Iso H – Lähelle on pitkä matka

Fintelligens on ollut tauolla jo vuosia. Bändin lyhyempi kaljupää Elastinen on ehtinyt tämän jälkeen tehtailla jo kaksi sooloalbumia ja mixtapen, mutta Iso H:n ensimmäinen soolo näkee päivänvalon vasta nyt. H jäi aikanaan pois Fintelligensin toiminnasta, koska kiertue-elämä alkoi masentaa häntä. Sen jälkeen kuvioon tuli vielä totaalikieltäytyminen ja siitä tuomittu vankilareissu.

Lähelle on pitkä matka henkii huolellista valmistelua niin biittipuolella kuin lyriikoissakin. Vaikka spontaanius ja irtonaisuus tekevät rap-levyille hyvää, H:n paneutumista ei voi kuin ihailla. Ainoastaan samojen aiheiden toistuminen biisistä toiseen rikkoo levyn tunnelmaa. Sävy ei kuitenkaan ole saarnaava, mikä pelastaa lievän toiston.

Rähinän tuottajaporukan tekemiä taustoja ei voi ylistää kovin kekseliäiksi, mutta tutuista aineksista huolimatta niihin kiinnittää huomiota muutenkin kuin H:n räppien rytmittäjänä.

Albumi on peruslaatuinen kokonaisuus, josta puuttuu hieman oivalluksia ja jossa on hieman liikaa keskitason suorittamista. Hyvä paluu, mutta odotin enemmän.