Etenee
”Tuu, tuu, tuu, tuu, tuu, tuu, tuu, pitää muuttuu!” Kun Biolapset-kokoonpano yhtyy lauluun Vestan kanssa housebiitin päälle, en voi ajatella kuin yhtä nimeä: Björk. Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden lasten osallistaminen vaihtoehtopoppiin on tempaus tai statement, jollaista voisi odottaa islantilaisikonilta.
.
Mielleyhtymät eivät lopu tähän. Vestan kakkosalbumi Uskon tulevaan on sekalaisuudessaan ja sekavuudessaan intensiivinen kokonaisuus. Tyylit ja teemat poukkoilevat, toisinaan jopa kappaleiden sisällä, kuuntelijaa haastavasti ja ison kuvan hahmottaminen ottaa aikansa. Näillä sanoilla voisi kuvailla myös Post– tai Homogenic-albumeita. 1990-luvun lopun Björkin musiikillisessa estetiikassa on paljon samaa kuin Vestan levyllä, vaikka viimeksi mainitun lähestyminen on erehtymättömän 2020-lukulainen – jopa ilman träppihaitsuja tai purkkapunkia.
.
Uskon tulevaan -levyllä Billie Eilishin tummasävyinen alakulo on sulassa sovussa Charli XCX:n autotunetetun hyperpop-pirskahtelun tai FKA Twigsin taide-r&b:n kanssa. Albumilla on rutkasti rohkeaa kokeilullisuutta kuten Chisun Momentumilla mutta myös konventionaalista laulunkirjoitusta kuin vaikkapa Vapaa ja yksin -levyllä.
.
Tekstittäjänä Vesta on kiehtova ja moniulotteinen, oikeastaan häikäisevän hyvä tänä rautalangasta vääntävän suomalaisen poplyriikan aikakautena. Esimerkkinä vaikkapa Kotiosoite, joka alkaa jatkoille kosiskeluna mutta tekeekin käännöksen mielenterveysongelmista toipumiseen. Tai Coolrnb, joka leikittelee naiiveilla hätä-jätä-mätä-riimeillä mutta tuntuu tutkivan nerokkaalla tavalla sosiaalisen median odotusten ja niiden luoman ahdistuksen rajapintaa.
.
Vestan toista albumia jouduttiin odottelemaan peräti neljä vuotta, mutta nyt tuntuu, että tässä riittää pureksittavaa vuosiksi eteenpäin.