Valehtelematta klassikko – räppivaikuttajat kehuvat Kemmurua

Kymmenen vuotta täyttäneestä Kemmurun Kehumatta paras -albumista on muotoutunut hiphop-eepos, joka on toiminut suunnannäyttäjänä lukuisille kotimaisille rap-artisteille. Kemmurun tullessa puheeksi yhä useampi alan vaikuttaja ottaa empimättä hatun pois päästään.

”Kemmurua tituleerattiin jo 10 vuotta sitten levyarvosteluissa ja lehtijutuissa suomirapin konkareiksi. Sen vuoksi tulee miettineeksi, miksi heitä pitäisi nykyään nimittää. Ehkä ikoneiksi tai instituutioksi”, pohtii Kultabassokerhon MC J-P.

Lokakuussa 2006 ilmestyneen levyn promootiotyö hoidettiin asiaankuuluvalla tavalla, ilman sen suurempia markkinointistrategioita.

”Muistan elävästi, kuinka jätkät kävivät sissimarkkinoimassa levyä heilumalla pahvikylttien kanssa Lasipalatsin kulmalla Aamu-tv:n studion ikkunan takana. Albumista tuli jotenkin saman tien klassikko”, MC J-P jatkaa.

Samaisena vuonna Chyde teki ­YleX:lle­ Mestarisoundi-ohjelmaa, jonka ensimmäisiä artistivieraita olivat juuri Aksim ja Jodarok.

”Tuo vuosi oli itselleni ehkä aktiivisinta aikaa, mitä tulee suomirapin seuraamiseen laajemmalti. Aksimin ja Jodan kanssa oltiin tunnettu jo pitkään, ja pidin niiden tekemisistä todella paljon”, hän kertoo.

Erityisesti Stepa muistelee levyn ilmestymisaikoja lämmöllä, sillä niihin aikoihin hän teki ensimmäisiä keikkojaan. Useimmiten keikat sijoittuivat samoihin paikkoihin Kemmurun kanssa.

”Sain omat rap-opetukset suoraan kehumatta parhailta. Olen yksi onnekas paskiainen, kun olen saanut juuri nämä herrat esikuvikseni.”

Albumina Kehumatta paras saa erityismainintoja tuotannollisen laatunsa sekä murretta ja viihdyttäviä kielikuvia pursuilevien sanoitustensa ansiosta. Esimerkiksi Landespedestä on tullut kappale, jota on lainattu monessa yhteydessä kotimaista reality-viihdettä myöten.

”Jossain kohtaa sitä on joku Big Brotherin kilpailijakin siteerannut. En tosin silloin tiennyt, oliko tuo BB-konneksioni niin hyvä juttu”, naurahtaa Landespede-biisillä mukana oleva Hannibal.

”Jossain vaiheessa tehtiin joku keikkakin sillä nimellä. Siihen kokoonpanoon kuului minun lisäkseni ainakin Joda, Soppa ja TKK. Meillä oli Pahojen viinien kanssa t-paitakin, missä oli Spede Pasasen profiili tähkä suussa. Meillä oli Landespede-movement – ja on edelleen.”

Chyde kertoo näkevänsä Landespeden hyvin myös Tulenkantajien tai Hannibalin ja Sopan teoksena.

”Myönnän, että jouduin tsekkaamaan internetistä, mitkä biisit tällä levyllä olikaan. Kemmuru on ollut itselleni aina jotenkin isompi juttu kuin vain niiden tekemät levyt. Kehumatta paras -albumin seurauksena Kemmuru tosin nosti uudelle tasolle myös musiikin ulkoiset tekijät, aina logoista ja kuvista jäbien henkilökohtaisiin aliaksiin”, Chyde huomauttaa viitaten Bläkie, Loco & Luchi Lover -kappaleeseen.

MC J-P antaa erityismaininnan kahdeksan minuutin mittaiselle Goodbye Mister White Man -possebiisille. Kappaleella riimittelevät myös Super Janne, Seyed Ali, Tonoslono, Karri Koira, Rolf Teneriffa ja Särre. Klassikot eivät kuitenkaan lopu tähän.

”Vielä nykyäänkin sellaiset biisit kuin Koputa puuta, Landespede tai Bläkie, Loco & Luchi Lover saavat pään nyökkäämään ja suun tuplailemaan aikaa erinomaisesti kestäneitä versejä. Räppipassi pysynee siis leimattuna.”

Stepa on tehnyt Oon 1- ja Oon 2 -biisien innoittamana tulevalle levylleen aivan oman, tälle vuosituhannelle päivitetyn version samasta aiheesta. Teos kantaa luonnollisesti nimeä Oon 3, ja sillä ovat mukana Are ja Nelli Milan.

”Se on jatko-osa sekä pieni kiitos ja kunnioitus näille kolmelle mukavalle herralle, jotka ovat jo vuosia näyttäneet, mitä suomalainen rap voi parhaimmillaan olla. Eläköön Kemmuru.”