Apparatjik: We Are Here – Superbändin elektrorocktylsäke

”Apparatjik-superbändin musiikissa kuuluu Mew’n vaikutus, mutta Mew ei ole koskaan kuulostanut näin tympeältä”, kirjoittaa Oskari Onninen arvostelussaan.

Apparatjik: We Are Here
Meta Merge Un

Coldplayn basisti Guy Berrymanin, Mew’n laulaja Jonas Bjerren, A-ha-synisti Magne Furuholmenin ja tuottaja Martin Terefen muodostama Apparatjik pyrkii ilmeisesti kuvailemaan musiikkiaan levynkannellaan.

Siinä on ruokottoman ruma powerpoint-koordinaatisto, jolla bändi ilmoittaa levyn nimen avulla sijoittuvansa liian yksinkertaisen, epävakaan ja ennustamattoman väliin.

Kuvaus on varsin osuva, sillä Apparatjikin musiikki on koneellista ja epärytmistä vaihtoehtorockia. Alun Deadbeat ja Datascroller menevät hektisyydessään jopa raivostuttavuuden puolelle – varsinkin, kun levyllä ei voi puhua melodioiden riemujuhlasta missään vaiheessa.

Jäsenten emobändeistä Apparatjikin musiikissa kuuluu lähinnä Mew. Bjerren tunnistettava laulutapa, ajoin progressiiviset rytmit ja tutun lempeästi koneiden päällä soiva piano aiheuttavatkin ajoin ihmetyksen tunteita, sillä eihän Mew ole koskaan kuulostanut näin tympeältä.

Suoraviivaisemman biisiosaston Arrows & Bow ja Antlers ovat ainoa syy, miksi We Are Herelle voi antaa edes kuriositeetin tittelin.

Teksti: Oskari Onninen, kuva: Apparatjik