter
2. Sólstafir: Ótta
3. Foo Fighters: Sonic Higways
3. Ed Sheeran: X
3. Opeth: Pale Communion

Paras festivaali:
1. Tasatulos – Tuska ja Ruisrock
2. Ilosaarirock
3. Flow
4. Provinssirock
5. Qstock

Tuska ja Ruisrock kävivät kovan mittelön kärkikamppailusta, mutta lopulta molemmat ylsivät tasapisteisiin äänimäärissä. Voittajakaksikko on kuitenkin selkeästi kärjessä, sillä toiseksi kohonnut Ilosaarirock sai kymmeniä ääniä vähemmän.

Paras musiikkivideo:
1. Stam1na: Panzerfaust
2. Elonkerjuu: Tanssi pois paha
3. Haloo Helsinki!: Vihaan kyllästynyt
4. Haloo Helsinki!: Beibi
5. Amoral: Blueprints

Tässä kategoriassa ei Haloo Helsingillä ollut mahdollisuuksia, vaan Stam1na vei voiton ylivoimaisella äänisaaliilla. Toisaalta asetelma on sama kuin parhaan kotimaisen biisin kohdalla, mutta toisin päin: nyt Haloo Helsinki! sai useita nimiä listalle.

Ulkomainen yhtye / artisti:
1. Slipknot
2. Opeth
3. Arch Enemy
3. Sólstafir
3. Foo Fighters

Erikoista kyllä, Slipknotin voitto ei parhaan ulkomaisen yhtyeen sarjassa ollut yhtä selvä kuin parhaan ulkomaisen albumin kohdalla. Opeth joutui kuitenkin taipumaan muutaman äänen erolla. Kolmossijalle riitti sitten jälleen tasatuloksella useampi yhtye.

Kotimainen yhtye / artisti:
1. Haloo Helsinki!
2. Stam1na
3. Turmion Kätilöt
4. Elonkerjuu
5. Amoral

Äänestyksen kenties tärkeimmän kategorian voittokamppailu käytiin popin ja metallin välillä, ja – tadaa! – vuonna 2014 oli pop metallia väkevämpää. Stamina joutui taipumaan Elli Haloon ryhmälle kaksinumeroisella erolla. Onneksi olkoon koko kärkiviisikolle!

Sitten lopuksi äänestyksen kevytmielisemmät kategoriat:

Vuoden iljetys:
1. Cheek
2. Turmion Kätilöt
3. Kasmir
4. Robin
5. Miley Cyrus

Cheek hoiti homman kotiin edellisessäkin lukijaäänestyksessä, ja vielä vuonna 2014 Rumban lukijat ovat samaa mieltä: kaksi stadionillista faneja voi olla väärässä. Kullekin makunsa mukaan, vai miten se meni.

Vuoden seksisymboli:
1. Turmiön Kätilöt
2. Antti ”Hyrde” Hyyrynen
3. Elli Haloo
4. Juha Lagström

No nyt meni voitto oikeaan osoitteeseen! Tässä vielä näin pisteeksi i:n päälle hieman mieskauneutta päivää piristämään:

Kuva: Ismo Korhonen

Kuva: Ismo Korhonen

Kiitos kaikille äänestykseen osallistuneille! Kuulokepalkinnon voittajiin ollaan yhteydessä sähköpostitse. Onneksi olkoon heillekin, ja hyvää musiikkivuotta 2015 kaikille!

Artikkelin kirjoitti puhtaaksi verkkotuottaja Saku Schildt.

Lisää luettavaa