[ILMOITUS] Festarit ja maailmantähtien keikat ovat vuosi vuodelta kalliimpia. Taloustilanteesi vuoksi voit joutua valitsemaan erilaisten ainutkertaisten tapahtumien väliltä. Säästäminen ei ole koskaan mieluista, mutta budjetoimalla menosi ja tulosi voit tehdä hankintoja, joihin sinulla ei ollut aiemmin varaa. Oletko unelmoinut suosikkibändisi keikasta, mutta se vaatisi Keski-Eurooppaan matkustamista, tai haluaisitko osallistua useammalle kesän festarille? Tällainen suurempi hankinta on hyvä syy aloittaa oman kulutuksesi seuranta.
Budjetti eli talousarvio, on perustyökalu oman talouden suunnitteluun. Budjetin laatiminen saattaa kuulostaa hankalalta ja aikaavievältä, mutta nykyaikaisten apuvälineiden avulla budjetin laatiminen sujuu pienen alkuharjoittelun jälkeen melkein kuin itsestään. Budjetti auttaa suunnittelemaan omaa taloutta ja hankintoja sekä tasapainottamaan raha-asioita. Kuinka budjetti sitten laaditaan oikeaoppisesti?
Laske yhteen kaikki tulot ja menot
Ensimmäinen asia on selvittää paljonko tuloja on käytössäsi. Laske yhteen kaikki saamasi tulot esimerkiksi kuukauden ajalta. Tähän kuuluvat niin palkka kuin mahdolliset muut tulot, kuten erilaiset etuisuudet. Laske yhteen rahasummat nettona eli tilillesi tulevan rahan määrä. Jos tulot vaihtelevat kuukausittain, ota niiden keskiarvo esimerkiksi viimeisten kuuden kuukauden ajalta saadaksesi selville paljonko rahaa sinulla on keskimäärin käytössä kuukauden aikana.
Tärkeää on myös selvittää kaikki menot aina pieniä ostoksia myöten. Laske ensin yhteen kaikki kiinteät pakolliset menot, kuten asumiskustannukset (vuokra tai asuntolaina, yhtiövastike, sähkö, vesi, vakuutukset jne). Työmatkojen kulut, kuten matkaliput tai auton käyttökulut, ovat myös pakollisia tulonhankkimisesta johtuvia kuluja. Kiinteisiin kuluihin kuuluvat myös puhelimen, internetin ja television käytöstä koituvat kulut sekä muut säännöllisesti kuukausittain toistuvat maksut.
Suuri välttämätön menoerä, joka voi vaihdella paljonkin eri kuukausina, on ruoka- ja juomamenot. Pidä kuukauden ajan tarkasti kirjaa kaikista ostoksistasi, vaikka ne tuntuisivat kuinka pieniltä. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki ostokset, joita teet kuukauden aikana. Vain kirjaamalla kaiken ylös, joko paperille, tietokoneelle tai vaikkapa puhelinsovellukseen, saat selville mihin rahasi kuukauden aikana menevät. Vasta sen jälkeen pääset tekemään varsinaista budjettia.
Vuosi- tai kuukausibudjetti
Budjetti kannattaa laatia vuositasolla, jota voi tarvittaessa tarkentaa kuukausittain. Tietyt maksut tulevat maksuun vain muutaman kerran vuoden aikana ja lämmityskulut saattavat vaihdella suurestikin eri vuodenaikoina. Kun budjetti on tehty koko vuodelle, maksujen ajankohdat on helpompi hahmottaa ja rahankäyttöä voi suunnitella tarkemmin. Jaa käytettävissä oleva rahamäärä maksujen mukaan, niin näet kuinka taloudellinen tilanteesi muodostuu. Jos menojen jälkeen jää vielä ylimääräistä rahaa, säästä ainakin osa siitä vararahastoon ns. pahan päivän varalle yllättäviä menoja varten. Jos menot pyrkivät ylittämään tulot, selvitä mistä pystyisit säästämään tai hankkimaan lisätuloja.
Toteuta unelmasi säästämällä tai lainanotolla
Tarkastele tasaisin väliajoin, kuinka olet onnistunut pysymään budjetissa. Budjetin avulla on helppo tarkkailla, mistä menoista löytyisi mahdollisia säästökohteita. Usein oman talouden tarkkailu antaa myös sysäyksen kilpailuttaa erilaisia sopimuksia ja miettiä muita, edullisempia vaihtoehtoja vanhojen totuttujen tapojen tilalle.
Yksinkertaisimmillaan budjetin voi laatia paperille, johon kirjaa kaikki tulonsa ja menonsa. Excel ja muut laskentaohjelmat ovat käteviä myös budjetoinnissa, ja nykyään on saatavilla myös useampia älypuhelinsovelluksia oman taloustilanteen seurantaa varten.
Jos sinulla ei ole riittävästi aikaa säästää, voit myös hakea lainaa, jolloin säästäminen takaisinmaksua varten tapahtuu vasta jälkeenpäin. Lainanhaku on nykyisin todella helppoa ja kätevää netin lainapalveluiden ja lainojenvertailusivustojen avulla. Lainaa-helposti on moderni lainavertailu joka tarjoaa kattavan lainalistan juuri sinulle sopivista lainoista. Listasta voit helposti verrata eri lainantarjoajien lainaehtoja ja valita niistä sitten sen lainan, jota haet. Haku tapahtuu siirtymällä suoraan lainantarjoajan sivuille. Täyttäessäsi lainansaannin edellytykset, saat lainapäätöksen lähes saman tien ja rahat tilillesi nopeimmillaan jopa samana päivänä.
Budjetointi auttaa siis pitämään oman taloutesi tasapainossa ja mahdollistaa siten unelmiesi toteuttamisen säästämisen tai lainanoton kautta.