Arviossa SMC Lähiörotat: Raffii Suomi-flättii – Rap-kollektiivin odotetulla debyytillä kuuluvat skeittispotit ja nistielämä

10.07.2011

Kestääkö skeittileffoilla ja musiikkivideoilla alkanut hype täyden levyn mitan? Anton Vanha-Majamaa kertoo.

Teksti: Anton Vanha-Majamaa, kuva: SMC Lähiörotat

SMC Lähiörotat: Raffii Suomi-flättii
Full House

SMC Lähiörottien debyyttilevy on varmasti vuoden odotetuimpia kotimaisia hiphop-julkaisuja. Avionin Prinssin, Junon, Thonoslonon, Tuplajugin ja Erä-koiran johtama kollektiivi pohjaa musiikkinsa pääkaupunkiseudun betonilähiöihin: lyriikoissa kaikuu harmaista elementtirakenteista kumpuava staattisuus ja siinä selviytyminen. Osa kiipeää skeittirampeille, loput notkahtavat päihdekoukkuun.

Teemat ovat paikoin raskaita, mutta sävy ei ole kriittinen vaan lähiöhelvetin sisältä toteava. Levyn päättävä Yks risti kaks voisi sortua moralisointiin, mutta pitää katsannan neutraalina, vaikka synkät aiheet kumisevat riimeissä: ”Päivii, vuosii, kuolemasta kuosii / ja viikatemieskin yliannostusta suosii.”

Vastapainona tarjotaan paljon nuoruusvuosien nostalgiaa. Parhaiten onnistuu torvien säestämä Raffii Suomi-flättii, josta saa varmasti enemmän irti, jos on pyörinyt samoissa piireissä Daggersin, Los Lepesin ja Espoo-Wun kaltaisten skedejengien kanssa. Bonus-dvd:ltä löytyvällä musavideolla valtava posse skeittaa ja fiilistelee ympäri Helsingin katuja, ja featteja kuullaan Asalta, HenryWho?:lta ja Ameebalta. Väliin leikataan pätkiä porukoiden skeittipätkistä vuosikymmenen takaa.

Ryhmästä edukseen esiintyy erityisesti tyyliltään virkistävä Avionin Prinssi. Vanhaa stadin slangia tulvivat riimit saavat höristämään korvia, ja erityisesti Mihin vaan meet -raidan käynnistävä osio on neroutta. Siihen myös ladotaan perään täydellisen kontrastin tarjoava Jodarokin vierailu: ”Anteeks hei jäppinen mut mie en puhu ruotsia”.

Kappaleista puolet on nähty ja kuultu ennakkoon: levyn avaava Northside Nagetti nähtiin Skatemaniacs-skeittileffan yhteydessä jo 2009, vaikka levylle se onkin äänitetty uudestaan tuoreilla taustoilla. Tuntuukin, että rottien flow on sen jälkeen kehittynyt huimasti. Jo seuraavalla Lähiörotat skujaa -raidalla tekstit soljuvat paljon nätimmin, ja kulttihahmoksi noussut Erä-koira saa hymyilemään hölmöllä riimittelyllään.

SMC Lähiörotat on uusin todistus Suomi-rapin vahvasta tilasta. Pääkaupunkiseudulta poiketaan vielä kehän ulkopuolelle Lahden legendaariseen Torveen ja mukaan napataan El Maestro ja Raikka. Ei huono juttu lainkaan.

Arvio on julkaistu Rumbassa 9–10/11

Lisää luettavaa