Slap That Bass! –rockabillyboksi on rohkea kulttuuriteko

Sadan ja viiden biisin rockabillykattaukseen mahtuu enemmän huippuja kuin huteja.

Eri esittäjiä:
Slap That Bass! –The Story of Finnish Rockabilly & 50’s Style Rock ‘n’ roll 1979-2009
(Johanna)
4stars

Rumbaa ja Rytmiä taannoin päätoimittanut Mikko Aaltonen otti freelanceriksi palattuaan rockabillyhärkää tiukasti sarvista. Lopputuloksena on muhkea äänistoori 1950-luvun rock n’ rolliin pohjautuvasta musiikista Suomessa vuosina 1979-2009.

Sadanviiden biisin mittaiselta boksilta kuuluu hyvin, miten epätasaisia suomalaiset ’billybändit olivat niin sanottuna boomiaikana 1979-1982. Aallon alulle laittanut Teddy And The Tigers kestää kuuntelua hyvin tänäkin päivänä, eikä Buck Jonesin moninaisissa tekemisissä ole moitteen sijaa.

Sen sijaan nuorisolehti Suosikin skaboissa mestaroineiden Generalsin, Cruisersin ja Frankie & Loversin jannut ovat olleet liikkeellä kevyin eväin.

Missä mennään tätä nykyä? Alan tapahtumia osuu joka viikonlopulle, ja biisintekijät ovat tyylitajuisia. Uusiakin tulokkaita lienee piireissä.

Tämän vuosituhannen tuotoksia esittelevällä neljännellä kiekolla alakulttuurin elinvoimaisuus näyttäytyy kuitenkin yhä kokeneiden soittajien ja orkestereiden voimin. The Barnshakers, Red Hot ja The Munsons lukeutuvat kärkipäähän.

Teksti: Ola Saarinen

Lue koko arvio Rumbasta 3/10