Haastattelussa Glenn Danzig: ”Haluaisin tehdä vampyyricowboy-elokuvan Sergio Leonen hengessä”

Toimittaja Otso Karhu tapasi Misfits-suuruus Glenn Danzigin kesäkuun Provinssirockissa, jossa nähtiin 25-vuotisjuhlakiertueellaan parhaillaan esiintyvä Danzig-yhtye. Danzigin maine hankalana mörrimöykkynä sai lievennystä viimeistään siinä vaiheessa, kun keskustelu kääntyi herran lempiasiaan, kauhuelokuviin.

Teksti: Otso Karhu, kuva: The End Records

Horror punkin isä Glenn Danzig on vieraillut Suomessa vain muutamia kertoja, joten tämän kesän Provinssirockin Danzig-keikka oli festivaalien pienestä yleisömäärästä huolimatta odotettu tapahtuma. Perustettuaan vuonna 1977 Misfitsin Glenn Danzig on ryöpyttänyt kauhu- ja okkultismiteemansa kultiksi asti – Danzig-debyyttialbumin 25-vuotiskiertueen vierailu Provinssin päälavalla olikin monelle pääsyy festarilippujen ostoon.

Danzigista saa mediassa kuvan vaikeana ja diivamaisena persoonana, joka peruu keikkoja mielijohteesta ja haukkuu kasaan niin poliitikot kuin valtiovallan yleensä. Hän on myös ilmoittanut vihaavansa internetiä ja tarkistavansa aina valitsemansa harvat nettimediat ennen haastattelua. Jos sivusto näyttää hänestä surkealta, hän ei suostu haastatteluun. Rumbakin joutui syyniin, ja on nyt siis Danzig-approved. Lisäksi haastattelussa ei Danzigissa ollut vaikean diivan elettäkään. Hän kertoi Rumballe mielipiteitään kauhuelokuvista ja Hollywoodista.

“Oli kiva soittaa Provinssirockissa, yleisö oli mukana juhlissa. Olimme täällä myös 1995, muistan sen hyvin. Vaikka esiinnyimme nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa Doyle Wolfgang von Frankensteinin kanssa samalla lavalla, niin jenkeissä olen jo tottunut siihen”, Danzig kertoi, vaikuttaen hiukan väsyneeltä entisen Misfits-kitaristin ja hänen yhteiskeikkansa hypetykseen.

Misfits-leiri jakautui kahtia vuonna 1995, kun basisti Jerry Only ja veljensä Doyle perustivat bändin uudelleen ilman Danzigia, joka oli hajottanut yhtyeen 1983. Euroopassa Danzigia ja vuoteen 2001 Misfitsissä soittanutta Doylea ei samalla lavalla oltu siis aiemmin nähty. Haastattelussa Danzig piristyi siirtyessämme elokuviin, joita hän on ryhtynyt ohjaamaan. Tulossa on esikoisohjaus sarjakuvasta Ge Rouge.

“Kävin nuorena kuvauskoulua Manhattanilla. Koulun väki pyysi minua editoimaan elokuvaansa ja tästä löysin kimmokkeeni elokuvien tekoon.”

Vaikka Danzig on tunnetusti suuri kauhuelokuvien ystävä, on hänellä silti vaikeuksia sanoa kauhuelokuvaa, jonka jokaisen pitäisi nähdä kerran elämässään.

“Hyviä kauhuelokuvia on monia. Black Sunday, The Hills Have Eyes, niitä riittää. Eri vuosikymmeniltä tulee sitä paitsi erilaisia hyviä kauhuelokuvia. David Cronenberg on yksi suosikkiohjaajistani. Naked Lunch on hyvä, mutta olen enemmän hänen horrortuotantonsa puolella. Amerikassa on tämä piece of shit nimeltä Academy Awards, jossa joukko ihmisiä hienoissa asuissa kokoontuu fiineilemään ja snobeilemaan. Kauhuelokuvia siellä ei juurikaan nähdä, sillä niitä pidetään lähtökohtaisesti paskana. Uhrilampaat oli yksi harvoista poikkeuksista. Hollywood pysyy iloisena niin kauan kun siellä tehdään tarpeeksi rahaa.”

Vaikka Danzig nimeääkin suosikeikseen monta vanhempaa elokuvaa, ei hän näe kauhuelokuvien tulevaisuutta uhatuksi. Myöskään uusintaversiot eivät häntä haittaa.

Rob Zombie teki hyvää jälkeä uusintaversiossaan Halloweenista. Uusintaversio voi olla jopa alkuperäistä parempi. Riippuu siitä, kuinka hyvä elokuva itsessään on“, hän linjaa.

Totta kai kunnianhimoinen Danzig haluaa kantaa myös oman kortensa kekoon. Musiikkiuran jälkeen tähtäimessä onkin oma horrorelokuva.

“Siinä pitää olla paljon verta ja väkivaltaa”, hän nauraa.

“Rakastan vanhoja western-elokuvia ja niiden hienoja musiikkeja. Esimerkiksi Sergio Leone on mahtava ohjaaja ja Ennio Morricone uskomaton elokuvasäveltäjä. Haluaisin tehdä vampyyricowboy-elokuvan, jossa Danzigin kauhu kohtaisi Leonen tyylikkyyden. Huutoja, rumpuja, hämähäkkejä, vampyyrejä. Kaikkea, mitä kauhu tarvitsee.”

Entä kuka hoitaisi musiikin? Entä pääosan?

“Kuuntelin joskus pelkkiä kauhuelokuvien soundtrackeja, mutta nykyisin ne kuulostavat korvaani melko paskalta. Ehkäpä teen musiikin itse. Päänäyttelijänä Clint Eastwood olisi parhautta, mutta olen varma, ettei hän suostuisi”, hän naureskelee lempeästi.

Rumba jää innolla odottamaan Glenn Danzigin vampyyricowboy-elokuvaa.