Mainos: Leadz Oy
Kyseessä on ehkä hieman karu kuvaus muusikon arjesta, mutta kuitenkin melko realistinen sellainen. Onneksi kaiken musisoinnin perustana ei ole raha. Me etsimme musiikista kykyä ilmaista itseämme, luoda jotakin taiteellisesti merkittävää tai yksinkertaisesti nauttia ajasta oman suosikki-instrumentin parissa.
Nämäkin ylevämmät tavoitteet vaativat kuitenkin taloudellista panostusta. Jos omat tienestit eivät riitä ylimääräisten hankintojen tekemiseen, voi asian korjata esimerkiksi vipin tai muun pikalainan avulla tarkkaa harkintaa käyttäen. Nopea lainaratkaisu antaa mahdollisuudet hankintojen tekemiseen ja niistä nauttimiseen heti. Tästä luksuksesta on toisaalta maksettava ylimääräistä hintaa korkokulujen muodossa.
Miksi muusikot tarvitsevat lainarahoitusta?
Muusikot tarvitsevat lainarahoitusta usein siitä yksinkertaisesta syystä, että laadukkaat musiikkiin liittyvät välineet maksavat pitkän pennin. Toki rahaa voi säästää ostamalla esimerkiksi soittimia tai äänentoistolaitteita käytettynä, mutta ilmaiseksi niitä ei siinäkään tapauksessa jaeta. Hyvin hoidetut musiikkilaitteet ovat käytännössä uuden veroisia, ja myyjät tietävät sen. Lisäksi niille riittää mukavasti kysyntää, sillä musiikin tekeminen ei mene koskaan pois muodista.
Muusikot voivat tarvita lainaa esimerkiksi:
- Soitinten hankintaan – Oli soittimesi sitten mikä tahansa, ei laadukasta vaihtoehtoa yleensä ole tarjolla alle muutaman satasen. Pahimmillaan soittimesta voi joutua maksamaan tuhansia euroja.
- Äänentoistolaitteisiin – Suurin osa esimerkiksi bändisoitossa käytetyistä soittimista vaatii tuekseen äänentoistolaitteen. Huono äänentoistolaite tarkoittaa huonoa soundia.
- Treenitiloihin – Kaikilla ei ole mahdollisuutta harjoitella valitsemaansa instrumenttia kotioloissa. Julkisia treenitiloja on saatavilla, mutta jossain vaiheessa niistä joutuu todennäköisesti maksamaan.
- Äänityslaitteisiin – Omaa tuotantoa olisi mukava nauhoittaakin, oli musisoinnin pääasiallinen tarkoitus sitten mikä tahansa. Hyvä äänityslaitteet ja softat maksavat kuitenkin melkoisesti.
- Studiotuotantoon – Jos muusikko haluaa studiolle, on studioajasta maksettava kallista hintaa. Lisäksi lopputuotteen kuntoon hiomiseksi olisi hyvä saada ammattituottajan apua.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkiä niistä kymmenistä tilanteista ja asioista, joihin muusikko voi tarvita rahaa. Kun kuluja alkaa ynnäämään yhteen, alkaa suurituloisemmankin oma pääoma helposti käydä turhan vähiin. Tästä syystä niin monet muusikot käyttävät hyödykseen erilaisia lainoja ja luottoja, joiden kautta voi saada taloudellista tukea juuri silloin kuin sitä tarvitsee.
Harrastelijamuusikon suurimmat kulut
Jos olet aloitteleva muusikko tai harrastelijamuusikko, ovat kulusi huomattavasti pienemmät kuin ammattilaisilla. Parhaassa tapauksessa voit selvitä omalla rahallasi, kun hankit esimerkiksi akustisen kitarasi käytettynä ja keskityt sen kanssa harjoittelemiseen.
Oppituntejakaan ei nykyaikana välttämättä tarvita. Vaikka soiton opettelu kokonaan itse on hankalaa, löytyy netistä tätä nykyä paljon ilmaisia opetusvideoita, jotka auttavat yli hankalimpien vaiheiden. Erityisesti suosittujen soittimien, kuten kitaran ja rumpujen, harjoitteluun on tarjolla niin paljon ilmaista materiaalia eri videotoistopalveluissa, että niiden parissa viettää helposti vuoden jos toisenkin.
Usein nälkä kuitenkin kasvaa syödessä. Ehkä kohtaat soitossasi ongelman, jota et yksinkertaisesti saa ratkaistua. Tai ehkäpä yritit mukaan bändiin, mutta soittotaitosi ei riittänyt. Silloin yksityisopetuksen hankkiminen voi olla houkutteleva vaihtoehto. Jos tilillä ei ole sitä varten tarpeeksi euroja, voi opetuksen makuun päästä hakemalla nopeaa vippiä. Pidä vain huolta siitä, että et lainaa enempää rahaa kuin pystyt taatusti maksamaan takaisin.
Myös paremman soittimen ostaminen alkaa varmasti jossakin vaiheessa kiinnostaa. Jos se vanha akustinen kitara on ollut käytössä jo parin vuoden ajan, olet varmasti edistynyt soittotaidoissasi ja haluat kokeilla, miltä soitto paremmalla kitaralla tuntuisi. Moni siirtyy myös akustisesta jossain vaiheessa soittamaan sähkökitaraa, ja silloin kuluihin on lisättävä itse kepin lisäksi myös vahvistin ja tarpeelliset piuhat. Mitä pidempään soitat, sitä suurempi tarve lainarahan hakemiseen siis todennäköisesti on.
Studio- ja tuotantokustannusten kattaminen lainalla
Studioon ja musiikin tuotantoon liittyvät kulut ovat yksi tärkeimmistä menoeristä niille muusikoille, jotka päätyvät siirtymään harrastetoiminnasta askeleen eteenpäin. Mikäli olet tehtaillut vähintään singlen verran omia biisejä ja nauhoittanut ne omilla laitteillasi, voi nauhoitusten muuttaminen ammattimaisemmaksi tuotannoksi alkaa kiinnostaa. Tässä vaiheessa on aika etsiä sopiva tuottaja.
Tuottajat ovat musiikkialan ammattilaisia, jotka osaavat hioa musiikillisista ideoistasi kirkkaina säihkyviä timantteja. Tai näin ainakin voisi toivoa. Suosittelemme nimittäin varmistamaan, että valitsemasi tuottaja on joko alalla tunnettu tai hyvin koulutettu. Laadukkaiden tuottajien ohella Suomesta löytyy nimittäin myös paljon niitä veijareita, joiden musiikillinen osaaminen voi olla heikommalla tolalla kuin sinulla itselläsi.
Varmin keino huono tuottajan löytämiseksi on saituus. Jos tarvitset rahaa remonttiin, mutta et ota remonttilainaa vaan hankit halvimmat mahdolliset tarveaineet, tuloksena on todennäköisesti katastrofi. Sama logiikka pätee myös musiikkituottajan etsimiseen. Kun karsit ensimmäiseksi joukosta ne tuottajat, jotka tekevät hommia olutpalkalla, löydät suuremmalla todennäköisyydellä pätevän tyypin tuotannossasi auttamaan.
Huomaa, että on sinun vastuullasi maksaa myös tarvittavat studiokustannukset. Mitä parempaa laatua tuotannollesi haluat, sitä enemmän siihen on siis sijoitettava. Tee tarkat laskelmat siitä, paljonko studioaikaa tarvitset, ja hae esimerkiksi joustavaa luottoa, jos et ole asiasta aivan varma. Parin ekstratunnin maksaminen onnistuu silloin kätevästi, mikäli arvioit ajantarpeesi lopulta väärin.
Albumien ja julkaisujen rahoittaminen
Pelkästään tuottajan ja studioaikojen maksaminen ei vielä riitä, mikäli oman albumin haluaa saada myös soimaan maksusta jonkun musiikin ystävän levysoittimeen tai kuulokkeisiin. Ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi musiikkiaan voi tarjota netin kautta, mutta todellisia tienestejä on hankala saada, mikäli julkaisusta ei ole olemassa fyysistä myyntiartikkelia.
Sen luomiseksi on olemassa kaksi vaihtoehtoa: levy-yhtiö tai omakustanne. Ensin mainitun ongelmana on se, että läheskään kaikki muusikot eivät saa levy-yhtiöltä sopimusta. Lisäksi sopimus on todennäköisesti ehdoiltaan sen verran heikko, että käteen jäävä osuus on pieni silloin, kun levy sattuu lyömään kunnolla läpi.
Tästä johtuen monet muusikot päättävät rahoittaa levynsä itse. Omakustanteena julkaistusta levystä saa ainakin kaikki tuotot suoraan omaan taskuunsa, jos verottajan nappaamaa osuutta ei oteta laskuihin. Samalla omakustanne on kuitenkin todella kallis vaihtoehto, joka vaatii lähes aina ulkopuolisen rahoituksen hakemista. Kannattaa myös muistaa, että markkinointi on hoidettava itse, joten siihenkin olisi mielellään oltava saatavilla edes jonkinlainen budjetti.
Keikkailun ja kiertuetoiminnan rahoitus
Keikkailun ja kiertuetoiminnan pitäisi olla yksi niistä keinoista, joilla muusikko pääsee lopulta leivänsyrjään kiinni. Ja näinhän asia onkin, mikäli muusikko on ehtinyt nousemaan hierarkiassa ylöspäin tai soittaa sellaista musiikkia, joka taatusti vetää ihmisiä paikalle. Silloin keikasta luvataan kunnon palkkio, koska sen tuottama hyötykin on keikkapaikalle selvä.
Ei ole kuitenkaan mitenkään taattua, että jokainen keikka tuottaa muusikolle rahaa. Asian on monissa tapauksissa jopa päinvastoin, sillä keikkoja saadakseen on ensin sijoitettava omasta pussistaan esimerkiksi soittimiin ja äänentoistoon. Myös keikkapaikalle pääseminen voi maksaa, mikäli sopivia keikkoja ei löydy omasta kaupungista. Jos muusikolla ei ole tähän varaan, jää keikkakin tekemättä. Siksi moni päätyy ottamaan nopean lainan, jonka voi maksaa heti takaisin siinä vaiheessa, kun keikkapalkkio lyödään kouraan.
Kiertuetoiminta on sitten täysin oma lukunsa. Jos muusikosta on tullut niin suosittu, että keikkoja löytyy kunnon kiertueen verran, vaatii se erityistä taloudellista panostusta. Keikkapalkkioilla ei voi kiertuetta maksaa, koska kaikki on oltava valmiina jo etukäteen. Muusikon on siis pidettävä huolta siitä, että koko bändi saadaan syötettyä, juotettua, majoitettua ja vielä raahattua paikallekin sovittujen aikojen puitteissa. Melkein jokainen tarvitsee tässä vaiheessa kulutusluottoa tai muuta lainaa, jos musiikilla ei ole ehtinyt vielä tienaamaan merkittäviä summia.
Maksusuunnitelmat ja rahoituksen hallinta muusikon arjessa
Lainarahoitus tukee muusikoiden projekteja ja mahdollistaa ammattimaisten tuotantojen toteuttamisen. Se on myös apuna muusikon arjessa riippumatta siitä, millä tasolla oma musiikkiharrastus on.
Jos lainaa päättää hakea, on kuitenkin aina muistettava varovaisuus. Muuten lainasta voi muodostua ongelma, jonka ratkaiseminen ei aina ole helppoa. Ei ole väliä, onko kyseessä autolaina, asuntolaina vai kitaraan käytettävä laina – jos sitä ei makseta takaisin, on tuloksena maksuhäiriömerkintä.
Ota huomioon seuraavat ohjeet lainaa hakiessasi:
- Oli lainantarpeesi sitten pieni tai suuri, muista aina tehdä sitä varten kattava maksusuunnitelma.
- Älä lainaa enempää rahaa kuin pystyt varmasti maksamaan takaisin.
- Muista kilpailuttaa lainasi, jotta saat varmasti lainan parhailla mahdollisilla ehdoilla.
- Ei ole järkevää maksaa lainasta senttiäkään enempää kuin on tarpeen.
- Ei myöskään ole järkevää hakea suurempaa lainaa kuin oikeasti tarvitsee.
- Jos sinulla on useampia lainoja, harkitse niiden yhdistämistä yhdeksi lainaksi.
Seuraamalla näitä ohjeita ja toimimalla vastuullisesti voit käyttää lainarahoitusta tukeaksesi muusikon arkeasi. Se voi olla korvaamaton apu silloin, kun omat varat eivät riitä tärkeimpien kulujen kattamiseen.