Kommentti: Pertti Kurikan nimipäivät voisi ihan oikeasti voittaa Euroviisut – ja se olisi mahtavaa!

Tuukka Hämäläinen listaa viisi syytä, miksi Pertti Kurikan nimipäivät olisi oikea valinta Suomen euroviisuehdokkaaksi.

Eilen selvisi, että Uuden musiikin kilpailun osallistujien ja kappaleiden nimet vuotivat vahingossa nettiin ennen aikojaan. Joukosta ponnahti esiin erityisesti yksi nimi, mistä uutisoitiin isosti Rumbassakin: Pertti Kurikan nimipäivät.

Eläkeläisten jälkeen ei varmasti ole ollut tarjolla yhtä äkkiväärää yhtyettä Suomen euroviisuedustajaksi. Ja vaikka Pertti Kurikan nimipäivien pääsy viisufinaaliin on vielä monen mutkan takana, tässä on muutamia syitä, miksi yhtye voisi aivan oikeasti voittaa vuoden 2015 Eurovision laulukilpailun.

Erilaisuudessa on voimaa

Monesta kappaleesta sanotaan herkästi, että kylläpä kuulostaa euroviisulta. Mutta milloin viimeksi euroviisulta kuulostanut kappale on voittanut koko kilpailun? Ainakaan Suomella ei ole ollut hyvää onnea Krista Siegfridsin Marry Me -biisin kaltaisilla euroviisujen arkkityypeillä.

Okei, löytyy voittajistakin joukko geneerisen euroviisumaisia kappaleita. Viimevuotisesta Conchita Wurstista voitaisiin ehkä näin sanoakin, mutta hänellä oli muita avuja, joilla erottua kilpailijoiden massasta. 2010-luvun voittajista esimerkiksi Lenan Satellite ja Emmelie de Forestin Only Teardrops eivät olleet aivan pystyynkuolleen kliseisiä euroviisuja. Lordista puhumattakaan.

Pertti Kurikan nimipäivillä on siis ässä hihassaan. Euroviisuissa on kokeiltu kaikenlaista, mutta punkia en muista nähneeni. Suorasukainen ja koristelematon ilmaisu erottaa yhtyeen mistä tahansa joukosta, ja vaikka yhtye herättää varmasti närääkin, on erottuminen aina hyvästä. Mikään ei ole kilpailumenestykselle niin tuhoisaa kuin kadota massaan.

Kovasikajuttu

Euroviisuissa on aina eduksi, jos kilpailija tunnistetaan muuallakin kuin kotimaassa. Lordin kohdalla tämä näkyi erityisen hyvin, ja vaikka Pertti Kurikan nimipäivät ei todellakaan ole yhtä tunnettu maailmalla kuin hevihirviömme, Kovasikajuttu-dokumentin (2012) ja muutamien Euroopan-keikkojen myötä yhtye tunnistetaan myös kotimaansa ulkopuolella.

Ulkomailla The Punk Syndrome -nimellä kulkeva Jukka Kärkkäisen ja J.-P. Passin ohjaama dokkari on voittanut runsaasti palkintoja. Yleisradioyhtiöiden Prix Europa -kilpailun parhaan tv-dokumentin palkinnon voisi kuvitella takaavan, että Kovasikajuttua on esitetty kansallisilla tv-kanavilla muuallakin kuin Suomessa.

Yhteisön tuki

Tuntuu itsestäänselvältä, mutta sanotaanpa silti: Jos Pertti Kurikan nimipäivät pääsee Euroviisuihin asti, saa se varmasti tukea kehitysvammaisten yhteisöiltä eri puolilla Eurooppaa.

Samoin on kaiken erilaisuuden kanssa. Yhteiskunnan marginaaliset (tai marginalisoidut) ryhmät tuntevat keskinäistä solidaarisuutta ja pitävät yhtä. Siksi Kurikalle ja kumppaneille on luvassa ääniä niiltäkin, joita punk ei sinänsä innostaisi.

Ei turhaa lässytystä

Jos nyt suoraan sanotaan, niin euroviisukappaleiden sanoitukset ovat usein järkyttävää diipadaapaa. Veikkaan, että moni viisukatsoja kokisi erittäin virkistävänä yhtyeen, joka sanoo sanottavansa suoraan eikä lallallattele väsyneitä rakkauslauluja.

Vaikka emme olekaan vielä kuulleet Pertti Kurikan nimipäivien Aina mun pitää -ehdokaskappaletta, voidaan luottaa siihen, että yhtye pysyy tyylilleen uskollisena. Tämän bändin kappaleissa on aina sanottavaa ja se sanotaan niin suoraan, että Radiopuhelimetkin jää kakkoseksi.

…ja voitto olisi mahtava juttu!

Kaavoihinsa kangistuneiden instituutioiden järkyttäminen on aina hyvästä, ja Pertti Kurikan nimipäivät voisi parhaimmillaan tuoda euroviisuihin uutta energiaa. Ei sillä, että Lordinkaan euroviisuvoitto olisi järemmin maailmaa muuttanut, mutta yhdenkin vuoden muutos voi virkistää kilpailua ja musiikkimaailmaa yleensä.

Lisäksi PKN:n pääsy Euroviisuihin asti toisi kaivattua huomiota kehitysvammaisten asemaan yhteiskunnassa. Yksi koko ilmiön parhaista puolista on osoitus siitä, että kehitysvammaiset ovat osa yhteiskuntaa eikä heitä tule pitää poissa silmistä ja mielestä. Ja veikkaanpa, että Suomessa kehitysvammaisten asiat ovat vielä melko hyvin verrattuna joihinkin muihin Euroopan maihin. Siksi asiaan olisi syytä kiinnittää huomiota.

Vetoomukseni onkin: tehkää Euroviisuista kiinnostavat ja äänestäkää Pertti Kurikan nimipäiviä. (Pahoittelut muille UMK-ehdokkaille, valitsitte väärän vuoden.)

Lisää luettavaa