Muistatko (maailman parhaan) Björkin (maailman parhaat) musavideot (maailman parhaalta) Homogenicilta? – klassikkolevy tänään 20 vee

Muistellaan yhdessä Islannin (maailman) ainutlaatuisimman musiikkitaiteilijan megaklassikkoa palaamalla sen hypnoottisiin musavideoihin.

https://youtu.be/GqYh-N_kcds

Björkin Homogenic olisi voinut lässähtää traagisesti.

Naisen edellinen levy Post (1995) julistettiin ympäri maailman musiikkimedioiden yhdeksi pop-historian tärkeimmistä, parhaista levyistä. Björkillä oli siis vuoden 1997 syyskuussa, Homogenicin julkaisun kynnyksellä, käsittämättömän paljon todistettavaa.

Tämä islantilainen menninkäinen kuitenkin purjehti suvereenisti odotusten yli, halki ja poikki ja synnytti uuden monitasoisen taideteoksen, joka oli vähintään yhtä omaleimainen, kaunis, pysäyttävä ja rajoja rikkova kuin edeltäjänsä.

Istutaan siis hetkeksi hiljaa alas ja palataan niihin tunnelmiin, jotka johtivat eräänkin kuuluisan hetken tallentumiseen Brit Awardseissa, kun tämä ”kiitollinen viinirypäle” vastaanotti parhaan ulkomaisen naismuusikon palkinnon.

Seuraavassa siis Homogenic-levyn sinkkubiiseistä tehdyt björkmäisistä björkmäisimmät musavideot.

1. Hunter

Paul Whiten ohjaama Hunter on asteikolla yhdestä Björkiin varsin hillitty taidepläjäys, jossa Björk hitaasti muuntautuu omien sanojensa mukaan ”teknokarhuksi”.

 

2. Jóga

Björkin parhaasta ystävästä Jóga Johannsdóttirista kertova biisi sai seurakseen Björkin luotto-ohjaaja Michel Gondryn tekemän videon, joka on sekin harvinaisen yksinkertainen, mutta jylhän vaikuttava matka Islannin järisyttävään luontoon ja siitä Björkin sydämeen.

 

3. Bachelorette

Michel Gondryn ohjaama ikimuistoinen Bachelorette ei tarvitse esittelyä biisinä eikä videona.

 

4. Alarm Call

Tiesitkö, että Alarm Call -biisille tehtiin alun perin kaksi videota? Paul Whiten ohjaama ensimmäinen versio ei kohdannut Björkin suosiota eikä odotuksia, joten hey presto, muusikko hankki Alexander McQueenin tekemään paremman. Koska jos joku saa yhden maailman jännittävimmistä muotisuunnittelijoista alkamaan sivutoimiseksi musavideo-ohjaajaksi, se on Björk.

 

5. All Is Full of Love

Björk saa kaiken kuulostamaan ja näyttämään itseltään, vaikka teosten luonne olisi keskenään täysin erilaisia. Autechren ja Aphex Twinin kaltaisille IDM-bändeille videoita aiemmin tehnyt Chris Cunningham ohjasi Björkin hellään balladiin futuristisen tarinan, jonka visuaalinen ilme onnistuu olemaan samanaikaisesti kylmän kliininen ja syvän lempeä.