Haastattelu: suomireggaesta etääntynyt Nopsajalka kertoo uudesta levystään ja muistelee Kapteeni Ä-ni -aikoja

Rumban toimitusharjoittelija Tuomas Aflecht tapasi "uransa parhaan levyn" tehneen Nopsajalan, joka kertoo arvostavansa keskiluokkaistumisen hyviä puolia.

22.05.2015

Nopsajalka, oikealta nimeltään Antti Hakala, on tehnyt jo mittavan uran suomireggaen saralla viiden soolooalbumin myötä. Kun mukaan lisätään vielä kaksi levyä Elokuun ja Soul Captain Bandin kanssa sekä albumi Kapteeni Ä-ni -ryhmässä, on CV melkoinen.

Läpimurto Nopsajalka-nimellä on toki tehty jo 2000-luvun alussa, mutta todellinen breikkaus tapahtui viime vuonna julkaistulla Sun-albumilla.

Varsinkin Lupaan olla -biisi on varmasti useimmille tuttu, olihan se viime vuoden soitetuin kotimainen kappale radiossa. Nyt Nopsajalka on julkaissut Sun-levyn toisen osan Mun, joka on hänen mukaansa edeltäjäänsä tanssittavampi ja rytmikkäämpi.

Varsin sateisena keskiviikkona Nopsajalka saapui Rumban toimistolle suoraan Hei rakastaja -videonsa harjoituksista. Kiirettä miehellä on riittänyt jo vuoden päivät. Hässäkästä huolimatta leppoisalta vaikuttava Nopsajalka kertoi kuulumisiaan ja tuntemuksiaan uudesta levystä sekä ympäröivästä musiikkimaailmasta yleensä.

Alun perin mies ei lähtenyt edes tekemään kahta konseptialbumia.

”Idea tuli jossain vaiheessa mieleen, kun rankkasin niitä biisejä, mitkä päätyvät levylle. Siinä tuli sellainen vanhanaikainen idea, että haluan tehdä tiiviin kokonaisuuden, jossa on jokin määräävä tunnelma. Jotkut kappaleet sopivat paremmin yhteen kuin toiset”, Nopsajalka kertoo.

Nopsajalka kuvailee, miten Lupaan olla tietyllä tapaa leimasi albumia, jolloin Sun-levystä muodostui intiimimpi kokonaisuus. Mun puolestaan edustaa aivan toisenlaista musiikillista maailmaa.

Bändisoittoa on paljon aiempaa enemmän, ja levy tarjoaa huomattavasti runsaammin artistin omaa kokeilua, rytmiä ja fiilistelyä.

Nopsajalka tiivistää levyn näin: ”Jos täytyisi jotenkin niputtaa tuo levy yhteen, niin ne sanat olisivat vapautuneisuus, svengaavuus ja funk. Olen tähän levyyn älyttömän tyytyväinen, Mun on urani paras levy.”

Rumban numerossa 3/2012 oli laaja juttu suomireggaen noususta. Nyt genre on jo vakinaistanut paikkansa, vaikka se on edelleen vain muutamien artistien hallinnassa.

Nopsajalka ei vahvasta taustastaan huolimatta tunne olevansa enää reggaemuusikko. Reggaen tekeminen muuttui aikoinaan aavistuksen väkinäiseksi, ja muutenkin uudet ideat vaativat alalle uusia tekijöitä.

Kysymys reggaeboomista pistää artistin mietteliääksi.

”En ole enää suomireggae-artisti. Varsinkin nämä kaksi levyä, jotka olen nyt julkaissut, eivät ole sitä. Silloin, kun oli kova suosio päällä ja huomasi, että vähän joka maakunnassa tykätään kuunnella ja tanssia reggaeta, alkoi tuntua, että oli velvollisuus tehdä sitä. Sitä tunsi tavallaan kuuluvansa siihen harvaan porukkaan, joka edelleen reggaeta teki”, Nospajalka sanoo.

”En tiedä, missä tilassa ’reggaeboomi’ nykyään on, mutta ainakin omalta osalta halusin vaihtaa tyyliä. Halusin tehdä ennemmin soulia ja r&b:ta.”

Nopsajalka on joka tapauksessa onnistunut osumaan muuttuneella tyylillään kultasuoneen. Akti-levyltä löytyy yksi varsin korviin osuva laini, nimittäin: ”Haittaaks sua, jos meinasin musiikilla rikastua”.

Artisti kertoo, että oikeampi termi olisi kuitenkin ”keskiluokkaistua”. Siviilissä Antti Hakalana tunnettu Nopsajalka kiittelee sitä, ettei nykyisin tarvitse enää joka päivä miettiä, että mistä saa rahat ruokaan.

”Se tuntuu rikkaudelta.”

Nopsajalka ei vaurastumisesta huolimatta myönnä tekevänsä musiikkia hittihakuisesti. Toisaalta hän ei ajattele hittien metsästämistä negatiivisena asiana. Hitit tuovat uusia faneja ja sitä kautta keikkoja.

Sen lisäksi, että hitit turvaavat musiikin ammattimaisen tekemisen, mahdollistavat ne myös rakkaan harrastuksen ylläpitämisen: uusien kitaroiden ostamisen.

Nopsajalka teki uusimalla levyllään käytännössä kaiken itse aina äänittämistä ja miksausta myöten. Hän ei kuitenkaan leveile asialla sen kummemmin vaan pitää tyyliään yksinkertaisesti itselleen sopivana toimintatapana.

”Tein uudelle levylle suurimmilta osin kaiken itse, mutta en silti koe, että olisi mitenkään väärin, jos jotkut tuottajat tekevät toiselle artistille kaiken. Minusta on turha pitää yllä mitään artistimyyttiä, missä kaikki olisi tehtävä itse. Itse vain nautin tekemisestä.”

Suoratoistopalvelut puhuttavat nykyään yhä useammin. Viimeisimpänä isona nimenä Musen laulaja Matthew Bellamy kertoi, että nykyisin streamauksen aikakaudella albumit ovat käytännössä turhia.

Nopsajalan Lupaan olla -hittiä on soitettu Spotifyssa miltei 3,5 miljoonaa kertaa. Artistin mukaan ihmiset kuitenkin ilahtuvat saadessaan ilmaisen cd:n, eli jonkinmoista kiinnostusta fyysiseen albumiin on edelleen havaittavissa.

Vaikka fyysisiä levyjä eivät osta kuin asiaan vihkiytyneet, ei muuttunut levymyynti huolestuta. Vähentyneen myynnin sijaan Nopsajalka kiinnittää huomionsa siihen, miten kauan digitaalisella murroksella kesti ottaa paikkansa. Toisin kuin moni kollegansa, hän näkee suoratoistopalveluissa paljon hyvääkin.

”Nykyään on hyvä, että on tälläisia Spotifyn kaltaisia palveluita. Se mahdollistaa sen, että voi tutkia musiikkia kunnolla”, Nopsajalka sanoo.

”Itse olen viime aikoina kuunnellut vähän vanhempaa musiikkia. Saan siitä paljon vaikutteita. Pyrin lukemaan kaikenlaisia musiikista kertovia kirjoja, ja olen viime aikoina kuunnellut esimerkiksi Pink Floydia ja Princeä todella paljon.”

Monen muun kollegansa tavoin hän ei juuri uutta musiikkia kuuntele, ainakaan hittilistojen tutkailun lisäksi. sai mieheltä kuitenkin erikoismaininnan.

Vaikka Nopsajalka ei nykylinjallaan enää suomireggae-artisti olekaan, hänet liitetään genreen edelleen. Suomireggaen keulakuva Jukka Poika on yksi tämän hetken suosituimmista artisteista. He muodostivatkin aikoinaan yhdessä tuottaja Bommitommin kanssa Kapteeni Ä-ni -nimisen kokoonpanon.

Kapteeni Ä-ni julkaisi yhden albumin, Parhaat (2002). Sen jälkeen ei Jukka Poikaa ja Nopsajalkaa ole yhteisillä biiseillä kuultu, eikä vältämättä kuullakkaan.

”Koskaan ei pidä sanoa ei, mutta näen sen enemmänkin vahvuutena, että meillä on omat menestyksekkäät soolouramme. Sitten itselläni on vielä tämä Elokuu-porukkakin Junon ja Jonas W. Karlssonin kanssa. Eiköhän meillä ole omat selkeät kuviomme, että mitä tehdään”, Nopsajalka muotoilee.

”Toki me törmäillään edelleen Jukka Pojan kanssa, mutta molemmilla tuntuu olevan suunta enemmänkin eteenpäin. Kapteeni Ä-ni oli sitä aikaa, kun ei ollut esimerkiksi omaa perhettä, niin sitä tuli aina käytyä Leppävaaran kirjastossa. Jukka oli silloin suorittamassa siellä siviilipalvelustaan. Siellä me sitten katseltiin levyjä ja miettittiin, että mitä samplaisi ja millaista musiikkia sitä voisi tehdä. Sitten mentiin seuraavana päivänä kirjoittamaan lyriikoita ja tekemään musiikkia. Se oli sitä samaa kaikki päivät, hauskaa aikaa.”

Mitä Elokuu-yhtyeelle sitten kuuluu? Cityhumpaksi aiemmin musiikkiaan luonnehtinut yhtye nousi suosioon vuonna 2012 Hääväki saapuu -levyllään, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa.

Nopsajalalka kertoo, että syksyllä saattaa olla silläkin saralla aktivoitumista luvassa. Cityhumppaa ei ilmeisesti kuitenkaan ole luvassa.

”Tässä täytyy nyt vähän alkaa kokeilla, mitä sitten tekisi. Cityhumppa alkaa olla ehkä jo vähän kuollut käsite. Täytyy keksiä uusia ideoita”, artisti sanoo.

Kaksi levyä miltei vuoden sisään julkaissut Nopsajalka kokee, ettei jatkoa soolouralle ole tulossa heti:

”Kahden levyn jälkeen on vähän takki tyhjä. Tuli kuitenkin tehtyä niin paljon itse. Kiinnostaisi tehdä kappaleita myös muille.”

Nopsajalan voi nähdä toukokuussa 30.5. Tampereen Särkänniemellä ja 31.5. Tuusulan Montturockissa. Katso artistin loput kesäkeikat täällä.

Lisää luettavaa