Kuusi kovaa Britteinsaarilta: Listasimme kuusi huomionarvoista mies- ja naispuolista popsoul-tulokasta

Isossa-Britanniassa tiedetään edelleen, kuinka tehdään koskettavaa pop-musiikkia.

Teksti: Anna-Maija Lippu, kuva: Virgin (Ella Eyre)

Adele, Emeli Sandé, Ed Sheeran… Vastahan he olivat sielukkaan brittipopin uusia, kirkkaita tähtiä, mutta nyt heille on ilmaantunut uusia kilpakumppaneita kuin sieniä sateella.

Listasimme kuusi brittiartistia, jotka ovat viimeisen vuoden aikana pyrkineet enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi herkkispopin kärkijoukkoon. Bongasimme kolme mieslaulajaa, joita yhdistää saman musiikkigenren lisäksi jopa hiustyylit, ja kolme popsoul-neitoa. Mikä erottaa heidät toisistaan, vai erottaako mikään?

John Newman

Kuka? Newman tuli suurelle yleisölle tutuksi drum and bass -yhtye Rudimentalin Feel The Love– ja Not Giving In -hiteistä. 23-vuotias voitti kuulijat puolelleen viimeistään puhallinsoitinvoittoisella soolomateriaalillaan.

Kohokohtia: Vähintään yksi viime vuonna julkaistun Tribute-albumin Love Me Again, Cheating tai Losing Sleep -singleistä on varmasti kantautunut jokaisen korviin.

Kuulostaa: Newman on niitä hämääviä vitivalkoisia brittejä, joita voi luulla pelkän lauluäänen perusteella tummaihoiseksi amerikkalaiseksi.

Sam Smith

Kuka? 21-vuotias Smith hurmasi viime vuonna Naughty Boyn La La La -kappaleella tavaramerkikseen muodostuneella, kauniin naukuvalla falsetollaan. Debyyttisooloalbumi In the Lonely Hour julkaistaan kesäkuussa.

Kohokohtia: Smith valloittaa myös tämän kevään radioaaltoja tarttuvalla Money on My Mind -soolokappaleellaan. Nuori mies on saanut lämpimän vastaanoton myös Yhdysvalloissa: hän oli äskettäin Saturday Night Liven musiikkivieraana.

Kuulostaa: Adam Levine ja Adam Lambert tapaavat kukkaseppeleiden, auringonpaisteen ja haikeuden täyttämillä kesäfestareilla.

James Arthur

Kuka? Arthur voitti Ison-Britannian X-Factorin vuonna 2012. 26-vuotiaan cover Shantellen Impossible-kappaleesta oli sieltä laulukilpailujen menestysbiisien siedettävimmästä päästä, ja se jyräsi maan listoilla viikkokaupalla. Marraskuussa ilmestyi miehen nimeä kantava esikoisalbumi.

Kohokohtia: Arthurissa ja tämän äänessä on keskivertoa X-Factor-tasoa enemmän potentiaalia. Singleistä persoonallisin ja toimivin on uusin Get Down.

Kuulostaa: Kuin John Newman ja Sam Smith olisivat saaneet poikalapsen. Hän putoaa juuri jonnekin kahden edellä mainitun herran välimaastoon. Tavallaan harmillista lahjakkaan atistin kannalta. Tulevaisuus näyttää, löytääkö hän uutta, erottuvampaa soundia.

Ella Eyre

Kuka? Niin ikään Rudimentalin kautta suosioon noussut 19-vuotias kaunotar lainasi ääntään yhtyeen Waiting All Night -kappaleelle. Hän jäi toiseksi Sam Smithille Brit Awardsien kriitikoiden suosikkina, ja sama tapahtui uudelleen BBC:n Sound of 2014 -palkintoa jaettaessa. Esimakua soolomateriaalista antoi joulukuussa ilmestynyt, kolme kappaletta sisältänyt Deeper-ep.

Kohokohtia: Deeper-single esittelee Eyren kauniin käheää ääntä, joka on hämmästyttävän kypsä lähteäkseen 19-vuotiaasta neidosta. Häntä on hehkutettu kotimaassaan sen verran kovasti, että odotukset kesälle luvatusta debyttialbumista ovat korkealla.

Kuulostaa: Ihmissuhdekoukeroissa rypevältä tummaihoiselta Adelelta. Parhaalla mahdollisella tavalla.

Jess Glynne

Kuka? Neiti Glynne on vieraillut jo kahdesti Ison-Britannian singlelistan kärjessä tämän vuoden aikana. Molemmat kerrat ovat olleet vierailuja tarttuvilla tanssihiteillä: Suomenkin radiossa soitettu Clean Banditin Rather Be ja Route 94:n My Love.

Kohokohtia: Rather Be saattaa venyä vielä kesähitiksikin, niin vastustamaton se on. Ja mieluummin se olisi tällainen kipale, kun taas joku suomiräpin kiteytys bissenhuuruisesta kesälomasta. Soolomateriaaliakin on ilmestynyt melodisen Home-singlen muodossa.

Kuulostaa: Piristyneeltä ja kirkasäänisemmältä Lordelta. Yhden soolobiisin perusteella on paha sanoa enempää, albumia odotellessa.

Laura Welsh

Kuka? 27-vuotias Welsh on saanut huomiota muun muassa Ellie Gouldingin lämppärinä. Naisen nimi on esiintynyt parillakin Tulevaisuuden tusina -tyyppisellä listalla tänä vuonna.

Kohokohtia: Singlejä on tipahdellut tasaiseen tahtiin viime kesästä alkaen. Niistä edukseen erottuu kolean kaihoisa Cold Front. Welshin tyyli on aavistuksen elekrtovaikutteisempi, mikä toimii sopivasti hänen vahvan äänensä taustalla.

Kuulostaa: Sekoitus Florence + The Machinen mahtisoundia ja ripaus Natasha Bedingfieldin viatonta aitoutta.