Ilmoitus: Uudista autosi ilme uusilla vanteilla – netistä löydät vanteet makuun kuin makuun!

[ILMOITUS]

Monille autoilijoille auto on pelkkä kulkuväline. Toiset kuitenkin arvostavat myös näyttävää ulkonäköä, ja kenties myös sporttisempia ajo-ominaisuuksia. Joskus nykyisen ajopelin ulkonäkö voi kaivata piristystä, eikä uuden auton hankinnalle ole välttämättä tarvetta, tai se ei tunnu taloudellisesti järkevältä. Yksi helpoimmista ja suosituimmista tavoista saada vanhaan autoon lisää näyttävyyttä on uusien vanteiden ja renkaiden asennus. Vanteilla on todella iso merkitys auton ulkonäköön. Varsinkin vannekokoa kasvattamalla saat päivitettyä autosi ilmeen täysin uudenlaiseksi. 90-luvulta lähtien autovalmistajilla on ollut selkeä trendi asentaa tuotteisiinsa yhä suurempia ja näyttävämpiä ensiasennusvanteita ja -renkaita. Trendi on saanut alkunsa urheiluautojen ja sporttimallien vanne- ja rengaskoon kasvusta, mutta nykypäivänä voi jopa 19” tai 20” tehdasasenteinen vanne olla arkipäivää perheautossa. Autoharrastajat ovat luonnollisesti seuranneet trendin perässä.

Vuosien varrella vanteita ja renkaita tarjoavien nettikauppojen määrä on kasvanut valtavasti, kuten myös niiden tarjoaman valikoiman laajuus. Useissa nettikaupoissa on mahdollista myös sovittaa uusia vanteita autoosi. Mallikuvan avulla saat selkeän mielikuvan siitä, mille autosi tulisi uusilla vanteilla näyttämään. Yhtenä tuoreimmista tällaisista toimijoista voidaan mainita giga-rengas.fi, jonka valikoimasta löytyy vanteiden lisäksi todella kattavasti eri valmistajien renkaita. Usein uusien vanteiden ja renkaiden hankinta ajoittuu ajankohtaan kun nykyiset renkaat alkavat olla käyttöikänsä päässä, tällöin sijoituskaan ei tunnu niin merkittävältä jos uuden rengassarjan hankkimiseen olisi joka tapauksessa varattava rahaa.

Nettikauppojen tarjonnasta löytyy vanteita takuuvarmasti jokaiseen makuun. Perinteisten harmaan sävyjen lisäksi viime vuosina on nähty yhä enemmän sekä grafiitinharmaita että mustia vanteita, joko kiiltävällä tai mattapinnalla. Myös huomiovärien käyttö vanteissa on yleistynyt, vanteita on tarjolla esimerkiksi kultaisena, punaisena tai vihreänä. Vanteiden väriä on myös mahdollista muuttaa kohtuullisen pienellä vaivalla esimerkiksi dippaamalla, eli maalaamalla vanteet toisen sävyiseksi kumipinnan muodostavalla maalilla. Tämän kumipinnan saa jatkossa helposti poistettua, mikäli vanteet haluaa palauttaa takaisin alkuperäiseen väritykseensä. Yhtenä ulkonäköseikkana autojen rakenteluun ovat palanneet myös valkoiset rengastekstit, joita näkee taas vuosien jälkeen käytettävän myös henkilöautoissa.

Auton vannekokoa on useimmiten mahdollista kasvattaa ainakin kaksi tai kolme tuumaa näyttävämmän ulkonäön saavuttamiseksi. Vannekokoa kasvattaessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka. Vannekoon kasvaessa renkaan ympärysmitan on pysyttävä mahdollisimman lähellä auton alkuperäisen rengaskoon ympärysmittaa. Tämä tarkoittaa renkaan profiilin madaltumista samassa suhteessa kuin vannekoko kasvaa. Matalamman, ja usein leveämmän, renkaan myötä ajo-ominaisuudet muuttuvat. Kaarre-ajosta tulee miellyttävämpää matalamman renkaan joustaessa vähemmän mutkiin ajaessa. Urheilullisempien ajo-ominaisuuksien lisäksi renkaan jousto-ominaisuudet heikentyvät myös töyssyihin ja kuoppiin ajettaessa. Matalampi rengas muuttaa ajettavuutta korkeampaan verrattuna kovemmaksi. Renkaan leveyden kasvattaminen taas kasvattaa sekä ilmanvastusta että vierintävastusta, ja sillä on näin ollen polttoaineenkulutusta kasvattava vaikutus. Vanne- ja rengashankintoja tehdessä kannattaa siis pitää mielessä minkälaista ajettavuutta ja mukavuutta autoltaan toivoo, pehmeämpää kyytiä arvostavan kannattaa pitäytyä hieman maltillisemmassa rengaskoossa. Ajo-ominaisuuksiin on suuri merkitys myös vanteiden painolla. Jousittamattoman massan lisääminen yleisesti heikentää auton ajo-ominaisuuksia. Edullisemman pään vanteet ovat pääsääntöisesti tehtaan alkuperäisiä vanteita raskaampia, kun taas kalliimmasta päästä löytyvät laadukkaat taotut vanteet voivat olla alkuperäisiä kevyemmät, ja näin ollen parantaa ajo-ominaisuuksia siinäkin mielessä.

Usealle autoilijalle tulee yllätyksenä suuri hintahaarukka alumiinivanteissa ja renkaissa. Käytännössä tietty rengaskoko voi olla kappalehinnaltaan esimerkiksi 80-400 euron haarukassa. Fakta on se, ettei kaikille sopivinta yhtä oikeaa rengasvaihtoehtoa ole olemassa. Toiset autoilijat arvostavat edullisen hankintahinnan niin korkealle, että ovat valmiita tinkimään joistain muista ominaisuuksista huippurenkaisiin verrattuna. Toiset taas ovat valmiit sijoittamiin suuria rahasummia saadakseen parasta mitä markkinoilla on tarjota. Edullinen hankintahinta ei kuitenkaan takaa välttämättä pienimpiä käyttökustannuksia, sillä renkaiden kestolla ja käyttöiällä on tässä merkittävä rooli.

Rengasvertailuihin perehtymällä ja muiden käyttäjäkokemuksia lukemalla voi nykyisin muodostaa kohtuullisen helposti mielikuvan renkaiden kestosta ja ominaisuuksista kaiken tiedon löytyessä kätevästi internetistä. Rengasliikkeen sivuille oman auton rengaskoon syöttämällä on helppo nähdä hintahaarukka, esimerkiksi osoitteessa http://www.rengas-guru.fi/ voit tehdä vertailua niin kesä- kuin talvirenkaidenkin hinnoista.

Vanteissa hintahaarukka voi olla vielä suurempi. Monet tarvikevanteet ovat usein hankintahinnaltaan todella edullisia, kun taas hintahaarukan yläpäässä vanteen kappalehinta voi olla jo nelinumeroinen summa, kun puhutaan esimerkiksi mittatilaustyönä omaan teetetyistä takovanteista. Jokaisen kukkaroa ja silmää miellyttävä kokonaisuus siis varmasti löytyy markkinoilta, ja luonnollisesti nettikauppojen tarjontaa aktiivisesti seuraamalla voi myös usein törmätä hyviin erikoistarjouksiin esimerkiksi edellisen mallivuoden vanteista. Loppujen lopuksi vanteiden hankintahinta on kuitenkin pieni esimerkiksi auton vaihdon tuottamiin kuluihin, ja onnistuneella vannevalinnalla oman auton ilmettä on mahdollista päivittää huomattavasti nuorempaan tai sporttisempaan suuntaan!

[ILMOITUS]