Kriitikkopolli 2014: Listaamme Rumban toimittajia eniten kutitelleet ulkomaiset albumit

11.12.2014

Rumban avustajien ulkomaisten suosikkilevyjen listaa hallitsivat enimmäkseen tuoreet nimet. Toisin kuin viime vuonna, jolloin listalla juhlivat 2000-luvun alkupuolella ensilevynsä julkaisseet artistit, tällä kertaa listaa dominoivat 2000-luvun puolivälin jälkeen debytoineet esiintyjät.

Tom Petty and the Heartbreakersin lisäksi listalta ei löydy todellisia pitkän linjan veteraaneja. 1990-luvulla uransa aloittaneita artisteja kuten Beck, Manic Street Preachers, Kent ja Opeth on mukana sentään muutama.

Vaikka tuoreita nimiä piisaa, varsinaisia tulokkaita listalta ei löydy monta. Vain FKA Twigs, MØ, Todd Terje ja Arca ovat mukana debyyttilevyillään.

Ulkomainen pop on yhä vähemmän albumikeskeistä, ja tämä näkyy myös tällä listalla. Kappalekategoriassa pärjänneiden hittipoppareiden kuten Ariana Granden, Sian tai Katy B:n levyt eivät listalle päässeet. Taylor Swiftin tuore 1989, ainoa vuonna 2014 julkaistu yli miljoona kappaletta myynyt levy, pääsi listalle juuri ja juuri.

Kuten kotimaisten albumienkin kohdalla, rockpohjainen musiikki hallitsee tätäkin listaa. Kotimainen hiphop kiinnostaa selvästi Rumban avustajia ulkomaista enemmän. Albumilistan kymmenen kärjessä Run the Jewels saa puolustaa genreä yksinään.

Sellaiset kriitikoiden kehumat albumit kuten Swansin To be Kind, Aphex Twinin Syro, Damon Albarnin Everyday Robots, Mac DeMarcon Salad Days tai Sharon Van Ettenin Are We There saivat vain vähän rakkautta Rumban avustajilta.

warondrugs3

The War on Drugs: Lost in the Dream

Onko kitaravetoisella rockilla paikkaa musiikkimaailmassa vuonna 2014? Jos The War on Drugsin sijoituksesta tässä äänestyksessä voi päätellä mitään, niin selvästikin on.

Vaikka kitaristi-laulaja-laulunkirjoittaja Adam Granducielin johtaman yhtyeen kolmannella albumilla kuuluu sellaisten kitararockin klassikoiden kuin Dire Straitsin, Bruce Springsteenin ja Tom Petty and the Heartbreakersin vaikutus, War on Drugs ei ole menneisyyteen oman identiteettinsä hukannut retroretkue. Sen sijaan yhtye rakentaa Lost in the Dreamilla kiehtovan unenomaisen kokonaisuuden, joka osoittaa, ettei historiaan viittaamisen tarvitse olla tylsää.

Toisin kuin menneisyyden rocknimet, se ei pelaa maskuliinisella pullistelulla eikä korosta teknistä taituruuttaan siitä huolimatta, että Granducielin kitarasoolot kiihdyttävät mukavasti verenkiertoa. Vaikka yhtyeen voisi helposti kuvitella esittävän kappaleitaan stadioneilla, niiden sydämessä on jotain kiehtovan intiimiä ja herkkää.

Rokki ei ole vuosiin kuulostanut näin hyvältä.
– Sanni Koskela

StVincentPromo

St. Vincent: St. Vincent

St. Vincentin alias laulaja-laulunkirjoittaja Annie Clarkin neljäs sooloalbumi nosti hänet kerralla modernin rockin arvostetuimpien nimien joukkoon. Toki Clarkin lahjakkuus oli huomattu aikaisemminkin, mutta nyt hän tuntuu kypsyneen itsevarmaksi ja omaperäiseksi artistiksi, joka hakee vertaistaan rockin historiasta. St. Vincentin neljäs levy lyö kuulijan kanveesiin älykkäällä, uteliaalla, inspiroivalla ja rohkealla musiikillaan.

Jos poplevy olisi Asperger-diagnoosi.
– Oskari Onninen

fka-twigs

FKA Twigs: LP1

Englantilaisen laulaja-laulunkirjoittaja Tahliah Barnettin eli FKA Twigsin debyyttilevy LP1 on kiehtova yhdistelmä kuumaa ja kylmää, lihallista ja kliinistä, taidetta ja poppia. Se on salaperäinen, kiehtova, räävitön ja aistillinen levy, jonka paljastaa Barnettin huimaavan lahjakkuuden.

Vuoden kaikista makuuhuoneeseen sijoittuvista levyistä LP1 on kliinisin ja anhedonisin. Sitten triphopin himmeän kukoistuksen ei näitä teemoja ole terapoitu yhtä kylmäävällä läsnäololla.
– Joni Kling

Koko lista:

1. The War on Drugs: Lost in the Dream
2. St. Vincent: St. Vincent
3. FKA Twigs: LP1
4. Beck: Morning Phase
5. Run the Jewels: Run the Jewels 2
6. Cloud Nothings: Here and Nowhere Else
7. MØ: No Mythologies to Follow
8. Todd Terje: It’s Album Time
9. Future Islands: Singles
10. Ed Sheeran: X
11. Elbow: The Take Off and Landing of Everything
12. Jessie Ware: Tough Love
13. Arca: Xen
14. Flying Lotus: You’re Dead!
15. Sun Kill Moon: Benji
16. Spoon: They Want My Soul
17. Kent: Tigerdrottningen
18. The Black Keys: Turn Blue
19. Tom Petty & the Heartbreakers: Hypnotic Eye
20. Manic Street Preachers: Futurology
21. Opeth: Pale Communion
22. Lana Del Rey: Ultraviolence
23. Perfume Genius: Too Bright
24. Taylor Swift: 1989
25. Ryan Adams: Ryan Adams

Lisää luettavaa