Kriitikkopolli 2014: Rumban toimituskunta äänesti vuoden parhaat kotimaiset kappaleet

10.12.2014

Rumban kriitikoiden valintojen kotimaisten kategorioiden suvereeni voittaja on 68 vuotta tänä vuonna täyttävä Pepe Willberg, joka sai albumikategoriassa kolmannen sijan, voitti kappalekategorian ja sai tuohon listaan yhteensä kolme kappaletta (Tällä kadulla, Aivan sama mulle mä oon onnellinen ja Leikitään). Hyvin pärjäsivät myös albumikategorian voittaja Jukka Nousiainen, joka sijoittui listalle kahdella kappaleella (Meneehän se elämä tässäkin ja Huonoa seuraa) ja samaan suoritukseen yltänyt Haloo Helsinki! (Beibi ja Pulp Fiction).

Viime vuonna listalla juhli useampi kappale, jonka emoalbumi ei pärjännyt äänestyksessä tai ei ollut vielä edes ilmestynyt. Monet näistä kappaleista nousivat suosioon netti-ilmiöinä. Tänä vuonna meno oli perinteisempää. Suurin osa listan kappaleiden esittäjistä löytyy myös albumikategoriasta, eikä Salil eka salil vika tai Tääl on Lieminen -kappaleiden tavoin vahvasti sosiaalisen mediaan tai viraalivideoihin nojaavia meemihittejä juuri löydy.

Sellaiset albumipuolella menestyneet nimet kuin Mirel Wagner, Manna tai Plain Ride eivät pärjänneet läheskään yhtä hyvin kappalekategoriassa. Näin kävi myös viime vuonna kategorian hopeasijalle päätyneelle Sin Cos Tanille, jonka Blown Away -albumin kappaleet saivat vain hajaääniä.

Suomen kielen valta-asema on kappalekategoriassa vielä vahvempi kuin albumeissa. Itse asiassa se on täysin ylivoimainen, koska top-25:ssä ainoastaan Graciasin Levels (Stream Fast, Die Young) on englanninkielinen.

Kuvaaja: Lauri Eriksson

Kuvaaja: Lauri Eriksson

Pepe Willberg: Tällä kadulla

Kuka olisi uskonut, että Pepe Willbergillä olisi vuonna 2014 kolme kappaletta Rumban parhaan kotimaisen kappaleen kategoriassa? Niin siinä kuitenkin kävi, ettei Willberg vain dominoinut kategoriaa vaan saavutti sen paalupaikan nostalgisen lempeällä ja uhkean paisuttelevalla mestariteoksella Tällä kadulla.

Tämä upean Pepe & Saimaa -albumin huippuhetki tuntuu erityisen merkitykselliseltä jo siksi, että se selvästi viittaa Willbergin yhteen rakastetuimpaan kappaleeseen, Jormasin vuonna 1967 julkaistuun Penny Lane -käännökseen Rööperiin. Tällä kertaa Willbergin nostalgia on kuitenkin todellisen kokemuksen sävyttämää ja pakahduttavan katkeransuloista.

Matti Mikkolan pelkistetystä massiiviseen nouseva sovitus kannattelee täydellisesti Willbergin oopperan mittoihin kasvavaa tulkintaa. Aika kulkee, elämä riepottelee, mutta kodin merkitys sydämessä säilyy. Kuten kappaleen sanoissa kerrotaan, Tällä kadulla on “laulu rakkaudesta paikkaan, johon mun on hyvä tulla”.

Hymyilyttävän maksimaalisen popmusan juhlaa.
– Aleksi Kinnunen

tippa-pme-netti

Tippa-T: Mehu

Turkulainen Tippa-T on lyhyellä urallaan onnistunut jakamaan rap-fanien mielipiteet. Onko hänen trap-vaikutteinen musiikkinsa typerää vai nerokasta? Totuus taitaa löytyä näiden ääripäiden yhdistelmästä, kuten loisteliaan hölmö single Mehu osoittaa. Tippa-T itse ei luonnollisesti välitä suuntaan tai toiseen. Miksi välittäisikään, kun hänen swägänsä on niin mehu ja kriitikot kehuu?

“Vuoden ’aivot narikkaan’ -veto. Sanoitusten älyllisyydestä voi kiistellä, mutta biisin vastustamattomuudesta ei.”
– Anna-Maija Lippu

Kuva: Santtu Vainio

Kuva: Santtu Vainio

Teksti-TV 666: Sä et tuu enää takaisin koskaan

Tulevaisuuden tusina 2015 -äänestyksen voittanut Teksti-TV 666 on julkaissut vasta yhden ep:n, mutta jo nyt se on aiheuttanut innokasta kuhinaa kriitikoiden ja kuuntelijoiden parissa. Loistelias Sä et tuu enää takaisin koskaan on hieno osoitus yhtyeen vahvuuksista. Kappaleen surisevat särökitarat pyörittävät kuulijaa niin, ettei hän heti tahdo huomata niiden takaa löytyvää itkettävän kaunista melodiaa.

“Vuoden parhaita poppibiisejä, vaikka lyriikasta ei saa mitään selkoa.”
– Anton Vanha-Majamaa

Koko lista:

1. Pepe Willberg: Tällä kadulla
2. Tippa-T: Mehu
3. Teksti-TV 666: Sä et tuu enää takaisin koskaan
4. Pepe Willberg: Aivan sama mulle mä oon onnellinen
5. Haloo Helsinki!: Beibi
6. Olavi Uusivirta: Ollaanko tämä kesä näin?
7. Pietarin Spektaakkeli: Tyttö lähtee tanssimaan
8. Särre: Leikkaa sukkaa
9. Pöllöt: Hiihtoloma
10. Jukka Nousiainen: Meneehän se elämä tässäkin
11. Tuuttimörkö: Mä muutan Caliin
12. Kasmir: Vadelmavene
13. Heikki Kuula: Rataraato feat. Paperi T & Pää kii
14. Särkyneet: Joku hyvä koira
15. Kerkko Koskinen Kollektiivi: Tallinnan-lautta
16. Aino Venna: Kesäyö
17. Haloo Helsinki!: Pulp Fiction
18. Pepe Willberg: Leikitään
19. Jukka Nousiainen: Huonoa seuraa
20. Kosonen: Miks’ tulet mun luo (Jori Hulkkonen Remix)
21. Gracias: Levels (Stream Fast, Die Young)
22. Saijaa saijaa: Joen rantaan
23. Scandinavian Music Group: Balladi 1
24. DJ Kridlokk: IDKFA
25. JVG: Huominen on huomenna feat. Anna Abreu

Lue Rumban kriitikoiden kotimaisten albumien vuosilista täällä.

Lisää luettavaa