Haastattelu: Chebaleba kertoo uudesta ep:stään, sen erikoisesta julkaisukeikasta ja julkaisupäivämäärän salaisesta merkityksestä

21.04.2015

Helsinkiläisräppäri Chebaleba on jo kokenut muusikko, ja kokemusta löytyy myös musiikkivideoiden tekemisestä. Artisti on tuottanut kuvallista antia esimerkiksi Tippa-T:n Mehu-hittiin. Kappale muuten valittiin Rumban toimituksen äänestyksessä vuoden 2014 toiseksi parhaaksi kotimaiseksi biisiksi.

Chebaleba eli Teemu Sairio esitteli eilen 20. huhtikuuta jo kuudennen julkaisunsa, 6.0-ep:n. Kysyimmä räppäriltä muutaman kysymyksen aiheesta.

 

Julkaisit juuri uuden ep:n. Oletko tyytyväinen lopputulokseen?

”Kyllä, olen todella tyytyväinen lopputulokseen kaikin puolin.”

Tämä on jo kuudes julkaisusi. Oletko päässyt urallasi siihen pisteeseen, mihin aloittelevana räppärinä halusit?

”Minulla ei ole ikinä ollut mitään tavoitteita päästä mihinkään tiettyyn pisteeseen räppärinä. Olen kyllä ollut jo useamman vuoden sellaisessa tilanteessa, että olen päässyt tekemään siistejä juttuja, vetämään isoja keikkoja ja tekemään asioita, jollaisista en olisi edes uskaltanut unelmoida sillon, kun aloin tehdä musiikkia.

Olen ollut vetämässä isoja keikkoja festareilla kuten Blockfest, Summer Up, Provinssirock, Q-stock ja Seinäjoki Hiphop-Festival. Viimeisin vähän erilainen keikka oli, kun kävin lämppäämässä Elastista Kauppakeskus Kaaren katolla. Faneilta tulee todella hyvää palautetta, ja se on yksi isoimmista jutuista, mitä tämän tekemisestä saa.”

Julkaisit edellisen tuotoksesi Monspin kautta. Miksi julkaisit uutuutesi omakustanteena?

”Monspilla hommat toimivat todella hyvin, mutta halusin kokeilla jotain muuta. Kävin soittamassa uutta matskua useammalla levy-yhtiöllä, mutta ei vain natsannut. Omakustanteena julkaiseminen oli jotenkin luonteva veto, koska itsellä on jo niin iso fanikunta ja todella hyvät kontaktit, että pystyn itse tekemään ja suunnittelemaan kaiken tarvittavan julkaisujen ja markkinoinnin suhteen.

Minulla on maailman paras manageri, oma vaimo, jonka ansiosta kaikki on mahdollista. Nykyjään on niin helppo tuoda omat matskut esille YouTubessa, Spotifyssa, Facebookissa ja Instagramissa. Oli se sitten jotain musiikkivideoihin liittyvää, musiikkia, kuvia tai keikkoja.”

Tällä ep:llä on monta erilaista taustabiittiä. Levyltä voi kuulla sekä perinteisempää räppiä, amerikkalaisen DJ Mustardin tuotannon mieleen tuovaa hittihakuisempaa materiaalia että yhden livebändin kanssa tehdyn kappaleen. Kuullaanko jotain näistä tyyleistä lisää mahdollisella tulevalla levylläsi?

”Tykkään tehdä todella erilaisia biisejä, ja levyilläni on aina ollut vähän sama teema. Nykyjään saa jo tuottajilta niin hyviä biittejä, että saa tehtyä juuri sellaisia biisejä kuin haluaa. Eli varmasti seuraava levy kulkee tällä samalla linjalla. Livebändin kanssa levyttäminen oli itselleni uusi kokemus, ja se oli todella siistiä. Bändikuvioita kuullaan vielä jatkossakin.”

Ep:lläsi vierailee monenlaisia räppäreitä ja r&b-laulaja Nefer. Miten päädyit tekemään yhteistyötä nimenomaan tämän kavalkadin kanssa?

”Useimmat levyn fiiteistä, VilleGalle, Tantr Slangrr ja Nefer ovat olleet biiseissäni vierailemassa aiemminkin, ja heidän kanssa hommat toimivat. Neferin halusin ehdottomasti mukaan levylle laulamaan, ja hänen äänensä sopi täydellisesti Oikee aika -biisiin. Tippa-T:hen tutustuin, kun kuvasin Mehu-musiikkivideon, ja sitten kun minulla oli jo VilleGalle fiitissä, niin Tippa-T natsasi hyvin Herää pahvi -biisiin messiin.”

Musiikkivideoiden onnistuminen määritellään paljolti niiden jakokertoimen mukaan. Kesäfiilistelyy-videotasi on katsottu 1,4 miljoonaa kertaa. Miten alat suunnitella uutta videota, jotta saisit siitä mahdollisimman tehokkaan viraali-ilmiön?

Kesäfiilistelyy-musavideon on tehnyt Jukka Metsäaho yhteistyössä Valofirman kanssa. Suunniteltiin video Jukan kanssa, mutta ei siinä vaiheessa olisi voinut uskoa, että siitä tulee noin iso juttu.

Ne olivat hauskimmat musavideokuvaukset, missä olen ikinä ollut, ja se ilo välittyy hyvin katsojalle. Siinä videon suosio varmaan piilee, ja sellaista on aika vaikea lähteä yrittämään.

Omien musavideoiden kanssa lähden aina siitä liikkeelle, että haluan niihin jotain uutta ja ne kuvastavat kappaleen fiilistä. En niinkään mieti videoiden viraalipotentiaalia. Yleensä kehitän jonkun idean, joka sopii biisiin joko fiiliksen puolesta tai lyriikoiden pohjalta ja alan miettiä, miten sen saisi toteutettua mahdollisimman hyvin käyttämättä siihen hirveästi rahaa. Siinä vaiheessa hyvät suhteet tulevat käyttöön.”

Kumpi on suurempi intohimosi, musiikki vai musiikkivideot?

”Nuo kaksi ovat olleet elämässäni niin isossa osassa ja ne menevät tällä hetkellä niin käsi kädessä, että on oikeasti vaikea sanoa, kumpi olisi suurempi intohimo.

Teen päivätöikseni videoita Über Creativella ja pääsen kyllä tekemään siistejä juttuja, mutta ehkä se tuntuu useammin työltä. Eli vastaan, että musiikki on suurempi intohimo.”

Musiikkia kuunnellaan nykyisin yhä enemmän suoratoistopalveluista. Kuinka tärkeinä pidät musiikkivideoita?

”Musiikkivideoita tulee niin kovalla sykkeellä tällä hetkellä, että omalla kohdalla ne ovat kärsineet liikatarjonnasta. Perusvideot eivät oikein enää tunnu miltään. Täytyy olla jotain uutta, että juttu toimii. Musavideot ovat nykyään artisteille todella tärkeitä, ja jatkossa niistä tulee varmasti vielä tärkeämpiä. Sekä promoamistarkoituksessa että taloudelliselta kantilta.”

Järjestät levyjulkkarit Ääniwallissa tämän viikon perjantaina (24.4). Sinun lisäksesi siellä esiintyvät Tantr Slangrr ja Ameeba. Paikan päällä järjestetään myös skeittauskisat. Mistä tämä idea lähti?

”Idea lähti siitä, kun kuvasin Kruisi hiljaa -biisiin musavideoita, jossa on paljon skeittausta. Halusin saada samaa meininkiä levyjulkkareihin ja tiesin, että Ääniwallissa tälläinen kombo onnistuisi. Niinpä päätin kokeilla järkätä tuollaista tapahtumaa.

Halusin myös alaikäisille faneille mahdollisuuden päästä näkemään keikat ja vähän skeittausta. Siellä on alaikäisille omat kisat ja keikat alkuillasta. Minulla on paljon skeittaavia frendejä ja skeittaan itsekin, joten tuollaista oli helppo alkaa tehdä.

Tantr Slangrr ja Ameeba ovat kanssa kovia ’skedenagettei’, joten halusin ne mukaan keikalle. Sain hyvät yhteistyökumppanit mukaan: Ponke’s tarjoo voittajille palkinnot, Laitilan virvoitusjuomatehdas pistää virvokkeita kisaajille sekä artisteille ja Katin tavaralta tulee myyntikoju paikalle.”

Skeittaus kuuluu ja näkyy muutenkin musiikissasi. Kruisi hiljaa -kappaleen videolla on mukana monia suomalaisia skeittareita, muun muassa Euroopan parhaaksi skeittariksi vuonna 2012 valittu Eniz Fazliov. Mitä Suomen skeittiskenessä nykyään tapahtuu?

”Olen skeitannut nyt kymmenisen vuotta, ja sillä on ollut aika iso vaikutus kaikkeen tekemiseeni. Suomen skeittiskene voi tietääkseni aika hyvin. Vähän tulee seurattua ’skeittiskene'”, mutta tasokkaita skeittileffoja ainakin tulee joka vuosi!”

Kuulut myös Epelit-nimiseen rap-yhtyeeseen. Onko Epelit mahdollisesti aktivoitumassa lähiaikoina?

”Meillä on ollut Epelit Ricowamoksen kanssa varmaan siitä asti, kun aloimme tehdä räppiä. Flippaa ja kriippaa oli ensimmäinen julkaisu Epeleiltä, ja se on herättänyt kiitettävästi mielenkiintoa. Se on vähän sellainen ikuisuusprojekti. Meillä on paljon biisin alkuja, mutta saa nähdä, kauanko kestää, kunnes saadaan jotain valmista kasattua. Sen verran kokoonpano on kuitenkin aktivoitumassa, että meillä on ensimmäinen Epelit-keikka loppukesästä eräillä festareilla!”

Sen lisäksi, että Mikael Jungnerilla on synttärit 20.4 , saattaa samainen päivämäärä olla joillekin tuttu myös kannabiskulttuurista. Onko päivän osuminen levysi julkaisupäiväksi sattumaa?

”Ei se ole sattumaa vaan ihan mietitty juttu, eräänlainen kannanotto. Samalla se oli itselleni sopiva deadline levyn tekemisen nopeuttamiseksi.”

Kuuntele Chebaleban 6.0-ep alta.

Lisää luettavaa