Vain Japanissa: huippusuosittu äänisyntetisaattorin fiktiivinen maskotti vetää jättikeikkoja heijastettuna hologrammina lavalle – lämpännyt Lady Gagaa, oheistuotteena myös maailman hämmentävin kitarapedaali

13.07.2015

Jos puritaaniset vanhan liiton muusikot halveksuvat elektronista musiikkia sen koneellisuuden ja soittotaidon tarpeettomuuden takia, mitä he sanoisivat, jos artistia ei olisi edes konkreettisesti olemassa?

Teknologian edelläkävijämaassa Japanissa on poptähteys viety tähän pisteeseen. Alun perin muusikoiden ammattikäyttöön tarkoitetun Yamahan Vocaloid-laulusyntetisaattoriohjelman maskotti, fiktiivinen animehahmo Hatsune Miku on kohonnut Japanissa valtavaksi ilmiöksi, joka myy kyseisellä ohjelmalla tehtyä musiikkia, soittaa isoja keikkoja ja reagoi isoon fanijoukkoon. Miku heijastetaan lavalle hologrammina, joka tanssii musiikin tahdissa ja liikuttaa suutaan ammattimuusikoiden soittaessa taustalla. 16-vuotias tyttöhahmo oli viime vuonna lämmittelemässä Lady Gagaa, vieraili välissä David Lettermanin Late Night Showssa, ja on päätynyt sekä mangan, elokuvien, pelien, keräilykorttien että mainosten päätähdeksi.

Miku on näkynyt Japanin mediassa usein. Hahmon oheen on kehitetty myös joukko Mikun kavereita, jotka esiintyvät virtuaaliartistin rinnalla ja käyvät satunnaisesti feattaamassa tämän keikoilla, hologrammeina myös. Koko ilmiö herättää välittömästi erilaisia metakysymyksiä, kuten ‘voiko Mikua edes kutsua artistiksi?’.

Toki vastaavia hologrammimuusikoita on nähty aiemminkin, muttei tässä mittakaavassa. Perustettaessaan vuonna 2007 Hatsune Miku oli maailman myydyin tietokonesofta ja vuonna 2012 Mikun brändin voittojen arveltiin olevan lähes sata miljoonaa euroa. Vuonna 2011 kappale World Is Mine kohosi iTunesin maailman singlelistalla seitsemänneksi.

hatsunemiku

Kuvassa Hatsune Miku.

Vocaloid-ohjelma asennetaan tietokoneelle, josta äänitetyille laulumelodioille saadaan luotua Mikun ääni. Ohjelmassa on äänipankki, jossa Mikun puhe on eroteltu tavuihin, ja yksi melodian nuotti vastaa yhtä Mikun lausumaa tavua. Ohjelmassa on erilaisia lisäosia, joilla ketkä tahansa käyttäjät voivat luoda sekä Mikun musiikkia että Miku 3D -musiikkivideoita. Eräänlainen musiikin yhteisöllistämisen ääripää.

Musiikki on enimmäkseen adhd-kohtausta muistuttavaa, nopeaa europopin oloista Nyan cat -tuuttausta, josta tunnistaa lähinnä version suomalaisesta kansanlaulusta Levan polkka. Huvittava lisä on japanilainen soittotyyli. Miku on erityisesti valtavirran pop-artisti, mutta soittajat heittelevät kappaleiden väleihin virtuoosimaisia jazz-funk-kikkoja, slap-bassoa, ja tiluttavat sooloissa kuin mitkäkin power metal -hirmut.

Musiikkilaitevalmistaja Korg teki Mikusta myös hulvattoman kitaraefektipedaalin, joka saa soiton kuulostamaan Mikun “laululta”. Alla olevassa pedaaliarvosteluvideossa laitetta testaileva kaksikko hajoilee kiitettävästi koko videon ajan, eikä ihme. Soittoa kuulee etenkin kohdassa 0:15-1:05.

Alla Hatsune Mikulla tehty versiointi kappaleesta Levan polkka, joka on alun perin venäläinen ja suomalainen kansanlaulu. Suomessa kappale tunnetaan myös nimillä Eevan polkka ja Savitaipaleen polkka.

Alla Hatsune Mikun live-esiintyminen vuodelta 2013. Soitto alkaa kohdassa 14:20. Huomioi myös alussa oleva hämmentävä japanilainen oheistuotemainos.

Mikun vierailu David Lettermanin iltashowssa.

Lopuksi live Mikun suosituimmasta kappaleesta World Is Mine.

Jo pitkään ei ole tarvinnut osata soittaa instrumenttia tai laulaa voidakseen olla muusikko. Nyt ei enää tarvitse olla edes ihminen.

Lisää luettavaa