Intertekstiä ja post-breakup-seksiä – Arviossa Kasmirin AMK Dropout

AMK Dropout on kuin t-paitaan painettu, muualta lainattu ja hivenen muokattu slogan, jonka tärkein tehtävä on jäädä mieleen”, kirjoittaa Heini Strand arviossaan.

Arvio on julkaistu Rumbassa 8/14.

Kasmir: AMK Dropout
Universal
3-puoli

Levy kuin slogan.

AMKdropoutOnko tämä sukupolvijuttu? Aikakauden tunnusmerkki? Nykypopin ominaispiirre? Vai jotain ihan irrallista, kenties kuulijan korvissa?

Kasmirin debyytin silmiinpistävin piirre on intertekstien paljous. Silmiinpistävin siksi, että albumin merkityskerrostumat ovat kuvia ja nimiä. Levyn kannessa Kanye West yhdistyy Rage Against the Machineen, ja biisit ovat täynnä popkulttuurin palasia Ryan Goslingista Air Maxeihin.

Kasmir on se mies, jota on kiittäminen viime kesänä yhteislauluihin yltympäri yllyttäneestä Vadelmaveneestä. Kerrankin kesähitti oli sitä harvinaista laatua, joka ei taajaan toistettunakaan ylittänyt ärsytyskynnystä. Onneksi Kasmir ei jäänyt jollottelemaan yhdellä hitillä ja vetämään vartin festarikeikkoja, vaan ehätti julkaisemaan esikoisalbumin heti vesien viilennyttyä.

Alan miehet Hank Solo ja Jonas W. Karlsson ovat tuottaneet AMK Dropoutin taidokkaasti ajan henkeä hönkien. EDM:llä ja popsoulilla kyllästetty lopputulos on miltei liiankin siisti. Kasmirin lauluääni on kaunis, kuulas ja helposti korkealle yltävä, joten rosoisempi soundi olisi voinut tuoda biiseihin kiinnostavaa kontrastia.

Vaan haitanneeko tuo, sillä nämä biisit ovat hyviä. Vadelmavene ei suinkaan sisällä levyn parasta huudatusta. Ryan Gosling, Iholla ja Wowwowwow ovat kappaleita, joiden kertosäkeet saavat antamaan anteeksi lyyriset lipsahdukset. Jopa Rumaa saa hoilaamaan mukanaan, vaikkeivät sen sanat sitä hyvin kestäkään: ”Me ollaan enää vaan eksii / Pelkkää post-breakup-seksii / Me ollaan rumaa rumaa rumaa”.

Levyä läpäisevä intertekstuaalisuus tuntuu lopulta jäävän pelkkään pintaan. Kuulin pitkään Indiana Jones -skitin virheellisesti: ”Mä oon sun Idi Amin”. Hirmudiktaattori, kolonialistinen sankariseikkailija, ihan sama. Tärkeintä ovat (mieli)kuvat ja tutut nimet, eivät todelliset tarinat niiden takana.

AMK Dropout on kuin t-paitaan painettu, muualta lainattu ja hivenen muokattu slogan, jonka tärkein tehtävä on jäädä mieleen. Levyssä on paljon hyvää, eikä mitään pahaa, muttei kovin syvääkään.

Heini Strand