Mielipide: Soittaisipa Neil Young huomenna klassikoiden lisäksi myös nämä uudemman tuotannon helmet

Toimittaja esittää kolme (turhaa) biisitoivetta Neil Youngin huomiselle keikalle.

Jay Blakesberg

Neil Young esiintyy Promise of the Real -yhtyeen tukemana Hartwall Arenalla huomenna sunnuntaina, 3. heinäkuuta, ja kuten aiemmin raportoimme, settilistalle mahtuu todennäköisesti useampiakin klassikkobiisejä. Tässä kuitenkin kolme henkilökohtaista toivebiisiäni, jotka löytyvät Youngin uudemmilta albumeilta.

(Toiveet ovat todennäköisesti turhia, sillä Youngin ja yhtyeen settilista näyttää pysyneen melko samana kevään mittaan, mutta ehkäpä encorena…)

1. Love and War

Vuoden 2010 Le Noise -albumilta löytyvä balladi on ensimmäinen kappale, joka sai minut lopultakin ostamaan Neil Youngin levyn. Näin biisin live-taltioinnin muistaakseni Jonathan Demmen ohjaamassa konserttielokuvassa Neil Young Journeys (2011), jossa se erottui joukosta edukseen. Love and War on yksinkertaisuudessaan suorastaan minimalistinen balladi, jonka sanoitus on poikkeuksellisen kolkko ja ytimekäs: Siinä Young tuntuu myöntävän suoraan, että vaikka hän laulaa sodasta ja rakkaudesta, on kumpaakin lopulta vaikea ymmärtää.

2. Walk Like a Giant

Hemmetti soikoon tätä biisiä livenä! Kun Young vuonna 2013 esiinty Crazy Horsen kanssa Helsingin Kaisaniemenpuistossa, tuntui yleisö syttyvän erityisesti Heart of Goldista ja Blowin’ in the Wind -coverista, mutta todellinen helmi keikalla oli Walk Like a Giant. Tarttuva vihellysmelodia ja sanoitus, liikkumaan pakottava poljento sekä nautinnollisen kirskuva äänimaisema nostavat biisin myös Psychedelic Pill -albumin (2012) parhaaksi raidaksi, joka lopussa hajoaa herkullisesti lähes pelkäksi meteliksi. Tämän konsertissa koettuani minun oli yksinkertaisesti pakko rientää levykaupoille.

3. People Want to Hear About Love

Youngin Promise of the Realin kanssa viime vuonna julkaisema The Monsanto Years -albumi sai enimmäkseen keskinkertaisia arvioita, mutta nyt jälkijunassa levyyn tutustuneena löysin siitä paljon hyvää ja kiinnostavaa. GMO- ja hyönteismyrkkytuotannosta tunnettua Monsanto-yhtiötä suoraan kritisoiva levy tuntuu erittäinkin tuoreelta, ja People Want to Hear About Love on levyn tarttuvinta antia. Youngin sanoitus tuntuu naljailevan sen kustannuksella, etteikö rock-kappaleessa saisi käsitellä vakavia aiheita.

Don’t say pesticides are causing autistic children
People want to hear about love
Don’t say people don’t vote because they don’t trust the candidates
People want to hear about love

Kappaletta ei laillisesti ole kuunneltavissa muualla kuin Tidalissa, mutta palvelun tunnukset omistavat voivat kuunnella sen alta.