Maritta Kuula laulaa lauluja naisia vihaavista pyromaaneista ja periksiantamattomuuden voimasta

Tässä ennakkoon Maritta Kuulan viikon kuluttua julkaistava Kuuluisaa sukua -albumi, olkaa hyvä!

Teksti: Saku Schildt

Pitkän linjan lauluntekijä Maritta Kuula julkaisee uutuusalbuminsa Kuuluisaa sukua 28. helmikuuta. Levyyn voi ottaa tuntumaa jo nyt alla olevan playerin avulla, ja soittimen alta voi lukea Kuulan itse kirjoittamat selvitykset albumin kappaleiden taustoista ja tarinoista. Nyt kannattaakin lukea jutut läpi tarkkaan, sillä biisikuvailuissa on runsaasti täkyjä, joiden jälkeen lauluja kuuntelee huomattavasti tarkkakorvaisemmin. Monien kappaleiden idea voisi toimia lähtökohtana kokonaiselle kirjalle.

Maritta Kuulan voi nähdä levynjulkaisukeikalla Helsingin Korjaamon Vintillä 22. maaliskuuta. Katso Bing Bong -kappaleen musiikkivideo tästä.

1. Tule tänne sitten kun voit
”Kappale sijoittuu pikkukaupunkiin, jossa kadut kiemurtavat mutkikkaina, idyllisten puutalojen piipuista nouseva savu tuoksuu ilmassa ja kissa hipsii tien poikki. Siellä kadut mutkittelevat kuin ajatukset johtamatta minnekään ja tarinan nainen kaipaa rakastamaansa. Lieneekö odottanut jo kauankin? Ehkä hän onkin kaipauksen kiertoradalle juuttunut haamu?”

2. Bing Bong
”Palanen hellivää haaveilua. Kappale vie meidän sinne, missä miehet ovat komeita, naiset tyylikkäitä ja tuuli sivelee ihoa silkkihansikkain. Tieteellinen koe siitä, kuinka mielikuvaharjoittelu auttaa nauttimaan elämästä tai ainakin sietämään sitä.”

3. Vaaleanpunaista
”Spectoriaaninen kappale sitoutumisen ja periksiantamattomuuden voimasta, joka riittäisi rakentamaan pilvenpiirtäjiä, mutta joka käytetään perheen koossa pitämiseen.”

4. En voi
”Laulu peloista, jotka estävät meitä olemasta täysiä itsejämme. Aina on syy tunkea liian pienet kengät jalkaan ja pienentää liikkeitään, nojautua tapettiin ja kadota.”

5. Hyvin pyyhkii
”Hän ei halua aiheuttaa huolta vaan kertoo, että kaikki on hyvin. Kun on yksin vieraassa maassa painajaisten vainoamana ja kaikki ympärillä on outoa, on pakko keskittyä ajattelemaan positiivisesti.”

6. Kuuluisaa sukua
”Muistelen lukeneeni kirjan, jossa mies kertoi tulevansa merkittävästä suvusta: esiäiti oli Eeva ja esi-isä oli Adam. Tässä laulussa mies kaipaa omaa merkittävää esiäitiään Lucyä ja epäilee, kuuluuko hän enää lainkaan ihmissukuun istuessaan toimistossaan katsellen kaupungin öisiä valoja.”

7. Veli George
”Ajattelin Little Richardia ja hänen sähikäismäistä olemustaan. Harva suomalainen on yhtä vauhdikas. Me olemme edelleen aika asiallinen ja jäyhä kansa. Asenteet tarttuvat kehoon. Ilmastokin vaikuttaa, mutta jotain opittavaa meillä olisi heistä, joilla on metronomit nilkoissa ja rytmi veressä.”

8. Seitsemän
”Nainen täyttää sata vuotta ja muistelee kopisevia kenkiään, jotka sai seitsenvuotiaana. Hän miettii, miten ihminen vakavoituu, mutta kaipaa aina sinne, missä ei voi olla. Minne hän itse kaipaa satavuotiaana, sinne mistä tuli vaiko sinne minne on menossa?”

9. Malli ja laulajatar
”Äiti-kulta ja pikkusisko ovat onnellisia shekistä, jonka sisko lähettää ulkomailta. Vanhan herran maksaläiskät kiiltävät. Kaikki ei aina käy niin kuin haaveillaan.”

10. Pääsiäisnoita
”Mustien mielikuvien valtaama nainen näkee kohtalot, lepattaa siipiään ja ennustaa tuskaa, tulikiveä ja kärsimystä jokaiselle joka maailmaan syntyy. Onneksi hänen olkapäällään istuu enkeli, joka käskee pitämään suun supussa.”

11. Runoilija
”Rakkausrunoilijan patsas seisoo sateisessa puistossa, jossa rakastavaiset käyvät vannomassa valojaan. Itse hän ei koskaan saanut kokea sitä, mistä kirjoitti. Kaikki tunne on runoissa ja niin seisoo runoilijapatsas sateessa.”

12. Talo tulessa
”Pyromaani vihaa naisia ja saa nautintoa tulipalojen katsomisesta. Mutta miksi hän on sellainen kuin on? Onko hän jäänyt ilman huolenpitoa, onko hän estynyt, mikä häntä vaivaa? Laulun henkilöä ei ikävä kyllä voi viedä terapiaan.”

13. Arabian Lawrence
”Hyvin epäkäytännöllinen ja matkustamiseen tottumaton nainen pakenee ihmissuhdekriisiä autenttisiin oloihin heimon luo, joka liikkuu erämaan halki kameleilla.”