HIM-nostalgiamatka Rumban arkistoista

09.03.2017

HIM ilmoitti viikonloppuna lopettavansa uransa. Helsinkiläisyhtyeen lopettamispäätös ei ollut kaikista yllättävin, mutta uutinen otettiin luonnollisesti haikein mielin vastaan.

Sukelsimme Rumban arkistoihin ja palautimme mieliimme miten HIM on lehdelle kelvannut.

Vuonna 1997 ilmestyi yhtyeen debyyttialbumi Greatest Lovesongs vol. 666. Sen tiimoilta tehdyssä haastattelussa Ville Valo vielä pohdiskeli, mikä tulisi ensimmäiseksi singleksi. Valo myös totesi, ettei häntä haittaa, jos bändi henkilöityy vahvasti häneen – käyttäen esimerkkinä Danzigia. Haastattelussa myös heitettiin ensi kertaa ilmoille termi love metal, joskin pirullisesti virnuillen.

HIMin esikois-ep oli nostanut odotukset korkealle, mutta levyarviossa todetaan albumin ”lunastavan ne kaikki”. Arvonasaksi Greatest Lovesongs vol. 666 sai 9. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuoden 2000 ensimmäisen Rumban kannessa komeili Ville Valo. HIM oli suursuosion kynnyksellä ja yhtyeen jäsenten toikkarointia yöelämässä seurasi silmä kovana muuan Nisse M. Valo oli äänestetty kärkikahinoihin vuoden kotimaiseksi seksisymboliksi. Haastattelussa hän ilmoitti omaksi seksisymbolikseen Madonnan ja kertoi kuinka joutuu landella munienpuristelun ja väkisinsuutelun uhriksi.

Razorblade Romance sai levyarviossa arvosanan 8 ja siitä kirjoitettiin muun muassa, että ”jos se johtaa läpimurtoon tai mihinkään sen tapaiseen, minä ainakin iloitsen”. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuonna 2001 ilmestynyt Deep Shadows and Brilliant Highlights soi edeltäjiään kevyemmin ja maalailevammin. Arvosanojen perusteella HIM oli laskusuhdanteessa: se ei ollut huono eikä hyvä, vaan 6/10. Janne Flinkkilä kirjoitti, että ”tämä levy saattaa saada goottitytöt pesemään puuterinsa, mutta toivottavasti joku Bon Jovi -fanikin vaihtaa kännykkälogokseen heartgrammin”. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuonna 2003 uutisoitiin Britannian valloituksesta. Valju edellislevy oli jätetty taakse ja tuottajaksi palasi Hiili Hiilesmaa. Love Metal sai levyarviossa neljä tähteä ja Samuli Knuuti toteaa, että ”juuri tältä HIMin kuuluukin kuulostaa, laavamaiselta, kompromissittomalta, ylvään epämuodikkaalta”. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

HIM sai ensimmäistä kertaa Rumbassa täyden arvosanan viiden tähden muodossa Dark Light -levyllään (2005). ”Dark Lightin kohdalla on viisainta unohtaa ulkomusiikillinen hype ja keskittyä itse levyyn, joka on parempi kuin kenelläkään rationaaliseen ajatteluun kykenevällä ihmisellä olisi ollut oikeus odottaa”, kirjoitta Tapio Ahola arviossaan. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Hyvän vastaanoton sai myös Venus Doom (2007). Neljän tähden arvoista albumia kuvaillaan vahvaksi, kypsäksi ja vaivattoman lahjakkaaksi. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuonna 2010 Ville Valo antaa haastattelussa kanteenkin nostetun kommentin ”menkoistaan”. Screamworks: Love in Theory and Practice tienaa bändille jälleen viisi tähteä. ”Jos tämä levy ei nosta HIMiä supertähdiksi, en ymmärrä maailmasta mitään”, Jean Ramsay päättää arvionsa. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Yhtyeen viimeiseksi levyksi jäänyt Tears on Tape (2013) sai kolme ja puoli tähteä. Yllätyksetöntä albumia kuvaillaan tavaramerkki-HIMiksi. Päätämme tämän HIM-katsauksen siihen ja kiitämme yhtyettä näistä parista vuosikymmenestä. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Lisää luettavaa