Arviossa I Am Thor: Piinallinen, surullinen ja huvittava kertomus erään rock-kummajaisen syöksykierteestä

09.04.2015

”I Am Thorin rekvisiitta on peräisin This Is Spinal Tapistä (1984), käsikirjoitus The Story of Anvilista (2008) ja pääosan esittäjä Monsterimiehestä (2014). Itse tehdyssä leluhaarniskassa tuulimyllyjä vastaan taisteleva Thor viihdyttää sirkukseen saapuneita vaikka väkisin”, kirjoittaa Jukka Hätinen arviossaan.

Dokumentista on kolme näytöstä Night Visions -elokuvafestivaalilla 15.–18. huhtikuuta.

I Am Thor
Ohjaus: Ryan Wise

Arvosana: 7,0

Palkittu kehonrakentaja Jon Mikl Thor löytää kutsumuksensa heavy metalin parista 1970-luvun lopulla. Nopean nousukiidon jälkeen lasketellaan mäkeä niin hartaasti, että heikompi olisi jäänyt minttukaakaolle noin sata rinnekahvilaa sitten.

I Am Thor -dokumentti kertoo kanadalaisen metallilaulajan tarinan. Thor unelmoi tähteydestä ja maailman suurimmasta rock-show’sta. Thor unelmoi ja unelmoi, hakkaa päätään seinään bändikavereiden, naisystävien, managereiden ja levy-yhtiöiden hypätessä pois sympaattisesta surulliseksi muuttuvan yhden miehen karavaanin kyydistä.

Puhuvia päitä on tasapainotettu ansiokkaalla arkistomateriaalilla. Komeista kuvista käy ilmi, että breikkaus on käynyt lähellä. Siihen liittyen muutama mystinen tarina jää selittämättä auki. Sitten ollaankin jo pikkuklubilla käsivarakameran kanssa.

I Am Thorin rekvisiitta on peräisin This Is Spinal Tapistä (1984), käsikirjoitus The Story of Anvilista (2008) ja pääosan esittäjä Monsterimiehestä (2014). Itse tehdyssä leluhaarniskassa tuulimyllyjä vastaan taisteleva Thor viihdyttää sirkukseen saapuneita vaikka väkisin.

Thorin on oltava Thor tai kuoltava sitä tehdessä. Määrätietoisuuden ja pakkomielteisyyden rajan hämärtyminen on piinallista seurattavaa kotisohvalta.

Dokumentti tuo pöhöttyneen ja puolisokean, ties kuinka monetta paluuta tekevän Thorin myös Suomeen ja Ruotsiin. Hänelle esitetään hopeatarjottimella mahdollisuus kunniallisiin viikinkihautajaisiin. Ei ole vaikea arvata, tarttuuko Thor tarjoukseen.

Lisää luettavaa