Kriitikkopolli 2014: Rumban toimitus listaa vuoden parhaat ulkomaiset kappaleet

13.12.2014

Viime vuonna ulkomaisen kappaleen listalla oli yksi selkeä voittaja, Daft Punkin Get Lucky, joka yhdisti kansan ja kriitikot samaan ylistyslauluun. Tällä kertaa yhtä suvereenia voittajaa ei ollut, ja listalle nousi hieman yllättäviäkin kappaleita.

Suuria pophittejäkin pääsi mukaan. Tällaisia ovat esimerkiksi kategorian voittanut Sian Chandelier, Ariana Granden Break Free ja Clean Banditin Rather Be. Sen sijaan esimerkiksi Taylor Swiftin, Iggy Azalean, Pharrell Williamsin tai vaikkapa Meghan Trainorin megahitit jäivät nuolemaan näppejään.

Albumikategorian voittanut The War on Drugs pärjäsi mainiosti myös kappaleiden saralla. Se olikin ainoa artisti, joka sai listalle kaksi biisiä. Toisaalta albumilistalla juhlineet St. Vincent ja FKA Twigs pärjäsivät paljon huonommin.

Toisin kuin kotimaisten kappaleiden listalla, ulkomaisessa kategoriassa suurin osa on sellaisia, joiden emoalbumi (jos sellaista edes on) ei ole albumilistalla. Tuoreet nimet ovat pääosassa vielä albumilistaakin vahvemmin.

Jos muilla listoilla laveasti rockin piiriin luettava musiikki hallitsi, ulkomaisen kappaleen listalla näin ei ole. Enemmistöosuutta ei saa yksi genre, vaan listalta löytyy muun muassa puhdasta poppia, elektronista tanssimusiikkia ja hiphopia.

Monesti kappaleiden tarkkaa genreä on vaikea määritellä. Kukapa siitä piittaakaan, kunhan biitti iskee ja melodia viettelee.

sia3
Sia: Chandelier

Australialaisen Sia Furlerin tarina on kuin yksi hänen kärsimyksistä voittoon kulkeva hittiballadinsa. 2000-luvun lopulla Furler keikkui jo tähteyden partaalla, mutta suosio oli lopulta hänelle liikaa. Päihdeongelmien ja masennuksen kanssa taistellut laulajatar päätyi lopulta vetäytymään useaksi vuodeksi julkisuudesta.
Artistiksi, jolla on vähintään ongelmallinen suhde suureen yleisöön, Furler on hämmentävän hyvä kirjoittamaan hittejä, joihin kansa lankeaa kerta toisensa jälkeen. Oman tähteytensä sijaan hän keskittyikin tekemään menestyskappaleita Rihannan, Beyoncén ja Christina Aguileran kaltaisille popartisteille.

Lopulta Furler kuitenkin palasi soolouralle, ja yleisö oli välittömästi polvillaan massiivisesti päälle hyökkäävän Chandelierin edessä.

“Ansiokas superhitti, jossa on yhden tarttuvan koukun lisäksi monta pienempää koukkua. Biisi heittää rohkeasti kaikki korttinsa tiskiin lähestulkoon ensimmäisen minuutin aikana.”
– Anna Brotkin

cloudnothings
Cloud Nothings: I’m Not Part of Me

Luojalle kiitos vihaisista valkoisista miehistä särökitaroineen. Myönnettäköön, että pedaaliarsenaaliin liitetyllä sähkökitaralla on luotu paljon mielikuvituksetonta musiikkia, mutta parhaimmillaan melodia, särö ja angsti yhdistyvät musiikiksi, jota on kummallisen vaikea vastustaa. Tästä hyvä esimerkki on Cloud Nothingsin kolmannen levyn Here and Nowhere Elsen hengästyttävä päätöskappale I’m Not Part of Me.

”Kuin Buzzcocksin parhaat palat: säröinen ja makea.”
– Markku Roinila

warondrugs3
The War on Drugs: Red Eyes

Red Eyes on loistava esimerkki The War on Drugsin musiikista. Se kulkee eteenpäin kuin pauhaava joki, mutta ei koskaan jyrää alleen. Se leijailee lempeästi, kiertelee ja kaartelee, kunnes yllättäen räjähtää pauhaavaan crescendoon. Se vie mukanaan matkalle, kuten kaikkein hienoimmalla musiikilla on tapana.

”Järkiperusteet schmärkiperusteet, tämä on tunnebiisi. Kuin road tripillä auton ikkunasta avautuva näkymä silkkiseen yöhön.”
– Samuli Launonen

Koko lista:

1. Sia: Chandelier
2. Cloud Nothings: I’m Not Part of Me
3. The War on Drugs: Red Eyes
4. Katy B: Crying for No Reason
5. Kent: La Belle Epoque
6. Future Islands: Seasons (Waiting on You)
7. QT: Hey QT
8. The War on Drugs: An Ocean in Between the Waves
9. Caribou: I Can’t Do Without You
10. Grimes: Go feat. Blood Diamonds
11. Sam Smith: Money on My Mind
12. Ariana Grande: Break Free feat. Zedd
13. Father John Misty: Bored in the USA
14. Metronomy: Love Letters
15. St. Vincent: Prince Johnny
16. Kendrik Lamar: I
17. Röyksopp & Robyn: Do It Again
18. Ariel Pink: Put Your Number in My Phone
19. Action Bronson: Easy Rider
20. Todd Terje: Delorean Dynamite
21. Clean Bandit: Rather Be feat. Jess Glynne
22. Perfume Genius: Queen
23. Lana Del Rey: Brooklyn Baby
24. FKA Twigs: Two Weeks
25. The Black Keys: Fever

Lisää luettavaa