Ilmoitus: Kuljetko musiikki korvissa? Vertaile musiikkisovelluksia – löydä sinulle paras

Ilmoitus: Jos 1980-luvun musiikkiharrastaja olisi tuotu aikakoneella nykypäivään, niin hän olisi varmasti seurannut hämmästyneenä aikamme menoa. Kun vielä 1980- ja 1990-luvuilla musiikkia kuunneltiin ensisijaisesti LP- ja CD-levyiltä, niin nykyään nuo fyysiset tallenteet ovat enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

17.07.2021

Tuohon ”vanhaan hyvään aikaan” saatettiin LP-levyn ostamiseen säästää muutaman viikon viikkorahat, levyn ostamista suunniteltiin kauan, ja kun juhlallinen ostohetki vihdoin toteutui, niin uutta levyä myös kuunneltiin uskollisesti kerta toisensa jälkeen, joskus jopa lähes ”puhki”. 1980-luvulla tilanne hieman muuttui, kun ensimmäiset korvalappustereot – niin sanotut Walkmanit – ilmestyivät katukuvaan. Näillä nerokkailla laitteilla pystyi kuuntelemaan musiikkia missä vain, ja ne olivatkin lähtölaukaus musiikin mobiilille vallankumoukselle.

Paljon on kuitenkin muuttunut noista päivistä. Kuten tiedämme, huomattava osa musiikista kuunnellaan nykyisin netin online-palveluista. Niiden rooli on niin merkittävä, että ne ravistelevat jopa perinteisten radiokanavien asemaa musiikin tarjonnassa. Useimmat meistä ovat kuulleet Spotifysta ja monet kuuntelevatkin sitä ahkerasti. Mutta tiesitkö, että Spotify ei ole suinkaan ainoa paikka, josta musiikkia voi kuunnella kätevästi älylaitteella tai perinteisellä tietokoneella?

Kaiken maailman sovellukset – näitä on tarjolla

Spotify on ruotsalainen yritys, jonka menestyskulku alkoi kymmenkunta vuotta sitten. Palvelu on niin tunnettu, ettei se varmasti tarvitse enempää esittelyjä. YouTube sen sijaan on tietysti ensisijaisesti videopalvelu, mutta siellä on myös paljon musiikkia. YouTube kuuluu Googlen tuoteperheeseen ja se on yksi netin suosituimpia sivustoja. Muita suosittuja musiikkipalveluja ovat esimerkiksi Sound Cloud, Rdio ja Deezer. Iphonen käyttäjät vannovat puolestaan Applen iTunesin nimeen. Mikäli pelkän kuuntelun sijaan taas haluat ladata kappaleen omaksesi, niin kokeile vaikka Amazonia.

Suurin osa palveluista on käytettävissä ilmaiseksi. Tällöin niissä on kuitenkin yleensä rajoituksia. Esimerkiksi Spotifyn ilmaisessa mobiiliversiossa tulee aina vähän väliä vastaan – tavallisten mainosten lisäksi – mainstream-musiikkia. Spotifyn maksullisen premium-version hinta on 11 eur / kk, ja sen voi maksaa luottokortilla tai Paypalilla. YouTube ja Sound Cloud ovat puolestaan mainosrahotteisia palveluja, joten mainoksia tulee niissäkin, tosin vähemmän kuin Spotifyssa. Maksullisessa YouTube Music -versiossa ei puolestaan ole mainoksia. Tämän palvelun kuukausihinta on 10 eur / kk. Suurin osa palveluista toimii sekä Android- että iOS-laitteilla ja myös tietokoneiden nettiselaimella.

Sitä saa mitä tilaa

Entäpä itse musiikkitarjonta? Palveluja on itse asiassa satoja, ja niistä löytyy paljon mielenkiintoista musiikkia. Yleensä artistit eivätkä levy-yhtiötkään toimita musiikkia itse näihin palveluihin, vaan musiikki siirtyy niihin niin sanottujen aggregatoreiden eli jakelupalveluiden kautta. Tämän vuoksi saman artistin tai bändin biisit löytyvät yleensä kaikista palveluista. Mutta on myös poikkeuksia; Sound Cloudiin ja YouTubeen voivat artistit myös itse lisätä omia kappaleitaan. Jos siis haet sellaista musiikkia, joka ei tule jatkuvasti vastaan muualla, niin kokeilepa niitä. Toki myös Spotifysta voi löytää uutta musiikkia, mutta silloin pitää osata hakea oikeista paikoista. Esimerkiksi suosittu suomalainen NOSTE-soittolista koostuu pelkästään uudesta musiikista. Mikäli pidät kotimaisesta iskelmästä tai tanssimusiikista, niin silloin kannattaa puolestaan vilkaista Saisko luvan? -nimistä soittolistaa. Yksityiset soittolistat ovat kaiken avain Spotifyssa, ja onneksi niitä on helppo etsiä hakutoiminnolla.

Soittolistat ovatkin yksi musiikkipalvelujen suosittu ominaisuus. Kuka tahansa voi luoda listan omaan käyttöönsä ja halutessaan tehdä siitä myös julkisen, jolloin muutkin voivat tutustua siihen. Luonti ja hallinta on helppoa, ja soittolistojen avulla voit kuunnella mielimusiikkiasi ilman, että pitäisi jokainen biisi käynnistää erikseen.

Miten saavutat parhaan kuuntelukokemuksen?

Musiikkia on siis tarjolla aivan joka lähtöön, ja kun tutkii eri palvelujen tarjontaa niin voi tehdä mahtavia uusia löytöjä. Huomattava osa musiikista kuunnellaan nykyään kannettavilla älylaitteilla, ja perinteinen kotitietokone alkaa jäädä vähitellen paitsioon. Riittävän laadukas älypuhelin ja erityisesti kunnolliset kuulokkeet tai vaikkapa Bluetooth-kaiutin ovatkin välttämättömiä, jotta musiikkipalveluista voi täysipainoisesti nauttia. Jonkin verran nämä hankinnat maksavat, ja mikäli rahalle on juuri nyt muuta tarvetta, niin hae lainaa Saldolta. Sieltä saat helposti oman tarpeesi mukaisen lainapaketin ja voit laittaa musiikkiasiat nopeasti kuntoon.

 

Musiikkia joka tarpeeseen

Digitaalinen musiikki ja sen kuuntelu langattoman verkon välityksellä on tietysti tätä päivää. Tällaisesta tuskin osasivat villeimmät visionääritkään vielä 70-luvulla haaveilla. Digitaalisuus on mahdollistanut musiikin muuttumisen ”näkymättömäksi” bittivirraksi ja helpottanut esimerkiksi uusien artistien mahdollisuutta saada omia kappaleitaan julkaistuksi internetissä. Perinteisille musiikkitallenteillekin löytyy kuitenkin vielä oma paikkansa. Onneksi mitään valintaa digitaalisen ja perinteisen musiikin välillä ei edes tarvitse tehdä – molemmille on oma paikkansa ja molemmilla tavoilla voi nauttia musiikista.

Lisää luettavaa